Special

Publicat Marti, 12 aprilie 2016 , ora 10:40, de I. G.

MĂICUŢELE CARE SCHIMBĂ DESTINE

Viaţa multor copii din zonele rurale ale României este foarte grea. Vorbim de acele zone izolate, rupte parcă de lume, de localităţi fără drumuri de acces, unde oamenii merg pe jos kilometri întregi pentru a ajunge în satul vecin. În astfel de condiţii, fără un mijloc de transport care să asigure prezenţa la şcoală a copiilor, mulţi părinţi aleg să nu-i mai chinuie, lăsându-i să stea acasă, unde măcar pot ajuta la treburile gospodăriei. Aşa se întâmpla şi în Ciosa, un cătun de munte, aflat în zona Pasului Tihuţa, unde copiii nu aveau acces la educaţie, la pregătirea şcolară, din cauza distanţei mari până la Piatra Fântânele, unde se afla cea mai apropiată şcoală.


Chinul acestor copii a luat sfârşit în ziua în care măicuţele de la Mănăstirea Piatra Fântânele au decis să facă ceva pentru micuţii care doreau să înveţe. Din acel moment, destinul copiiilor s-a schimbat, pentru că implicarea măicuţelor le-a făcut viaţa mai frumoasă, iar visul de a putea învăţa a devenit realitate. Înainte ca măicuţele să ia decizia de a-i ajuta, copiii care doreau să meargă la şcoală erau nevoiţi să străbată aproape 12 kilometri pe jos, dar cu toată bunăvoinţa lor, ajungeau destul de rar la cursuri. Măicuţele de la Piatra Fântânele le-au oferit o şansă nesperată acestor copii, îi găzduiesc la mănăstire, îi duc la şcoală, le prăgatesc mâncarea şi fac şi lecţiile împreună cu cei mici. De luni dimineaţă până vineri seara, copiii pot creşte şi pot învăţa într-un loc liniştit, unde sunt îngrijiţi aşa cum trebuie şi unde se pot bucura de şcoală fără a mai trece prin chinul mersului pe jos atâtea ore.


Frumosul gest al măicuţelor din Piatra Fântânele este apreciat şi de profesorii de la şcoala unde merg copii, care spun că prezenţa la ore a ajuns la un procentaj foarte bun, spre deosebire de perioada în care copiii veneau pe jos la şcoală. Măicuţele de la Piatra Fântânele au creat un mic miracol, schimbând viaţa unor copii chinuiţi, oferindu-le acestora şansa de a se instrui, ajutându-i astfel să aibă o altă perspectivă în viaţă. Iată că tot din partea oamenilor simpli, care nu au în minte doar înavuţirea, vine câte o dovadă că nu este chiar totul pierdut, într-o lume în care nimeni nu mai are timp să privească în jur şi să-i ajute pe cei mai puţin norocoşi.


Stareţa Mănăstirii, Maica Pamfila, spune că ea şi măicuţele doar au întins o mână de ajutor copiilor care doreau să înveţe, dar au făcut mult mai mult decât atât. Chiar au salvat aceşti copii, pentru că odată cu asigurarea educaţiei lor, acestor copii li s-a oferit şi ocazia de a a-şi alege un viitor mai bun. Iată cum arată adevărata faţă a creştinismului, aşa se face diferenţa între cei care doar vorbesc despre credinţă şi cei care chiar pot schimba destinele unor oameni.


Cristian Huluban

ROL.RO

Ads

Cele mai citite stiri de azi