Operele lui Luchian Grigorescu si Tonitza, ascunse intr-un sat din Dobrogea


Share on Google+
Facebook
Operele lui Luchian Grigorescu si Tonitza, ascunse intr-un sat din Dobrogea

Satul Topalu se afla la 80 de kilometri de Constanta, pe malul Dunarii, si are putin sub 2.000 de locuitori. Chiar daca asezarea nu se poate lauda cu un turism infloritor, aici, la Muzeul de Arta Dinu si Sevasta Vintila, este expusa o bogata colectie de arta.

Patrimoniul muzeului consta in 228 de lucrari de pictura, sculptura si grafica, creatii ale unor mari artisti plastici romani, precum Nicolae Grigorescu, Stefan Luchian sau Nicolae Tonitza.

Provin dintr-o colectie personala

De exemplu, aici se gasesc celebrele "Cap de fetita" si "Cap de femeie", apartinand maestrului Tonitza, si poate fi admirata una dintre ultimele picturi ale maestrului Grigorescu din seria "Car cu boi", despre care specialistii considera ca ar fi cel mai bine vandute tablouri romanesti ale tuturor timpurilor.

Toate aceste opere, a caror valoare este inestimabila, ca si cladirea care le adaposteste, au apartinut doctorului Gheorghe Vintila, fiul primilor profesori din Topalu. Conform dorintei lui Vintila cea mai mare parte din colectia sa de arta a fost donata satului sau natal, unde s-a facut un muzeu, iar alte aproape 100 de exponate au fost oferite Muzeului de Arta Constanta.» vezi articolul original

Cele mai citite stiri de azi


Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)

Berbec

Taur

Gemeni

Rac

Balanta

Leu

Fecioara

Scorpion

Capricorn

Sagetator

Varsator

Pesti