Special

Publicat Luni, 01 august 2016 , ora 09:38, de Diana Bone

NĂSCUT PENTRU A FI ACTOR

Am avut norocul să-l văd jucând în multe piese, de-a lungul anilor. Dar prestaţia sa din formidabila comedie ”Dineu cu proşti”, m-a făcut să înţeleg, din nou, cât geniu se ascunde sub acea figură de clovn.

Horaţiu Mălăele, despre care Ion Caramitru spune că este cel mai înzestrat produs al şcolii româneşti de teatru din ultimii 25 de ani, împlineşte astăzi frumoasa vârstă de 64 de ani. După ce asişti la o piesă de teatru în care joacă Mălăele, înţelegi că această meserie este rezervată doar celor cu adevărat dăruiţi. Talentul uriaş al marelui actor iese atât de clar în evidenţă, încât ai senzaţia că orice rol, oricât de solicitant ar fi, este o bagatelă pentru  el.

4.jpg

Horatiu Mălăele este actor, regizor, caricaturist şi scriitor. Dacă timpul i-ar permite, probabil că ar mai încerca şi alte modalităţi de exprimare a geniului său. În cartea sa, ”Rătăciri”, Mălăele descrie copilăria ca fiind ”cadoul pe care ni-l face viaţa pentru ceea ce vom avea de îndurat”. Fie că vorbim de teatru, de caricatură sau de ceea ce a exprimat în scrierile sale, mesajul lui Horaţiu Mălăele este unul singur, redat atât de frumos într-una din celebrele sale vorbe de duh: ”Gloria? Un drog. Umorul? O apropiere de cer”. Pentru această vedetă atipică, mai presus decât celebritatea sa este starea de spirit cu care spectatorii pleacă acasă, după vizionarea unei piese de teatru. Dacă a reuşit să aducă puţină bucurie în sufletele celor care au asistat la spectacol, Horaţiu Mălăele se consideră un actor împlinit.

2.jpg

Într-o lume în care ratingul este asigurat de spectacole de televiziune de prost gust, unde poantele vulgare câştigă în faţa umorului de calitate, este foarte greu să mai faci artă adevărată.  Totuşi, chiar şi în acest context, în care show-urile ieftine sunt preferate, teatrul românesc are încă multe de dăruit, iar spectacolele jucate cu casa închisă sunt o mărturie că această lume minunată încă nu s-a pierdut. La finalul piesei ”Dineu cu proşti”, Horaţiu Mălăele a fost ovaţionat minute în şir, chemat la multe bis-uri, spectatorii refuzând să accepte ideea că o seară atât de frumoasă se poate termina. Deşi părea copleşit de căldura publicului, Mălăele a mai oferit o mostră de umor, aruncându-şi pălăria către spectatori, după care a cerut-o înapoi, explicând că teatrul nu are atâţia bani încât să-şi permită lipsa unei pălării.

3.jpeg
 
Astăzi, Horaţiu Mălăele îşi sărbătoreşte ziua de naştere. Probabil o va face tot pe scenă, aşa cum s-a întâmplat de atâtea ori. Dar sunt convins că nici nu şi-ar fi dorit un alt cadru pentru această aniversare, teatrul fiind locul unde se simte cel mai fericit om.
La mulţi ani, maestre!

Cristian Huluban
Ads

Cele mai citite stiri de azi