Invata sa pregatesti fructe zaharisite!


Facebook
Invata sa pregatesti fructe zaharisite!

Iarna este inca departe, dar gandul la sarbatorile ce urmeaza sa vina ne da de pe acum frisonul copilaresc de bucurie al acelei perioade, cand aproape orice casa se umple de miresme vanilate.

Cele mai citite stiri de azi

Iarna ne este dor de dulciuri de casa si, chiar daca am avut prevederea de a stoca pungi cu fructe la congelator, prajiturile cu fructe zaharisite sunt preferate de toata lumea: sunt spectaculoase si mai agreate de copii. Deci, mamele si bunicile se straduiesc inca din vara. Ca sa nu dai gres, cel mai bine este sa folosesti cirese, citrice, ananas, coaja de pepene verde, pere si mere

Prepararea fructelor zaharisite este destul de usoara, doar timpii de asteptare pana la gustatul lor este mai lung:
fructele care se pot prepara cel mai bine prin zaharisire sunt citricele (coaja sau pulpa), ciresele "pietroase", coaja de pepene verde, miezul de ananas, perele de toamna (care au pulpa mai tare), merele;
fiecare tip de fruct se pregateste pentru zaharisire: cireselor li se scot samburii, citricele se curata de coaja, pielite si toate partile albe din interior, cojile de pepene se curata de partea verde si de urmele de miez, ananasul se curata de coaja si de partile mai tari din interior, iar perele si merele se curata de coaja si de cotoare;
urmeaza etapa de maruntire a fructelor mari, astfel incat sa obtinem cubulete cu latura de 1-2 cm;
unele dintre fructe trebuie fierte si scurse inainte de zaharisire: coaja de pepene, de exemplu, se fierbe in apa care sa acopere bine cubuletele, la foc mediu, pana cand furculita patrunde cu usurinta in fruct, apoi se scurg intr-o strecuratoare;
pentru aproximativ doua cani de fructe maruntite se pregateste un sirop gros din urmatoarele ingrediente: o cana cu varf de zahar, o cana de miere, o cana si jumatate de apa. Siropul se lasa la foc mediu pana incepe sa se ingroasa si atinge starea de fierbere, amestecandu-l continuu cu o lingura de lemn;
se adauga fructele pregatite in sirop si se amesteca usor in vas, apoi se lasa la foc foarte mic, aproximativ 20-30 minute (pana cand bucatelele de fructe devin translucide). Se culeg cu o lingura de spuma si se trec intr-o strecuratoare;
in siropul ramas se mai adauga o cana de zahar si, mestecand continuu, se lasa la foc mic pana se topeste tot;
fructele scurse se pun pentru a doua oara in sirop si se lasa sa fiarba inca 10 minute;
se scurg a doua oara si se pot trece prin zahar tos, apoi, cand s-au racit, se pun in recipiente cu capac si se pastreaza intr-un loc racoros sau in frigider;
se consuma ca atare sau se folosesc pentru decorare sau pentru prepararea prajiturilor cu fructe.
Bunicile noastre zahariseau si nuci pentru nepoti: jumatatile de nuca se lasau la cuptor 10 minute, la foc mic, apoi se scoteau din tava si se raceau, dupa care urma procedura de zaharisire de mai sus. Delicios si destul de simplu!



» vezi articolul original


sursa:





Vezi comentariile
Cele mai citite stiri de azi


Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)







Berbec

Taur

Gemeni

Rac

Balanta

Leu

Fecioara

Scorpion

Capricorn

Sagetator

Varsator

Pesti