Pe durata mandatului, presedintele se bucura de imunitate


Facebook
Pe durata mandatului, presedintele se bucura de imunitate

Presedintele Romaniei se bucura de imunitate pe durata exercitarii mandatului, prevede proiectul de modificare a Constitutiei aprobat miercuri de Guvern.In acest fel, ar urma sa fie modificata forma actuala, potrivit careia "presedintele Romaniei se bucura de imunitate. Prevederile articolului 72 alineatul (1) se aplica in mod corespunzator”.

Articolul 72 din Constitutie prevede ca "deputatii si senatorii nu pot fi trasi la raspundere juridica pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului”.

De asemenea, daca pana acum numarul minim de parlamentari necesar pentru sesizarea Curtii Constitutionale era de 50 de deputati sau 25 de senatori, in proiectul de modificare se prevede ca, in conditiile introducerii Camerei Reprezentantilor, Curtea Constitutionala ar putea fi sesizata de cel putin 40 de parlamentari.

Alegerile parlamentare, la cel mult 45 de zile de la dizolvare

Alegerile pentru Camera Reprezentantilor se desfasoara in cel mult 45 de zile de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea sa, potrivit proiectului de modificare a Constitutiei initiat de Guvern, care prevede infiintarea unei singure Camere a Parlamentului.
In forma actuala a Legii fundamentale, alegerile pentru Camera Deputatilor si pentru Senat se desfasoara in cel mult 3 luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului, iar proiectul adoptat miercuri de Guvern prevede reducerea acestui interval la o luna si jumatate.

Si articolul 97 a fost modificat astfel incat termenul de trei luni sa fie inlocuit cu 45 de zile.

Astfel, in 45 de zile de la data la care a intervenit vacanta functiei de presedinte al Romaniei, Guvernul va organiza alegeri pentru un nou sef al statului.
O alta modificare prevazuta de proiect este precizarea, la articolul 71, ca nimeni nu poate fi in acelasi timp membru al Camerei Reprezentantilor si membru al Parlamentului European.

La articolul 89 formularea "in cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singura data” a fost inlocuita cu "Parlamentul nu poate fi dizolvat decat dupa trecerea a cel putin un an de la ultima sa dizolvare”.

Potrivit formei actuale a Constitutiei, "nu pot face parte din partide politice judecatorii Curtii Constitutionale, avocatii poporului, magistratii, membrii activi ai armatei, politistii si alte categorii de functionari publici stabilite prin lege organica”. Proiectul de modificare introduce sintagma "Avocatul Poporului si adjunctii acestuia” in loc de "avocatii poporului”.

In continuare a fost modificat si articolul 58, specificandu-se ca si Avocatul Poporului si adjunctii acestuia sunt numiti de Parlament pe o durata de cinci ani. Forma actuala este: "Avocatul Poporului este numit pe o durata de 5 ani pentru apararea drepturilor si libertatilor persoanelor fizice. Adjunctii Avocatului Poporului sunt specializati pe domenii de activitate”.

Avizul Parlamentului pentru urmarirea penala a ministrilor nu e prevazut in proiectul de modificare a Constitutiei

Cererea prealabila a Parlamentului sau a presedintelui pentru urmarirea penala a ministrilor ar urma sa fie eliminata din Constitutie, iar raspunderea penala ar urma sa fie stabilita prin lege organica, potrivit noului proiect de modificare a Legii fundamentale, initiat de Guvern.
Potrivit proiectului de modificare a Legii fundamentale, articolul 109 va avea urmatorul continut: "(1) Guvernul raspunde politic numai in fata Parlamentului pentru intreaga sa activitate. Fiecare membru al Guvernului raspunde politic solidar cu ceilalti membri pentru activitatea Guvernului si pentru actele acestuia. (2) Raspunderea penala a membrilor Guvernului se stabileste prin lege organica".

In prezent, articolul 109 din Constitutie prevede, la alineatul 2, ca "numai Camera Deputatilor, Senatul si presedintele Romaniei au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor. Daca s-a cerut urmarirea penala, presedintele Romaniei poate dispune suspendarea acestora din functie. Trimiterea in judecata a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din functie. Competenta de judecata apartine Inaltei Curti de Casatie si Justitie". La alineatul 3 al aceluiasi articol se precizeaza: "Cazurile de raspundere si pedepsele aplicabile membrilor Guvernului sunt reglementate printr-o lege privind responsabilitatea ministeriala".

