Special

Publicat Marti, 19 iulie 2016 , ora 11:19, de Catalina Burlan

NASTY, CEL CARE A JUCAT CÂNTÂND

Marele campion Ilie Năstase împlineşte astăzi 70 de ani. Geniul care a jucat cu zâmbetul pe buze, primul număr unu din istoria ATP, Ilie este în prim plan şi acum, la atâţia ani după momentele sale de glorie. Încă este oprit pe stradă în capitalele europene, pentru o poză sau un autograf. 

Năstase a fost, timp de câteva decenii, speranţa şi bucuria românilor. A reuşit, prin felul său deschis, să convingă oamenii de pe întreg globul că România nu este doar o ţară  tristă, care suferă sub jugul comunist. 

Aşteptat cu nerăbdare la toate marile turnee, Ilie era gata oricând să facă o farsă unui arbitru sau adversar, mai ales în momentele cele mai fierbinţi ale meciurilor. Amestec de geniu şi originalitate, a fost, de departe, cel mai îndrăgit tenismen al epocii sale. Deşi regulile sportului alb aveau o rigurozitate de tip britanic, Ilie a adus pe terenurile de tenis relaxarea şi refuzul său de a se supune acestor reguli atât de stricte.

517891-2ba68646-a73d-11e4-aef8-6051c59c143f.jpg

S-a întâmplat de atâtea ori ca spectatorii care urmăreau pe terenul principal o partidă între doi capi de serie să părăsească tribunele, pentru a merge pe terenul 15 sau 16, pentru că ”acolo joacă Năstase”. Ştiau că se vor delecta cu un tenis spectaculos, cu lovituri imposibile, şi mai ştiau că nu vor aştepta prea mult până când Năstase va începe seria poantelor şi a dialogurilor cu spectatorii, plictisiţi de jocul anost al ”bătătorilor de covoare” de pe celelalte terenuri. Ilie n-a ţinut niciodată cont de etichete, foarte sugestivă în acest sens fiind o întâmplare petrecută la Stockholm, la finalul unui turneu. Protocolul cerea ca jucătorii să fie prezentaţi suveranului scandinav, regele Gustav, la palatul regal. Când majordomul însărcinat cu prezentările i-a pronunţat numele, Ilie a strâns mâna regelui şi, spre hazul general, s-a recomandat drept ”The King of România”. Regele a zâmbit şi el, gheaţa s-a spart, iar protocolul a devenit mai lejer. 

5293a79b95f9cfd61d000000.jpg

Să reamintim câteva din performanţele marelui nostru tenismen: a fost numărul unu mondial în 1972 şi 1973, a câştigat de patru ori turneul Campionilor (1971,1972, 1973 şi 1975). A jucat de trei ori finala Cupei Davis, alături de Ion Ţiriac, şi a mai bifat şi două finale de simplu la Wimbledon. Americanii i-au dat porecla Nasty, după câştigarea US Open, iar francezii l-au trecut la ”Immortels”, după victoria de la Roland Garros. A iubit viaţa, a iubit femeile, iar parizienii, care l-au adoptat imediat, l-au considerat imaginea ideală a celebrului lor dicton ”Joie de Vivre””, bucuria de a trăi. 

654615777680a28cb6f36e1f643fdb1d-1466228098-800.jpg

Astăzi, sportul românesc este în sărbătoare. Ajuns la 70 de ani, Ilie Năstase merită un standing ovation din partea tuturor românilor, pentru că acest veritabil ambasador al României nu a fost doar un mare campion. A fost cel care ne-a dăruit puterea de a visa, iar prin veşnicul sau zâmbet ne-a convins că, la urma urmei, viaţa poate fi şi frumoasă, chiar dacă vremurile erau atât de triste.

Cristian Huluban
Ads

Cele mai citite stiri de azi