Special

Publicat Vineri, 05 august 2016 , ora 11:11, de Cristina Stancu

NOUĂ ANI FĂRĂ MOŢU PITTIŞ

Au trecut nouă ani de când, pe 5 august 2007, ne-a părăsit unul din cele mai respectate nume ale culturii româneşti, Florian Pittiş.


Actor, regizor, muzician, realizator de emisiuni la radio şi televiziune, cel numit Moţu s-a stins în urma unei lungi suferinţe, lăsând în urma sa multe regrete, dar şi amintiri de neuitat. Personalitate complexă, nonconfomistă, Forian Pittiş a fost un simbol al libertăţii de exprimare, ghidat mereu de celebrul aforism "carpe diem". Viaţa lui a fost teatrul, a avut o carieră impresionantă, cu multe roluri celebre, ajungând un nume de referinţă în istoria teatrului Lucia Sturza-Bulandra. În paralel cu teatrul, activitatea sa muzicală a fost una la fel de intensă, începând cu Cenaclul Flacăra şi până la momentele oferite cu formaţia Pasărea Colibri. A fost un iubitor al stilului pop-rock, pe care l-a promovat mereu, mai ales la emisiunile prezentate la radio. A fost vocea inconfundabilă a unei emisiuni de televiziune foarte apreciate, Teleenciclopedia, o oază de educaţie în vremuri atât de tulburi. Pasionat de poezie, Moţu avea capacitatea să recite, ore în şir, versuri din poemele marilor nume ale literaturii universale.

Deşi a trăit în vremuri în care exprimarea liberă era considerată un delict, Moţu a ignorat pericolul şi a transmis mesajul său de libertate a gândirii, prin muzică şi poezie. Nici fenomenul sportiv nu-i era indiferent, devenind unul din membrii Clubului Aristocratic al Rapidului, echipă al cărei fan înfocat a fost mereu. Privind retrospectiv, la ce fire boemă era Moţu, nici nu putea ţine cu altă echipă, spiritul Giuleştiului cucerindu-l pe marele actor. Nu mergea mereu la meciuri, convins că prezenţa sa aducea ghinion echipei de suflet, dar insinga Rapidului nu-i lipsea niciodată de pe haine.

pittis2.jpg

Data de 5 August 2007 a fost una tristă pentru cultura românească. Trecerea în nefiinţă a celui care timp de 40 de ani a fost un idol pentru atâtea generaţii a lăsat un gol imens în sufletele pasionaţilor de teatru, al celor care îndrăgesc poezia şi muzica bună. Astăzi, la nouă ani de la plecarea sa, o să încheiem acest articol-omagiu cu versurile uneia din poeziile sale preferate:

Când oprit la o răscruce
Drumul nu ştii să-l prezici
Ţine minte, sfârşitul nu-i aici

Mângaiere n-ai, nu vezi acum,
Mâini întinse de amici,
Ţine minte, sfârşitul nu-i aici

Cristian Huluban

pittis3.jpg

pittis4.jpg


Ads

Cele mai citite stiri de azi