Special

Publicat Miercuri, 05 octombrie 2016 , ora 13:28, de Cristina Stancu

PENSIONARII DE LUX AI ROMÂNIEI

Să fii pensionar în România zilelor noastre este, pentru majoritatea celor ajunși la acest prag al vieții, un calvar. Deși au muncit o viață întreagă, în diferite domenii de activitate, bătrânii noștri sunt umiliți de autorități, care nu au nicio grijă de acești oameni amărâți, bolnavi și atât de singuri.

Nu mai au puterea să lupte pentru o bătrânețe decentă, de-abia își duc zilele, încercând să împartă o pensie de câteva sute de lei astfel încât să le ajungă și pentru medicamente și pentru plata întreținerii și pentru asigurarea hranei. Nu poți face o comparație cu pensionarii din țările civilizate, care au avut salarii bune și acum au pensii mai mult decât decente, pleacă în croaziere în jurul lumii și se bucură de o bătrânețe liniștită.

Dar există în România și o categorie specială de pensionari, care și-a asigurat o bătrânețe nu liniștită, nu confortabilă, ci de-a dreptul luxoasă. Așa cum a anunțat Ministerul Justiției, prin doamna Raluca Prună, există în România un grup de 60 de persoane care au pensii de 1 miliard de lei vechi pe lună. Ați citit bine, vorbim de 100.000 de lei noi, sau, ca să ne raportăm la Europa, aproximativ 22.000 de Euro lunar. Vorbim despre o pensie, nu despre un salariu al unui director de multinațională sau președinte de bancă. Și vorbim despre România, o țară unde pensia medie este în jurul a 900 de lei. La o primă citire a acestei știri, referitoare la cei 60 de norocoși, te întrebi ce anume au făcut acești magistrați în timpul cât au lucrat, de ce performante nemaivăzute au fost capabili, din moment ce au ajuns să aibă o asemenea pensie? Să amintim că un medic pensionar primește în jur de 1500 de lei pe lună, și exemplele pot continua, la fel este și în cazul profesorilor sau inginerilor pensionari.

pensii-2.jpg

Poate vorbim despre magistrați care au rezolvat cazuri răsunătoare de corupție, care au trimis în spatele gratiilor infractori periculoși și noi nu am auzit încă de performanțele lor. Păi dacă tot există această listă a celor 60 de merituoși, de ce nu este făcută publică, astfel încât să le aflăm și noi numele și să știm cui trebuie să fim recunoscători? Nu constestă nimeni faptul că pot exista pe această listă oameni foarte capabili, cu o pregătire serioasă, dar totuși... să se ajungă la o pensie de 22.000 de Euro, nu vi se pare că este prea mult?  În ultimele zile s-a vorbit despre o grevă a magistraților, care reclamă salariile mici și programul de lucru infernal. Greviștii știu ce pensii au foștii lor colegi? De ce nu se aduc pensiile celor 60 de răsfățați ai soartei la un nivel normal, și diferența să ajungă la cei care astăzi amenință cu greva?

pensii-3.jpg

Nu avem pensionari de lux doar în domeniul justiției, există astfel de exemple și în cazul pensionarilor care au activat în cadrul Armatei, a Poliției sau în diplomație. Oricât de înțelegători am fi, indiferent câte criterii de calcul ni s-ar prezenta, o pensie de 100.00 de lei nu se poate justifica. Într-o țară cu un nivel al sărăciei atât de mare, cu atâția bătrâni care cerșesc la colț de stradă, o asemenea pensie este un lucru aberant.

pensii-4.jpg

Cristian Huluban
Ads

Cele mai citite stiri de azi