Special

Publicat Miercuri, 29 iunie 2016 , ora 13:21, de Catalina Burlan

ÎNTREBĂRI PENTRU MINISTRUL BOSTAN

Marius Bostan, ministru în atât de lăudatul guvern tehnocrat, s-a apucat, probabil din lipsă de ocupaţie, să emită păreri referitoare la calitatea învăţământului din România. 


În primul rând, afirmă că nu este normal ca într-o societate competitivă, bazată pe performanţă, învăţământul să fie gratuit. Şi, pentru a conştientiza acest adevăr, părinţii ar trebui să cotizeze o sumă modică, în jur 100 lei. Dacă domnul Bostan s-ar fi informat, sau dacă într-adevăr ar fi trecut pe la şcolile unde învaţă copiii săi (pentru că tot face referire la faptul că şi dânsul este părinte…) ar fi aflat că învăţământul este gratuit doar la modul declarativ, teoretic. Părinţii ştiu foarte bine că lună de lună apar tot felul de cheltuieli la unităţile şcolare, denumite simbolic “fondul clasei”. Poate pentru ministrul Bostan suma de 100 de lei e una derizorie, dar într-o ţară ca România, unde mare parte din populaţie trăieşte la limita sărăciei, există familii pentru care 100 lei înseamnă foarte mult.

Domnule ministru, de ce mai plătim taxe la stat, dacă din aceste taxe nu se pot asigura salarii decente profesorilor? Dacă miniştrii unui cabinet atât de capabil nu pot găsi soluţii la salariile profesorilor, singura găselniţă cu care vine un ministru este aceea ca părinţii să mai dea o sumă lunară pentru a rezolva această problemă? Domnul Bostan insistă pe ideea că salarizarea ar trebui legată de performanţă. Serios? În acest caz, cum va justitificaţi dumneavoastră salariul, domnule ministru, prin care performanţe? Ce au făcut autorităţile din România în cei 26 de ani de la Revoluţie, care au fost performanţele lor? Cum îşi justifică salariile uriaşe toţi cei care au ocupat fotolii de ministru în toţi aceşti ani, cu ce au performat ei? Pretindeţi că nu există bani la buget, dar nu uitaţi să aprobaţi pensii speciale şi salarii mari pentru guvernanţi. Foarte echitabil sistemul dumneavoastră de valori.

ciolos_si_bostan.jpg

Dacă bugetul, în forma sa actuală, nu suportă o mărire de salarii în învăţământ, cum de poate suporta toate avantajele oferite autorităţilor? Zi se zi, aflăm că se aprobă cheltuieli pentru înnoirea parcului auto al ministerelor, pentru tot felul de deplasări care nu au nicio justificare, şi alte avantaje pe care nu mai are rost să le amintim, pentru că se ştiu. De ce atunci când e vorba de recunoaşterea meritelor unui cadru didactic, ţipă ca din gură de şarpe un ministru care nu are nicio legătură cu ministerul învăţământului? Aceşti profesori, despre care spuneţi că îşi bat joc de munca lor, şi că nu performează, sunt cei care au avut cel mai important rol în pregătirea copiilor cu care ne mândrim că au câştigat atâtea concursuri şi olimpiade internaţionale. 

5772c839682ccffc4bfb9d58.jpg

Dacă vă consideraţi atât de preocupat de performanţă în societatea noastră, de ce nu vă răstiţi la miniştri sau directorii de regii şi servicii? Vi se pare că salariile lor sunt conforme cu performanţa?

Cristian Huluban
Ads

Cele mai citite stiri de azi