Special

Publicat Luni, 10 octombrie 2016 , ora 12:42, de Cristina Stancu

MINISTERUL MINCIUNILOR

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a mințit în fața celor de la CEDO, susținând că are un buget de un miliard de Euro pentru 7 penitenciare, când de fapt, Guvernul nu avea această sumă prevăzută în buget.


Doamna Prună susține că a mințit în mod involuntar, pentru că a avut încredere în documentele primite de guvernul Ponta, fără a mai verifica actele cu care s-a prezentat în fața comisiei CEDO. Cam acesta este nivelul de competență și de corectitudine la care se lucrează în România. Am mai spus-o, suntem specialiști în a arunca vina unii pe alții, dar din păcate imaginea României va avea din nou de suferit, după această declarație a ministrului Justiției. Nici nu mai contează cine a mințit, cine a vrut să acopere pe cine, sau dacă e vorba de delăsare sau fugă de răspundere. Important este că, încă o dată, Europa s-a cam lămurit cu cine are de-a face.

pruna-2.jpg

Au apărut numeroase luări de poziție ale societății civile, în care este învinuit ba guvernul Ponta, ba actualul guvern, în funcție de simpatiile politice ale celor care au lăsat comment-uri în mediul online. Iarăși întreb, pentru a nu știu câta oară: vi se pare că are importanță a cui a fost vina, sau cine încearcă acum să profite de această situație pentru a mai câștiga câteva voturi în preajma alegerilor din decembrie? Singura concluzie importantă, dureroasă, tristă, este că noi, ca țară, ne-am făcut din nou de râs. Ce credibilitate mai putem avea, când un ditamai ministru al Justiției recunoaște că a mințit, dezinformând o instanță internațională de prestigiu? În această țară se minte de 26 de ani, se mușamalizează procese în care sunt implicați politicieni, sunt eliberați după doar câteva luni de detenție oficiali care au luat șpăgi de milioane de Euro, iar corupția în cadrul clasei politicie a ajuns la 90%.

pruna-3.jpg

În fața comisiei de la CEDO, doamna Prună trebuia să dea lămuriri despre condițiile inumane din penitenciarele României, unde detinuții mai noi sunt abuzați de niște animale cu chip de oameni. Iar polițiștii și gardienii, adică cei care ar fi trebuit să împiedice aceste atrocități, au închis ochii și s-au făcut că nu văd nimic. Fie că știa sau nu ce conțin documentele prezentate în fața comisiei CEDO, Raluca Prună a susținut niște minciuni, ceea ce nu este în regulă. Dacă vrem ca această declarație șocantă să nu rămână doar la nivelul unei știri de senzație, ministrul Justiției trebuie să răspundă la unele întrebări și, mai ales, să suporte consecințele minciunii sale.

pruna-4.jpg
 
Se vorbește despre impactul pe care declarația Ralucăi Prună îl va avea asupra relațiilor cu celelalte state din UE. Cine mai are naivitatea să creadă ca europenii înca nu s-au lămurit în ceea ce privește credibilitatea autorităților de la noi? Perpetuarea minciunii, a dezinformării, din datele trimise către forurile europene este o practică nu de ieri, de azi, în România ultimilor 26 de ani. Declarația doamnei Raluca Prună este însăși chintesența activității clasei politice de la noi. S-au dus în fața celor de la CEDO încercând să aplice aceeași metodă pe care o aplică cu noi, de atâția ani, mințind cu nerușinare. Faptul că Raluca Prună a recunoscut acest lucru nu o poate absolvi de vină. Poate nu e vorba de complicitate, dar este evident vorba de incompetență și delăsare.

Cristian Huluban

Ads

Cele mai citite stiri de azi