Special

Publicat Vineri, 10 iunie 2016 , ora 10:59, de Diana Bone

LE JOUR DE GLOIRE EST ARRIVÉ

Aşadar, Euro 2016 începe astazi, cu "uvertura" Franţa-România, aşteptată cu emoţie de toţi iubitorii fotbalului de la noi. Am început acest articol cu un titlu inspirat din versurile celebrului imn naţional francez, La Marseillaise, scris de Claude Joseph Rouget de Lisle în 1792. Ziua de glorie pe care o aşteptăm noi, românii, nu se referă la faptul că vom învinge echipa "cocoşului galic" şi ne vom depune o serioasă candidatură la câştigarea titlului european. Ştim bine ce diferenţe de valoare, de bugete, de cultură fotbalistică sunt între noi şi gazdele acestui turneu final.

Ziua de glorie aşteptată de toţi românii se referă la faptul că vom avea onoarea de a deschide aceasta competiţie, că în faţa televizoarelor se vor afla milioane de oameni de pe întreg mapamondul. În acest context, jucătorii noştri au obligaţia de a se bate "ca la Rovine" pentru a arăta lumii întregi că avem şi noi mândrie, onoare, şi nu am venit în Franţa doar pentru a face act de prezenţă . Echipa Franţei este clar favorită, am înşirat argumentele mai sus, dar peste toate statisticile şi clasamentele trebuie să intervină şi respectul de sine, determinarea şi ambiţia de a arăta că ne putem ridica la înălţimea momentului. Fanii români care vor fi pe Stade de France şi cei de acasă, care vor sta cu sufletul la gură în faţa televizoarelor, nu au pretenţia ca echipa României să domine Franţa. Nu suntem visători, dar cerem tricolorilor un singur lucru: să lupte din primul până în ultimul minut.

romania-nationala-fani.jpg

Să se bată pentru fiecare minge, să nu se lase intimidaţi, să câştige respectul tuturor şi, dacă vor face toate astea, pot să şi piardă meciul acesta cu Franţa, nu îi va judeca nimeni. Dar vrem să aplaudăm determinarea, dăruirea şi spiritul de sacrificiu. Ştim bine cât de greu va fi meciul acesta, mai ştim şi că echipa Franţei va beneficia, poate, şi de unele avantaje, pentru că, nu-i aşa, acasă te ajută şi zidurile. Nu vrem să îi vedem pe tricolori lamentându-se la finalul partidei că au fost furaţi de arbitri, nu vrem să-i auzim vorbind despre neşansă, nu asta ne interesează, pentru că asta tot auzim, la fiecare înfrângere. Vrem să-i vedem înverşunaţi, strângând din dinţi şi arătând lumii întregi "că-n aste mâini mai curge un sânge de roman", dacă tot am vorbit de imnuri naţionale.

vrei-sa-vezi-romania-la-euro-2016--biletele-costa-intre-123-si-13-360-de-lei-.jpg

Meciurile cu Elveţia şi Albania sunt şi ele, bineînţeles, foarte importante, eventualele puncte adunate în cele două partide vor cântări la ora clasamentului final al grupei. Dar acest meci cu Franţa este un reper, un formidabil test de imagine pentru echipa noastră. Chiar dacă mulţi români sunt sceptici, chiar dacă altora le e teamă de rezultatul acestei partide, la ora meciului toţi vom avea emoţii, pentru că cei unsprezece băieţi care se vor opune Franţei vor fi echipaţi în roşu, galben şi albastru.

61751106.jpg

Hai România!

Cristian Huluban

Ads

Cele mai citite stiri de azi