Special

Publicat Vineri, 07 octombrie 2016 , ora 11:48, de Cristina Stancu

MARILE SPERANȚE

Mărturisesc că m-am numărat printre cei care au salutat venirea unui selecționer străin, mai ales unul german, la cârma echipei naționale.


Știam că Daum nu poate face minuni peste noapte, că are nevoie de timp, pentru că, mai presus de stilul de joc sau de schemele tactice, trebuia schimbată mentalitatea jucătorilor noștri. Încorsetați de un sistem rigid, temător, ultradefensiv uneori, atât în mandatul lui Iordănescu cât și al lui Pițurcă, tricolorii uitaseră ce înseamnă jocul ofensiv, atractiv, care aduce spectacol și goluri. Și atmosfera la echipa națională avea de suferit, atitudinea cazonă a ultimilor doi selecționeri, mai tot timpul încruntați, fiind greu acceptată de jucători, mai ales de cei veniți de la cluburile din străinătate, unde se lucrează altfel.

forbal-2.jpg

Primul meci oficial din mandatul lui Christoph Daum, cel cu Muntenegru, nu a adus un joc mai bun al tricolorilor, cu toate că dacă Stanciu ar fi marcat la penalty-ul din ultimele minute, am fi fost dispuși să uităm prestația slabă a băieților noștri, declarându-ne multumiți cu cele trei puncte. Deși mulți specialiști spun că Daum, înainte de toate, trebuie să se adapteze fotbalului de la noi, eu cred că tocmai acesta ar fi primul lucru pe care noul selecționer ar trebui să-l evite. Dacă doream ca antrenor un cunoscător al fotbalului romănesc, am fi avut la dispoziție o armată de tehnicieni români. Drumul de urmat cred că este exact cel opus. Nu Daum trebuie să se plieze pe ceea ce a găsit în România, ci noi trebuie să facem eforturi pentru a ne adapta cerințelor școlii de fotbal germane, de unde provine noul selecționer.

fotbal-2.jpg

Veștile venite din cantonamentul echipei naționale ne confirmă faptul că se încearcă o schimbare la toate nivelurile în cadrul lotului național. De la antrenamentele deschise și până la programul afișat pe ușile camerelor din cantonament, Daum încearcă să aducă un aer nou, mai proaspăt, într-un lot de jucători care uitaseră ce înseamnă bucuria de a juca. Poate sună naiv pentru unii, dar o atmosferă bună la lot poate fi un factor important în obținerea unor succese de răsunet. Daum nu are o misiune ușoară, nu are nici un lot de mari valori, dimpotrivă, sunt mulți jucători care fac tușa la echipele lor, dar poate aduce o altă stare de spirit în cadrul lotului național.

fotbal-4.jpg

Urmează două meciuri importante pentru clasamentul grupei, două deplasări deloc ușoare, în Armenia și Kazahstan, unde vom întâlni două echipe care excelează la capitolul fizic, la dăruire și angajament. Avertizat chiar de selecționerul campioanei mondiale, Joachim Löw, să nu se aștepte la niște antrenamente cu public, dimpotrivă, să fie pregătit pentru riposte foarte serioase, Christoph Daum trebuie să gestioneze cu foarte mare atenție aceste două partide. Dacă vom reuși să câștigăm șase puncte în aceste două deplasări, putem începe să ne gândim la calificare. Rezultatele sunt așadar, extrem de importante, dar marile speranțe sunt legate de o nouă față a echipei naționale. Vrem să vedem o echipă mai curajoasă, mai ofensivă, pentru că ne-am săturat să fim considerați mereu echipa cu cel mai plictisitor joc. Eu merg pe mâna lui Daum și sper ca jocul echipei să confirme acea schimbare pe care toți o așteptăm. Hai România!

fotbal-5.jpg

Cristian Huluban  
Ads

Cele mai citite stiri de azi