Cultura

Publicat Marti, 27 martie 2007

Lupta in instanta pentru Sala Dalles

De sapte ani, Sala Dalles face obiectul unei dezbateri intre Academia Romana, Primaria Capitalei, Universitatea Populara "Ioan I.

Dallesa€œ si Muzeul de Arta Contemporana. Academia Romana revendica Sala Dalles din centrul Capitalei si, in acest sens, a deschis o actiune in instanta pentru retrocedarea imobilului impotriva Primariei Municipiului Bucuresti, a Universitatii Populare "Ioan I. Dallesa€œ si a Muzeului National de Arta Contemporana din Bucuresti (MNAC).

Sala Dalles, in care functioneaza Universitatea Populara "Ioan I. Dallesa€œ, o sala de expozitii si Libraria Noi, este revendicata din anul 2000 de Academia Romana.

"Academia a fost deposedata samavolnic"

"Printr-o Decizie a Consiliului de Ministri, din 1948, mai multe proprietati ale Academiei au fost date altor institutii publice ale statului. Academia a fost deposedata samavolnic de mai multe proprietati, printre care si cladirea Dallesa€œ, a declarat Ioan Paun Otiman, secretarul general al Academiei Romane, pentru Mediafax. Gabriela Stanescu, avocatul Universitatii Populare "Ioan I. Dallesa€œ, sustine ca actiunea Academiei nu se justifica, din cauza ca Sala Dalles a fost pierduta de for "prin transfera€œ, motiv pentru care nu ar face obiectul Legii 10 din 2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989.

Nici acum nu se stie care este proprietarul

Actiunea, deschisa in 2000, se judeca la Tribunalul Bucuresti, insa, instanta a suspendat dosarul, intrucat nu se stie cu exactitate cine este proprietarul imobilului din B-dul. Nicolae Balcescu: Primaria Muncipiului Bucuresti (PMB) sau Ministerul Culturii si Cultelor (MCC). "Sediul ar fi trebuit sa fie al nostru, insa nu s-au facut toate demersurile necesarea€œ, a declarat Romeo Pop, consilier municipal in Primaria Bucuresti. Motivul este acela ca, prin Hotararea Guvernului 442 din 22 iulie 1994, Universitatea Populara "Ioan I. Dallesa€œ a intrat din subordinea Ministerului Culturii si Cultelor, sub autoritatea Primariei Municipiului Bucuresti.

In acelasi timp, in proces este implicat si MNAC, intrucat este proprietarul a circa 40 % din cladirea Dalles. "Din sala initial construita, MNAC detine cam 40%, respectiv salile de expozitii si sala care gazduieste libraria Dalles (Noi, n.red.)a€œ, a declarat pentru Mediafax Mihai Oroveanu, directorul MNAC. Universitatea Populara "Ioan I. Dallesa€œ a fost infiintata prin Dispozitia numarul 780 din 24 septembrie 1963, data de fostul Comitet de Stat pentru Cultura si Arta, actualul MCC. Ioan I. Dalles a lasat prin testament statului roman o suma de bani, ca sa se construiasca o cladire care sa serveasca educatiei adultilor.
Patricia Marinescu» vezi articolul original


sursa:


Cele mai citite stiri de azi