Special

Publicat Vineri, 25 martie 2016 , ora 11:43, de I. G.

JOHAN, NUMARUL 14…

S-a stins unul din cele mai mari nume din istoria fotbalului, legendarul Johan Cruyff, cel care a revoluţionat fotbalul mondial, aducând în faţa întregii lumi noţiunea de fotbal total. A fost unul din puţinii mari jucători care au dovedit că pot deveni şi antrenori la fel de mari, lăsând în urma sa amintirea unui om dedicat 100% fotbalului, marea sa dragoste. Sunt comentatori care spun că a fost cel mai mare fotbalist pe care l-a dat vreodată Europa, alţii spun că poate fi socotit cel mai bun chiar şi pe plan mondial, dar aceste clasamente contează mai puţin. Ce se poate şti cu siguranţă este că va rămâne mereu în primele 10 nume din istoria acestui sport, o recunoaştere care nu poate fi contestată.


A dus Ajax-ul pe culmile gloriei, câştigand tot ce se putea cu marele club olandez. Nu era vorba doar de valoarea strict fotbalistică a unui jucător, ci mai ales de influenţa covârşitoare  pe care o avea în fotbalul olandez, şi ulterior şi în cel mondial. A fost o personalitate foarte puternică, un vizionar care iubea fotbalul-spectacol, adept declarat al ofensivei totale, pentru că, aşa cum frumos spunea, ”dacă e să  terminăm un meci la egalitate, prefer să fie un 3-3, decât un 0-0”.


A ajuns la Barcelona, pentru o sumă imensă pentru acele vremuri, iar impactul a fost vizibil imediat, olandezul schimbând pentru totdeauna filozofia despre fotbal a catalanilor. A fost cel care a pus bazele jocului spectaculos promovat de echipa blau-grana până în zilele noastre. Tot el a fost cel care l-a desemnat pe Pep Guardiola ca antrenor principal, văzând în tânărul tehnician care pregătea echipa a doua a clubului un urmaş al său, care va duce mai departe ideea fotbalului total. Rezultate se cunosc.


Johan Cruyff a fost doborât, la fel ca şi Dobrin al nostru, de patima fumatului, după acelaşi diagnostic crunt, cancer pulmonar. Pleacă din scenă o personalitate uriaşă, un jucător şi un antrenor extraordinar, care nu va fi niciodată uitat, pentru că a fost idolul multor generaţii de fotbalişti. În această seară, la amicalul Olanda-Franţa meciul se va opri în minutul 14, amintire a numărului preferat al lui Cruyff, pentru a se ţine un moment de reculegere în memoria marelui dispărut.


Olanda îşi va lua rămas bun de la unul din cele mai importante nume din istoria sa, pentru că Johan Cruyff nu a fost doar un ambasador al fotbalului, al sportului olandez, a fost un nume foarte respectat pe toate planurile. Să ne amintim de acest fotbalist nepereche, urmărind împreună câteva momente dintr-o cariera extraordinară, mostre de talent şi eficacitate ale unui nume care a însemnat enorm în istoria fotbalului.
Cristian Huluban

ROL.RO

Ads

Cele mai citite stiri de azi