Militari romani morti in Afganistan


Facebook
Militari romani morti in Afganistan

Doi soldati romani si-au pierdut viata, astazi, in Afganistan. Autovehiculul de tip Humvee, in care se aflau, a fost tinta unui atac cu un dispozitiv improvizat actionat de la distanta, potrivit Ministerului Apararii Nationale.

 

Cei doi militari din Batalionul 33 Manevra, dislocat in Afganistan, au murit la ora 14.30.

Sergentul major Dan Ciobotaru si caporalul Paul Caracuda executau o misiune de lupta pe autostrada A1 Kabul-Kandahar. La aproximativ 30 de kilometri de Qalat, autovehiculul de tip HUMVEE in care se aflau a fost atacat cu un dispozitiv exploziv improvizat, actionat de la distanta. In urma deflagratiei, cei doi militari si-au pierdut viata, se arata in comunicatul MApN.

Decorati post-mortem

Sergentul major Dan Ciobotaru, promotie 2007, avea 28 de ani si era necasatorit. Caporalul Paul Caracuda, in varsta de 36 de ani, era angajat in Ministerul Apararii Nationale din anul 1996, era casatorit si avea doi copii.

MApN le-a acordat gradul de sublocotenent post-mortem celor doi militari. Ministrul apararii, Gabriel Oprea, a inaintat Presedintelui Romaniei propunerile de decorare a sublocotenentilor post-mortem Dan Ciobotaru si Paul Caracuda cu Ordinul National Steaua Romaniei in grad de Cavaler, pentru militari, cu insemn de razboi.

Bilant tragic in Afganistan

Cu cei doi militari romani morti astazi in Afganistan, bilantul romanilor ucisi in teatrul de operatiune numara 15 morti si 53 de raniti. In prezent, in Afganistan sunt dislocati 1.464 de militari romani, 1.456 dintre acestia activand in cadrul Fortei Internationale de Asistenta pentru Securitate a NATO (ISAF).

11.11.2003 IOSIF SILVIU FOGORASI si MIHAIL ANTON SAMOILA au fost primii militari romani ucisi in Afganistan. O coloana de transportoare blindate, ce apartinea Batalionului 151 Infanterie "Razboieni" si care actiona in cadrul Operatiunii ENDURING FREEDOM din Afganistan, a fost atacata cu focuri de arma automata in zona localitatii Spin Puldac, in apropierea granitei cu Pakistan. In urma incidentului, sergentul-major Silviu Iosif Fogorasi a fost impuscat mortal, iar sergentului major Mihail Anton Samoila a fost ranit. Ambii se aflau pe transportorul amfibiu blindat din fruntea coloanei.

Subofiterul ranit a fost transportat cu un elicopter in baza de la Kandahar si supus unei interventii chirurgicale. Dupa trei zile, organismul sergentului major Mihail Anton Samoila a cedat pe 14 noiembrie 2003. Cei doi au fost inaintati, post-mortem, la gradul de sublocotenent, fiind decorati cu "Virtutea Militara" in grad de Cavaler, cu insemn de razboi. Iosif Silviu Fogorasi avea 32 de ani, iar Mihail Anton Samoila 35.

24.04.2005 Sergentul NARCIS SONEI, aflat intr-un TAB, a trecut peste un dispozitiv explozibil improvizat, in timpul unei misiuni de patrulare in districtul Panjawyi, provincia Kandahar. Dispozitivul a declansat detonarea munitiei din interiorul TAB-ului, iar militarul a murit. Sonei era din Tecuci, judetul Galati, si avea 26 de ani.

20.06.2006 IONEL GHEORGHITA DRAGUSANU a fost ucis cand TAB-ul in care se afla a trecut peste un dispozitiv explozibil, cu trei zile inainte de a-si termina misiunea in Afganistan. Caporalul din Basarabi, judetul Constanta, era sanitar si facea parte din Batalionul 341 Infanterie "Rechinii albi". Barbatul in varsta de 38 de ani era casatorit si avea o fetita de 12 ani.

