Noul buletin va arata ca un permis auto!


Facebook
Noul buletin va arata  ca un permis auto!

De la 1 iulie vom avea noi carti de idenitate care vor respecta modelul european. Mai mult, cine doreste, va putea opta pentru carti de identitate electronice.

Iata care care vor fi schimbarile ce ne asteapta din vara.

Potrivit specialistilor din cadrul Ministerului de Interne, citati de adevarul.ro, implementarea noilor buletine se va face in mod treptat, in termen de maximum 6 luni de la data emiterii primei carti electronice. Atat cartea de identitate, cat si cea electronica vor avea dimensiunile de 85,6x54,0 mm (format ID-1 - adica aproximativ cat un permis de conducere), informatiile fiind tiparite atat pe fata, cat si pe verso.

Cetatenia si semnatura, pe buletinul normal

"Cartea de identitate normala va contine date in format tiparit sau in format inscriptionat cu laser, precum si elemente de particularizare si de siguranta. Printre acestea se vor numara numele si prenumele titularului, sexul, cetatenia, data si locul nasterii, semnatura olografa, fotografia titularului, C.N.P., adresa de domiciliu", au explicat pentru adevarul.ro specialistii de la Interne. Datele cu caracter personal vizibile sunt:

- numele si prenumele titularului; x sexul; x cetatenia titularului; x data si locul nasterii titularului; x semnatura olografa a titularului; x imaginea faciala a titularului; x C.N.P.; x adresa de domiciliu a titularului.

Cartea de identitate electronica, de tip smart card

Cartea de identitate electronica va fi de tip smart card. Aici se inscriu, in plus, date in format electronic. Ea va avea un cip cu certificate digitale si date biometrice ale titularului, constand in imaginea faciala, dar si imaginile impresiunilor papilare a doua degete", au precizat specialisti de la Biroul de Evidenta al MAI. Amprentele se colecteaza numai cu acordul expres al solicitantului cartii electronice de identitate sau, in cazul minorilor, numai cu acordul expres al parintilor. In cazul cartii electronice de identitate/rezidenta, de tip smart card, aceasta contine, suplimentar, date in format electronic, astfel:

- datele din formatul tiparit, cu exceptia semnaturii olografe a titularului; x prenumele parintilor titularului; x certificate digitale; x date biometrice ale titularului, constand in imaginea faciala si imaginile impresiunilor papilare a doua degete.Noile carti de identitate vor fi de marimea unui permis auto si vor avea dimensiunile de 85,6x54,0 mm (format ID-1). Ele vor intra in vigoare din 1 iulie.

Actele au un grad mai mare de siguranta

Un grup de 46 de Organizații non-guvernamentale au semnat o petiție prin care contesta introducerea buletinului electronic.

Reprezentanții acestora spun ca exista mai multe ingrijorari in ceea ce privește noul act de identitate electronic. El are un cip care conține niște date foarte personale. Acestea, fiind pe o cartela care e plimbata oriunde merge posesorul, se pot pierde. Daca ajung pe mana cuiva rau intenționat, posesorul de drept isi poate pierde identitatea.

Buletinele, foarte greu de copiat

Specialiștii din MAI au declarat pentru Yahoo! News, citat de adevarul.ro ca respectivele carți electronice au mai multe elemente de securizare și sunt foarte greu de copiat. Acestia mai adauga ca dupa personalizarea carții electronice de identitate și trimiterea catre autoritatea care trebuie sa o elibereze, "toate datele stocate in bazele de date de producție vor fi șterse prin procedura automata". Pana acum, acest sistem a fost adoptat in 12 state ale Uniunii Europene.

Tehnologia existenta este depasita

Reprezentantii Directiei pentru Evidenta Persoanelor spun ca documentul electronic este mai sigur decat cel clasic. Pentru producerea actualei carti de identitate se utilizeaza tehnologia existenta la nivelul anului 1997, care este depasita din perspectiva posibilitatilor de contrafacere a documentului prin mijloace tehnice."Prin introducerea unor noi carti de identitate se asigura un grad de siguranta mai crescut al documentelor", a declarat Laura Cusa, sefa Serviciului Juridic de la Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de date.» vezi articolul original


sursa:

vezi comentariile


cele mai citite stiri de azi


Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)Stiri despre berbec, categoria horoscopul zilei
Berbec
Stiri despre taur, categoria horoscopul zilei
Taur
Stiri despre gemeni, categoria horoscopul zilei
Gemeni
Stiri despre rac, categoria horoscopul zilei
Rac
Stiri despre leu, categoria horoscopul zilei
Leu
Stiri despre fecioara, categoria horoscopul zilei
Fecioara
Stiri despre balanta, categoria horoscopul zilei
Balanta
Stiri despre scorpion, categoria horoscopul zilei
Scorpion
Stiri despre sagetator, categoria horoscopul zilei
Sagetator
Stiri despre capricorn, categoria horoscopul zilei
Capricorn
Stiri despre varsator, categoria horoscopul zilei
Varsator
Stiri despre pesti, categoria horoscopul zilei
Pesti