Special

Publicat Luni, 06 iunie 2016 , ora 13:18, de Catalina Burlan

INIMĂ DE LUPTĂTOR

S-a stins unul din cei mai mari, mai respectaţi şi mai îndrăgiţi sportivi din istorie. Muhammad Ali, guralivul campion al greilor, a tăcut pentru totdeauna, dar ne rămân performanţele lui, care vor vorbi mai mult decât celebrele sale luări de poziţie. 

Pentru a descrie o asemenea personalitate nu ajunge un articol, pentru că Ali a fost mai mult, mult mai mult decât un boxer. A ridicat boxul la rang de artă, a fost un militant pentru drepturile omului, a refuzat războiul dus de ţara sa împotriva Vietnamului. 

Pentru asta, a fost suspendat şi deposedat de titluri. Dar declaraţia sa, referitoare la motivul pentru care a refuzat încorporarea, a făcut înconjurul lumii: ”Niciun vietnamez nu mi-a spus nigger, în timp ce la mine acasă, în ţara pentru care am adus titluri şi medalii, mulţi o fac. Nu mă voi duce să omor oameni nevinovaţi”. După suspendare a revenit, când aproape nimeni nu mai credea, şi nu a făcut-o oricum, ci în stil de mare campion, motiv pentru care a fost considerat de toţi iubitorii boxului The Greatest of All Time.

060316-ali-pi.vadapt.jpg

Mărturia emoţionantă a fetei sale, Hana Ali, care a relatat ulimele clipe de viaţă ale marelui campion, nu face decât să aducă o nouă dovadă a spiritului de luptător al tatălui ei. Toate organele fostului campion cedaseră, dar inima sa a continuat să bată, timp de 30 de minute, refuzând să accepte ideea că a venit momentul ultimului knock out. Chiar şi în clipa în care a părăsit această lume, Ali a ales să o facă într-un mod  mai altfel, la fel cum şi-a trăit întreaga viaţă.  Aşa cum o spune unul din cei mai mari rivali ai săi, George Foreman, Muhammad Ali chiar a schimbat lumea, cu charisma şi vitalitatea sa, cu discursurile sale fulminante, devenind o figură emblematică a societăţii. Acei ani, în care boxul mondial era dominat de trei mari nume (Muhammad Ali, George Foreman şi Joe Frazier) au fost, categoric, cei mai frumoşi din întreaga istorie a sportului cu mănuşi. 

060316-ali-pi.vadapt.jpg

Deşi suferea de maladia Parkinson şi cu greu îşi putea stăpâni tremurul mâinilor, Ali a fost desemnat să poarte flacăra olimpică la Atlanta, în 1996, ca omagiu al unei naţiuni pentru cel considerat cel mai mare sportiv american din istorie. Dacă veţi urmări superbele documentare ”Thrilla in Manila” sau ”The Rumble in the Jungle” veţi înţelege de ce Muhammad Ali a avut un impact atât de mare în istoria sportului, de ce a fost atât de îndrăgit pe toate meridianele globului. 

blog-332-boxing-channel-not-just-boxing-ali.jpg

Să încheiem acest articol-omagiu cu cuvintele lui Mike Tyson, un alt mare campion, cuvinte care spun totul despre cum era perceput Muhammad Ali de cei din jurul său: ”Era copleşitor să vezi un om de statura lui. Doar îl vedeai şi simţeai că te înalţi, te simţeai deosebit. E unic, n-am mai întâlnit pe nimeni ca el”. 
Rest in peace, Champ!

Cristian Huluban
Ads

Cele mai citite stiri de azi