6.10.2007 Sergentul major AUREL MARCU din Pitesti, judetul Arges, si-a pierdut viata dupa ce TAB-ul in care se afla a fost lovit de un proiectil. Marcu, impreuna cu alti colegi, incerca sa ajute o patrula americana care fusese atacata de talibani. Presedintele american de la acea vreme, George W. Bush, a transmis condoleante familiei si a laudat eroismul de care Marcu a dat dovada. Militarul avea 31 de ani, era casatorit si avea o fetita de 5 ani. Locotenentul Nicolae Grigore si fruntasul Alex Octavian Zafiu au fost raniti in timpul acestei interventii militare din provincia Zabul.

20.03.2008 Fruntasul IONUT COSMIN SANDU a decedat in timpul unei misiuni de patrulare in provincia Zabul, cand autovehiculul in care se afla a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat. Sandu era din Galati, avea 29 de ani, era casatorit si avea doi copii.

13.06.2008 Fruntasul CLAUDIU MARIUS COVRIG a fost ucis dupa ce patrula sa a fost atacata de forte insurgente cu armament usor si grenade. Covrig era din Galati, avea 29 de ani si era casatorit.

31.08.2008 Sergentul major DRAGOS TRAIAN ALEXANDRESCU era din Campulung Muscel, judetul Arges. Militarul a murit dupa ce TAB-ul in care acesta a trecut peste o bomba, intr-o misiune de patrulare. Fratele sau, Viorel, care era militar sanitar, a fost cel care i-a acordat primul ajutor. Insa ranile au fost prea grave, iar Alexandrescu a decedat. Avea 32 de ani, era casatorit si avea doi baieti in varsta de 5 si, respectiv, 9 ani. Alti patru militari romani care se aflau in acelasi blindat au fost raniti.

26.02.2009 CLAUDIU CHIRA se afla intr-o misiune de patrulare pe Autostrada A1 (Qalat - Kabul), cand autovehiculul de tip Humvee (HMMWV) in care era a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat. In urma exploziei, sergentul major Chira, grav ranit, a primit asistenta medicala la fata locului si a fost evacuat cu un elicopter MEDEVAC. Pe timpul transportului spre spitalul din Kandahar, subofiterul a decedat. Avea 30 de ani si era casatorit. Chira lucra la Ministerului Apararii Nationale din 2002.

03.04.2009 PETRE TIBERIUS. Romanul era ofiter in Batalionul 1 Forte pentru Operatii Speciale "VULTURII", care actioneaza in estul Afganistanului. Avea 33 de ani, era casatorit si avea un copil. La aproximativ 80 de kilometri sud-vest de Kabul, o echipa de interventie rapida romano-americana a actionat in sprijinul unei subunitati aliate, iar romanul a fost impuscat. A fost evacuat de urgenta cu un elicopter MEDEVAC, dar a decedat in timpul transportului catre spital. Petre Tiberius avea o pregatire de exceptie, fiind policalificat in parasutism, alpinism si scufundari. Capitanul era la a doua misiune a sa in zone de razboi.

07.04.2009 IULIU-VASILE UNGURAS conducea o misiune de patrulare, formata din patru autovehicule Humvee, din cadrul Batalionului 21 Manevra, pe autostrada A1, Kandahar - Kabul. La 20 de kilometri nord-est de Qalat, unul dintre autovehicule a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat. In urma exploziei, ofiterul si-a pierdut viata, iar alti patru militari au fost raniti.

23.02.2010 FLORIN BADICEANU. Avea 31 de ani, era casatorit si tata al unui copil.

12.05.2010 Sergentul major LEU SANDU VALERICA. Militarul, care se afla la a doua misiune in regiune, avea 31 de ani, era casatorit si avea un copil.» vezi articolul original


sursa:


 
vezi comentariile


cele mai citite stiri de azi


Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)Stiri despre berbec, categoria horoscopul zilei
Berbec
Stiri despre taur, categoria horoscopul zilei
Taur
Stiri despre gemeni, categoria horoscopul zilei
Gemeni
Stiri despre rac, categoria horoscopul zilei
Rac
Stiri despre leu, categoria horoscopul zilei
Leu
Stiri despre fecioara, categoria horoscopul zilei
Fecioara
Stiri despre balanta, categoria horoscopul zilei
Balanta
Stiri despre scorpion, categoria horoscopul zilei
Scorpion
Stiri despre sagetator, categoria horoscopul zilei
Sagetator
Stiri despre capricorn, categoria horoscopul zilei
Capricorn
Stiri despre varsator, categoria horoscopul zilei
Varsator
Stiri despre pesti, categoria horoscopul zilei
Pesti