Special

Publicat Vineri, 08 aprilie 2016 , ora 13:06, de I. G.

ÎNCĂ O DATĂ, JUSTIŢIA E STRÂMBĂ

Opinia publică a fost şocată de imaginile cu directoarea de grădiniţă din Cotroceni abuzând nişte copii nevinovaţi. Judecătorii au decis ieri că respectiva doamnă (care evident are nevoie de un control psihiatric, pentru că un om normal nu se poate purta aşa cu nişte copii fără apărare), poate fi cercetata în stare de libertare. 


Pentru că, vezi Doamne, nu reprezintă un pericol pentru societate. Deci, pentru justiţia română, o directoare de grădiniţă poate educa nişte copii aşa cum crede ea de cuviinţă. Şi, culmea, o mai face şi pe banii părinţilor, care crezând că o grădiniţă privată oferă condiţii superioare faţă de una de stat, au plătit sume importante pentru instruirea copiilor.  


Dacă ne gândim că grădiniţa se află într-o zonă bună a Capitalei, în Cotroceni, este clar că vorbim de o directoare cu relaţii în anumite cercuri. Altfel, cum îşi permitea distinsa doamnă să conducă o unitate fără autorizaţie, eludând legea? Pe aceleaşi relaţii s-a bazat doamna directoare şi atunci când a bruscat copiii, din moment ce şi-a permis un asemenea comportament. Ştia că şi dacă erau date în vileag faptele sale, nu i se putea întâmpla mare lucru, iar sentinţa dată ieri a confirmat, după cum am văzut, aşteptările directoarei.


La televizor vedem tot felul de emisiuni despre violenţa în familie, despre felul în care un părinte trebuie să se comporte cu copilul său. Un copil lovit de tătal sau mama sa îi poate reclama pe aceştia, iar cel acuzat va suporta consecinţele. Dacă există pedepse pentru astfel de părinţi, cum putem lăsa în libertate o directoare de grădiniţă care loveşte copiii lăsaţi în grija ei? După părerea mea, este mult mai grav decât în cazul unui părinte violent.


Dacă unul dintre părinţii copiilor loviţi îşi pierdea cumpătul şi alegea să-şi facă singur dreptate, aplicându-i o corecţie directoarei, ce pedeapsă primea, domnilor judecători? Putea fi şi acel părinte apărat de argumentul ridicol că nu reprezintă un pericol pentru societate? Sau dacă era vorba de copilul dumneavoastră în acele imagini, domnule judecător, aţi fi luat aceeaşi decizie? Acum, după ce vedem ce se întâmplă la noi, ne întrebăm dacă societatea norvegiană (ştiţi povestea…) chiar este absurdă atunci când ia decizia de a apăra copiii de oamenii violenţi. Mi-a plăcut termenul de ”bătaie izolată”, adus în apărarea directoarei, asta a fost chiar o justificare plauzibilă. De parcă o singură bătaie, aşa cum a fost cea aplicată acelor copii, nu poate lăsa sechele bieţilor micuţi. Câte astfel de corecţii aplicate copiilor i se pot permite directoarei, până să fie pasibilă de pedeapsă?


În ce ţară trăim, dacă justiţia îşi bate joc de nişte copii nevinovaţi, lăsând-o liberă pe cea care i-a terorizat atâta vreme? Domnilor judecători, puteţi să-i priviţi în ochi pe părinţii care au crezut în actul de justiţie, sperând într-o sentinţă conform cu gravitatea faptelor? Din nou, justiţia ne dazamăgeşte, şi, privind la ceea se întâmplă, sunt convins că nu va fi ultima dată.

 

Cristian Huluban

ROL.RO

Ads

Cele mai citite stiri de azi