Societate

Publicat Marti, 23 februarie 2016

Nadia Comaneci, cu ochii in lacrimi: "Nu-mi vine sa cred"

Jurnalistii portughezi de la "O Globo" au insotit-o pe Nadia Comaneci la Montreal, la aproape 40 de ani de la castigarea primei note de 10 din istoria gimnasticii.

Pe 18 iulie 1976, Nadia lua prima nota de 10 din istoria gimnasticii. La Jocurile Olimpice de la Montreal, dupa un exercitiu perfect la paralele, tabela electronica a aratat nota 1.00, fiind conceputa din fabrica cu doar trei spatii de afisare a cifrelor. Asa se face ca, dupa exercitiul Nadiei Comaneci, aceasta a afisat nota 1.00, in loc de 10.00.

Daniel Baumat, director al Omega, isi amintea: "Ni s-a spus ca nu e nevoie sa adugam inca o cifra, pentru ca e imposibil ca cineva sa obtina nota zece. Asa ca am facut tabela numai cu trei cifre". Dupa paralele, Nadia a mai obtinut alte sase note de zece pe parcursul Olimpiadei.

La aproape 40 de ani de la acel moment, Nadia Comaneci a acceptat invitatia jurnalistilor de la O Globo pentru a reveni in sala de la Montreal. Cu lacrimi in ochi, Zeita de la Montreal a marturisit: "Nu-mi vine sa cred ca eu am fost aici in urma cu atatia ani". Apoi, continua cu povestea notei de 10: "In mod normal, eu nu ma uitam la tabela de scor. Credeam ca a fost un exercitiu bun, ma asteptam la un 9,9. Dintr-o data, am auzit un murmur in sala. Un coleg mi-a spus, cred ca e 10, n-are cum sa fie 1".

Atunci, Nadia nu a plans, dar dupa 40 de ani ea a invatat ce inseamna emotia. "Nu-mi vine sa cred ca au trecut atatia ani, si parca totusi s-a intamplat in urma cu putin timp. Acum, inteleg mai mult despre ce a insemnat acel moment, decat atunci, cand aveam 14 ani", a mai spus Nadia in reportajul O Globo.» vezi articolul original

Ads

Cele mai citite stiri de azi