Special

Publicat Marti, 28 iunie 2016 , ora 10:06, de Catalina Burlan

LACRIMILE LUI MESSI

A câştigat totul cu Barcelona, dar nu reuşeşte să aducă un trofeu pentru ţara sa, Argentina. Frustrat de un nou eşec în duelul de la distanţă cu Maradona, Messi şi-a anunţat retragerea din echipa naţională a Argentinei. 

Lacrimile au curs pe obrajii decarului argentinian, iar declaraţiile sale, care au urmat finalei de la Copa America, au trădat o mare tristeţe, un zbucium interior foarte intens, ratarea unui nou trofeu aducându-l pe cel mai bun fotbalist al planetei în situaţia de a renunţa la echipa naţională. Are şi motive pentru a fi trist, din moment ce i s-a confirmat, încă o dată, că nu poate lua locul lui Maradona în inimile argentinienilor.

Vorbim de două personalităţi foarte diferite, singurul capitol la care se poate face comparaţie între cei doi titani ai fotbalului mondial fiind bagajul tehnic, fantezia, spectacolul oferit. Mai departe de acest argument, Maradona a fost un adevărat lider, gata oricând să se ia la harţă cu apărătorii adverşi, răstindu-se la coechipieri, fiind un adevărat bad boy atât pe teren, cât şi în vestiarul echipei naţionale. Dacă vreţi, Maradona a fost un lider de tipul Ibrahimovici, Gattuso sau, dacă ne gândim la fotbalul nostru, Marius Lăcătuş. Messi nu poate fi niciodată un astfel de lider, pentru că este un băiat liniştit, care nu ripostează nici măcar la cele mai dure faulturi, nu l-am văzut niciodată ţipând la coechipieri sau vociferând în direcţia arbitrului. Maradona a colectionat o sumedenie de cartonaşe galbene şi roşii, pe când Messi nu ştiu dacă a luat 10 cartonaşe în toată cariera.

messi_ap-m.jpg

Messi este căpitanul Argentinei pentru că toţi colegii i-au recunoscut valoarea, este o banderolă acordată exclusiv clasei şi talentului, nu determinării sau calităţilor de lider, capabil să strângă echipa în jurul lui în momentele grele. Trofeele câştigate de Messi la Barcelona, Baloanele de Aur, sunt datorate, în mare măsură, şi constelaţiei de vedete de care a fost înconjurat în echipa catalană. La Napoli, Maradona avea doar câţiva colegi de clasă internaţională. Brazilienii Careca şi Alemao, italienii Ferrara, De Napoli sau Bagni, mult mai slabi cotaţi, veţi recunoaşte, decât marile vedete care s-au perindat la Barcelona de-a lungul celor 12 sezoane de când Messi îmbracă tricoul blau-grana. Şi, deşi Napoli a reprezentat Sudul sărac al Italiei, în disputa cu Nordul superindustrializat, reprezentat de marile echipe din Roma, Milano sau Torino, iată că Diego a reuşit să-şi conducă echipa spre două titluri de campioană şi o Cupa Uefa.

lionelmessi-1.jpg

Comparaţia poate continua şi la echipa naţională a Argentinei. Titlul mondial din 1986 a fost câştigat aproape singur de Maradona, care avea alături de el nume precum Pumpido, Cucciofo, Brown, Olarticoechea, Enrique, Giusti, Ruggeri, Batista, Valdano sau Burruchaga. Messi i-a avut colegi pe Rojo, Ever Banega, Otamendi, Mascherano, Kun Aguerro, Di Maria, Higuain, Lamela,  Pastore, Lavezzi. Nici nu se pot face comparaţii între coechipierii lui Maradona din 1986 şi cei ai lui Messi de la recent încheiata Copa America. Şi totuşi, Diego a răzbit, scuturându-şi colegii, aşa cum s-a întâmplat în finala din 1986, când Germania egalase de la 0-2 la 2-2, iar reduta argentiniană părea vulnerabilă. Dar a venit pasa luminoasă a lui Diego spre Burruchaga, în plină euforie germană, şi titlul a luat drumul Argentinei. 

Lacrimile lui Messi şi decizia acestuia de a părăsi echipa naţională sunt expresia frustrării unui mare jucător, care a avut de luptat, pe lângă adversari, şi cu o legendă numită Diego Maradona.  Messi nu a reuşit să transmită acea răutate pozitivă, aşa cum ştia să o facă Maradona. Patru finale consecutive pierdute (trei de Copa America şi una de campionat mondial) pot atârna, desigur, foarte greu pe umerii starului argentinian. Dar nu retrăgându-se şi renunţând la luptă poate îndrepta lucrurile. Are doar 29 de ani, mai are timp destul pentru încă un campionat mondial şi câteva Copa America, depinde doar de el să devină acel lider al Argentinei care să conducă echipa către un nou trofeu. 

1631326-34624352-640-360.jpg

Momentan, Maradona rămâne favorit în inimile argentinienilor. Dar Messi are de partea sa vârsta şi avantajul de a avea alături colegi de echipă naţională de mare valoare. Nu se poate ca soarta să-ţi fie mereu potrivnică, totul e să crezi în victorie până la final. După atâtea ocazii pierdute cu echipa ţării sale, va răsări cândva soarele şi pe strada lui Leo. Şi poate va veni şi ziua în care să-şi egaleze maestrul, iar lacrimile de tristeţe din aceste zile vor fi înlocuite de bucuria succesului. Nu renunţa, Leo!

Cristian Huluban
Ads

Cele mai citite stiri de azi