Special

Publicat Vineri, 15 iulie 2016 , ora 11:36, de Catalina Burlan

LIBERTÉ, EGALITÉ, FRATERNITÉ

Triada Revoluţiei franceze, chemare care a ajuns ulterior deviza naţională a Franţei, este din nou zdruncinată din temelii. De această dată, a fost lovită una din perlele turismului mondial, Nisa, unde un camion a intrat în plin în mulţimea care sărbătorea Ziua Naţională a Franţei. Terorismul atinge cote alarmante, pentru că serviciile de informaţii şi forţele de Poliţie sunt puse în faţa unui sistem foarte bine pus la punct, dezvoltat de-a lungul anilor.

Atât în Franţa, cât şi în alte state europene, între imigranţii veniţi în căutarea unei vieţi mai bune s-au infiltrat şi fanatici care aveau ca unic scop depistarea slăbiciunilor din instituţiile de securitate. 

Am aflat, la o emisiune de televiziune, că există foarte mulţi cetăţeni de origine musulmană care ocupă funcţii în ministerul de interne francez, în structurile Poliţiei franceze. Nu ai cum să le negi acest drept, din moment ce le-ai acordat cetăţenia franceză, sunt oameni născuţi în Franţa, crescuţi şi educaţi acolo. Dar se naşte întrebarea: câţi dintre ei pot ajunge oricând membri unei reţele teroriste, racolaţi în numele islamului? Franţa se află în faţa unui eşec de proporţii al propriei politici de integrare a străinilor în societate. Drepturile acordate tuturor celor care-ţi trec pragul se poate întoarce împotriva cetăţenilor nevinovaţi, care au ajuns să trăiască în teroare. Fie alegi ordinea şi liniştea, fie alegi diversitatea etnică, şi atunci te expui riscurilor aferente. Dar amândouă, s-a dovedit încă o dată, nu pot coexista.

nice-ss-160714-nice-truck-mn-1655_ac7122b5f1e02829365f757cb450957c.jpg

În Franţa există o importantă comunitate de musulmani, nu spune nimeni că toţi sunt terorişti, dar este clar că printre aceşti oameni s-au strecurat şi fanatici ai ISIS sau ai altor organizaţii specilizate în acţiuni precum cea de la Nisa. Europa este sub o ameninţare clară, pentru că teroriştii au paşapoarte în regulă, fiind cetăţeni ai ţărilor europene, şi se pot deplasa fără probleme dintr-o ţară în alta. Această liberă circulaţie a adepţilor ISIS face foarte dificilă misiunea forţelor de securitate, pentru că un atentat poate avea loc în orice moment, în orice oraş de pe teritoriul Europei. Neputinţa forţelor de securitate franceze este evidentă. Iată că pe parcursul unui singur an au avut loc mai multe atentate, soldate cu sute de morţi, şi autorităţile nu au putut preîntâmpina aceste băi de sânge. 

bn-ox787_2nice_p_20160714213930_1.jpg

Vor urma, bineînţeles, marşuri de solidaritate, vom vedea mii de pancarde pe care se va scrie JE SUIS NICE, dar toţi cei care participă la aceste marşuri o fac cu teamă în suflet, gândindu-se că poate ei vor fi următoarele victime. Terorismul şi-a atins ţinta, pentru că atentatele au semănat groază şi teamă în rândul cetăţenilor, care văd că autorităţile nu le pot oferi protecţia necesară. Din păcate, am ajuns într-o situaţie foarte gravă, acum fiind limpede pentru foarte mulţi locuitori ai Europei că teroriştii pot lovi oriunde, oricând. Iată că frumoasa deviză naţională a Franţei, ”Liberté, Egalité, Fraternité” a ajuns doar o utopie, într-o lume dominată de teamă, haos şi incertitudine.

627x0.jpg

Cristian Huluban
Ads

Cele mai citite stiri de azi