Varsta minima pentru parlamentari - 23 de ani

Varsta minima a parlamentarilor va trebui sa fie de 23 de ani, potrivit proiectului de modificare a Constitutiei, initiat de Guvern, care prevede existenta unei singure Camere a Parlamentului. In prezent, varsta minima pentru deputati este de 23 de ani, iar pentru senatori de 33 de ani.
Conform proiectului de revizuire, la alineatul 2 al articolului 37 se prevede: "Candidatii trebuie sa fi implinit, pana in ziua alegerilor inclusiv, varsta de cel putin 23 de ani pentru a fi alesi in Parlamentul Romaniei sau in organele administratiei publice locale si varsta de cel putin 35 de ani pentru a fi alesi in functia de Presedinte al Romaniei".

De asemenea, proiectul prevede o serie de modificari, in baza carora denumirile cele doua Camere ale Parlamentului au fost inlocuite cu Camera Reprezentantilor.

Presedintele interimar nu poate desemna premierul

Presedintele interimar nu va putea numi un candidat pentru functia de premier, potrivit proiectului de modificare a Constitutiei, initiat de Guvern si inaintat sefului statului.

Proiectul introduce noi limite de exercitare a atributiilor pentru presedintele interimar, astfel incat acesta sa nu poata indeplini atributiile prevazute la art. 103 al Constitutiei.

"Presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament", se mentioneaza in art. 103 al Legii fundamentale.

De asemenea, in proiectul legislativ se prevede pentru presedintele interimar si interdictia de a exercita atributiile prevazute la art. 85, alin 1, care prevede ca "presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru si numeste Guvernul pe baza votului de incredere acordat de Parlament".

Si in noul proiect sunt mentinute interdictiile pentru presedintele interimar continute de Constitutia din anul 2003, referitoare la adresarea de mesaje Parlamentului cu privire la principalele probleme politice ale natiunii, dizolvarea Legislativului si convocarea de referendumuri.
Potrivit noului proiect constitutional, in cazul in care presedintele este suspendat din functie sau este in incapacitate temporara de exercitare a acesteia, functia este exercitata interimar de catre presedintele Camerei Reprezentantilor, unicul for din care ar urma sa fie alcatuit Parlamentul.

Mandatul membrilor CSM, redus la patru ani

Durata mandatului membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) ar putea fi diminuata de la sase la patru ani, conform proiectului de revizuire a Constitutiei, aprobat de Guvern si postat pe site-ul Administratiei Prezidentiale.
"Durata mandatului membrilor Consiliului Superior al Magistraturii este de patru ani", conform propunerii de modificare a alineatului 4 al articolului 133 din proiect.

De asemenea, potrivit aceluiasi proiect, numarul reprezentantilor societatii civile in Consiliul Superior al Magistraturii urmeaza sa creasca de la doi la sase. Acestia trebuie sa fie specialisti in domeniul dreptului, care se bucura de inalta reputatie profesionala. Trei ar urma sa fie numiti de catre Parlament, iar alti trei de catre presedinte.

Din CSM ar mai face parte zece reprezentati alesi in adunarile generale ale magistratilor si validati de Parlament, ministrul Justitiei, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie si procurorul general, potrivit proiectului.

De asemenea, presedintele CSM ar urma sa fie ales pentru un mandat de un an, ce nu poate fi prelungit sau innoit.
» vezi articolul original

sursa:

vezi comentariile


cele mai citite stiri de azi


Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)Stiri despre berbec, categoria horoscopul zilei
Berbec
Stiri despre taur, categoria horoscopul zilei
Taur
Stiri despre gemeni, categoria horoscopul zilei
Gemeni
Stiri despre rac, categoria horoscopul zilei
Rac
Stiri despre leu, categoria horoscopul zilei
Leu
Stiri despre fecioara, categoria horoscopul zilei
Fecioara
Stiri despre balanta, categoria horoscopul zilei
Balanta
Stiri despre scorpion, categoria horoscopul zilei
Scorpion
Stiri despre sagetator, categoria horoscopul zilei
Sagetator
Stiri despre capricorn, categoria horoscopul zilei
Capricorn
Stiri despre varsator, categoria horoscopul zilei
Varsator
Stiri despre pesti, categoria horoscopul zilei
Pesti