Special

Publicat Miercuri, 27 aprilie 2016 , ora 10:58, de Catalina Burlan

LEGALIZAREA CORUPŢIEI

Da, aţi citit bine. Dacă vi se pare că trebuie să existe o greşeală pe undeva, vă lămurim imediat. 

Senatorii jurişti au săpat adânc şi au găsit o modalitate prin care să-şi ajute colegii care au fost găsiţi de Agenţia Naţională de Integritate cu probleme de incompatibilitate, în conflicte de interese sau cu averi nejustificate. Deci, mai pe scurt, demnitarii care au fost consideraţi incompatibili cu funcţiile actuale, vor putea candida din nou, dar pentru alte funcţii. Aşadar, dacă un primar este pe lista incompatibililor, el va putea deveni elegibil, fără nicio problemă, ca senator sau deputat. Ingenioasă găselniţa senatorilor jurişti, nu vi se pare?

Legea propusă de domnii senatori ar trebui să o modifice pe cea iniţială, care prevedea următoarele: dacă un oficial al statului era destituit în cazul în care era găsit incompatibil cu postul pe care îl deţinea, nu mai putea ocupa respectiva funcţie timp de 3 ani.  Acum, dacă trece acest nou proiect, demintarii îşi pot face de cap în continuare, doar că trebuie să-şi aranjeze combinaţiile dintr-o nouă funcţie. După ce au brevetat traseismul politic, prin care treceau de la un partid la altul cu zâmbetul pe buze, bravii noştri aleşi vor experimenta acum alt principiu, cel de rotire al funcţiilor. Un primar găsit incompatibil, pentru că nu a putut justifica averea acumulată, este ”pedepsit” de noua lege cu alternativa de a candida pentru o funcţie mult mai atrăgătoare, de pildă parlamentar european. Parcă nu sună chiar atât de rău, nu credeţi?

comisia-juridica-a-senatului-a-avizat-favorabil-legea-insolventei-persoanelor-fizice-275967.jpg

Dacă acest proiect de lege va fi adoptat, înseamnă ca toţi cei care lucrau pentru ANI îşi pot căuta alte joburi, pentru că nu mai vedem rostul acestei instituţii. Cine-i mai poate sancţiona pe cei care, având funcţii publice, nu-şi pot justifica averile, şi pot oricând beneficia de portiţa oferită cu atâta dărnicie de colegii lor jurişti? 

Un primar precum Marian Vanghelie, care este anchetat pentru o mită de 30 de milioane de Euro, va putea ajunge în altă funcţie oficială, poate chiar parlamentar european. Să nu credeţi că dacă i se va oferi această variantă, eruditul primar o va refuza cumva. Asta chiar ar fi o mişcare de care numai noi, românii, am fi în stare. Unul care faultează limba româna la fiecare apariţie, să ajungă la Strasbourg, ”conversând” cu oficialii europeni, într-o pauză de cafea. 

comisie_juridica_53140300.jpg

Glumim, dar nu prea e râsul nostru. După cum vedeţi, politicienii noştri nu fac decât să legalizeze, cu fiecare proiect de lege pe care-l propun, corupţia. Şi noi acceptăm orice, pentru că nu mai avem puterea să ne batem cu acest tupeu incomensurabil, care sfidează orice limită a bunului simţ. Oare chiar să fie adevărată acea sintagmă care spune că fiecare popor are conducătorii pe care-i merită? 

Cristian Huluban
Ads

Cele mai citite stiri de azi