Special

Publicat Vineri, 19 august 2016 , ora 13:45, de Cristina Stancu

NU NE VINDEM ŢARA. DOAR PĂDURILE

Un gigant suedez producător de mobilă a cumpărat 12.800 de hectare de pădure în România, în judeţele Neamţ şi Iaşi, stârnind un val de reacţii din partea societăţii civile, care asistă cu stupoare la defrişarea sistematică a pădurilor ţării.


Suprafaţa totală pe care a ajuns să o deţină producătorul  suedez de mobilă a ajuns astfel la 46.700 de hectare. Argumentul adus de oficialii suedezi, care spun că în compensaţie au plantat peste 1.000.000 de puieţi, nu prea este în regulă, ştiindu-se faptul că pentru a creşte o nouă pădure, este nevoie de o viaţă de om, adică în jur de 60-70 de ani. Până va creşte o nouă pădure, noi suntem expuşi în faţa dezastrelor naturale (inundaţii, alunecări de teren), efectele catastrofale ale desfrişărilor arătându-ne cât de pricepuţi am fost când am evaluat eventualele riscuri.

defrisari-1.jpg

Suedezii, ca şi alte firme occidentale venite să facă afaceri la noi, au sesizat oportunitatea apărută în România, datorită lipsei unei legislaţii adecvate în ceea ce priveşte conservarea mediului. Văzând că în ţările lor o asemenea practică nu mai este posibilă, pentru că pădurile sunt protejate de lege, au venit aici şi, pentru că la noi banul dictează şi vindem totul fără să ne gândim la consecinţe, au profitat de sărăcia şi naivitatea noastră şi au făcut afaceri profitabile. Sunt multe voci care spun că suedezii vor avea măcar grijă de zona pe care au cumpărat-o şi că din acele locuri nu se va mai fura lemn. S-ar putea să fie aşa, dar problema principală rămâne în picioare, pădurile noastre sunt în continuare distruse. Degeaba ni se spune că puieţii plantaţi sunt o dovadă a faptului că investitorii suedezi sunt grijulii, e un argument foarte subţire.

defrisari-3.jpg

Să fim serioşi, pentru ei totul este doar o afacere, e vorba doar de bani. Cine vine să-mi spună că suedezii sunt preocupaţi de efectele pe termen lung ale desfrişărilor este naiv sau neinformat. Oamenii au de condus o afacere şi, profitând de legile permisive de la noi, văzând că în alte ţări nu pot tăia padurile cum vor ei, au venit în locul unde aşa ceva este posibil. Statul român este, ca de obicei, inert, autorităţile văd ce se întâmplă, dar e mai comod să fii nepăsător, toate semnalele de alarmă trase de societatea civilă şi de reprezentanţii presei sunt inutile. În acest moment, acest gigant suedez producător de mobilă este cel mai mare proprietar privat din ţară, doar statul şi Biserica sunt în faţa gigantului suedez. El are nevoie de lemn mult şi ieftin, şi unde poţi găsi aşa chilipir dacă nu în România, ţara tuturor posibilităţilor? Suedia, Italia sau Austria, ţările cu cele mai importante cifre de afaceri cu lemnul din România, sunt cunoscute ca adevărate  paradisuri verzi, acolo conservarea mediului nu este o joacă. Oricât de pro-europeni am fi noi, nu putem fi atât de naivi încât să cedăm, pe preţuri derizorii, tot ce avem mai frumos în această ţară. Mai actuale ca oricând, ne revin în minte versurile care sună ca o condamnare: "Munţii noştri aur poartă, noi cerşim din poartă-n poartă".

defrisari-2.png

Cristian Huluban
Ads

Cele mai citite stiri de azi