Special

Publicat Luni, 19 septembrie 2016 , ora 13:28, de Cristina Stancu

O NOUĂ LEGE ABERANTĂ

Am scris de atâtea ori despre necesitatea adoptării unor legi mult mai aspre în privinţa şoferilor care produc accidente grave.


Zi de zi, vedem astfel de evenimente dramatice, sute de vieţi sunt curmate pentru că pedepsele celor care au comis astfel de crime sunt mult prea mici faţă de gravitatea faptelor. Au fost nenumărate cazuri în care recidivişti, prinşi băuţi la volan sau circulând fără permis, au omorât oameni nevinovaţi, tocmai pentru că măsurile luate împotriva lor, încă de la primele abateri, au fost mult prea blânde.

În acest context, când Codul Rutier ar avea nevoie de o revizuire serioasă, un senator, pe numele său Sorin Bonta, din cadrul PSD, vine cu o nouă propunere aberantă. Probabil deranjat de faptul că în interiorul localităţilor trebuie să circule cu 50km/h, senatorul Bonta propune mărirea vitezei până 70km/h. De ce considerăm propunerea aberantă? Pentru că, din păcate, ea nu se adresează şoferilor disciplinaţi, care circulau oricum cu viteză redusă în localităţi. În schimb, îi încurajează pe vitezomani, care, dacă această lege va fi votată, vor trece zburând pe lângă copiii care se joacă pe marginea şoselei sau pe lângă pietonii care se deplasează în localitate. În România, sunt puţine localităţi unde există trotuare, mai ales în zonele rurale, pietonii fiind obligaţi să circule pe marginea şoselei, traversând pe unde pot.

masini-2.jpg

Dacă la viteza de 70km/h mai adăugăm şi cei zece kilometri acordaţi bonus, se va ajunge să se circule în localitate cu 80km/h. Vă puteţi închipui cu cât va creşte numărul evenimentelor rutiere atunci, dacă acum, când limita este fixată la 50km/h sunt deja foarte multe accidente? Dacă domnului senator Bonta i-ar fi trecut prin minte să propună o lege care să interzică accesul cu căruţele pe şosele, de exemplu, ar fi fost foarte bine. Sau să gândească o modalitate de a asigura pietonilor un trotuar pe care să circule în siguranţă, eventual o pasarelă pe care să treacă şoseaua. Nu, senatorul PSD, văzând câte accidente se produc aproape zilnic, vine cu o măsura care parcă doreşte sa mărească numărul tragediilor de pe şosele.

masini-3.jpg

Rata accidetelor rutiere creşte de la an la an, cetăţenii cer tot timpul legi mai aspre pentru cei care produc astfel de tragedii, iar aleşii noştri ce fac? Propunerea senatorului Bonta ar fi fost valabilă în cazul unor ţări unde legile sunt respectate, unde pietonii au pe unde să se deplaseze, nu sunt obligaţi să circule pe marginea drumului. Motivarea senatorului, care crede că prin această măsură va fluidiza traficul, nu are cum să aibă acoperire în cazul zonelor rurale de la noi. În Bucureşti, chiar nu are rost o asemenea lege, este inutilă, având în vedere cum se circulă. Aşa cum spun şi specialiştii de la Poliţia Rutieră, această propunere este foarte riscantă, iar la votarea ei ar trebui să se ţină seama de toate aspectele. Senatorii şi deputaţii votează, ca de obicei, legi care nu numai că nu protejează cetăţenii, dar chiar îi încurajează pe cei care le încalcă frecvent. Bravos, domnilor parlamentari!

masini-4.jpg

Cristian Huluban
Ads

Cele mai citite stiri de azi