Societate

Publicat Marti, 26 ianuarie 2016

Pierd in fiecare luna o zi din viata blocata-n trafic!

"Imi mananc viata in masina" nu e chiar o vorba fara acoperire. O simtim zi de zi pe propria piele noi, cei care suntem soferi in orasele mari si o arata si studiile de specialitate.

Pierdem, in medie, peste 100 de ore pe an din cauza aglomeratiei, iar Bucurestiul este printre "campionii" la capitolul trafic sufocat.

Pentru bucuresteanca Alina Marin, fiecare seara se incheie cu acelasi cosmar numit "traficul din Capitala". Face peste o ora si un sfert pe un drum de circa 20 km, care in mod normal se parcurge cu masina in 20-25 de minute. "Lucrez in nordul Capitalei, la o firma de comunicatii cu sediul in Pipera si locuiesc pe Calea 13 Septembrie, in apropiere de Calea Sebastian.

 

Sincer, daca ar fi metrou in zona, nu m-as apropia de masina decat in weekend sau pentru vreo urgenta", a povestit, pentru Click!, tanara de 32 de ani. Ea pleaca de la serviciu in jurul orei 18.30 si nu se intampla niciodata, de luni pana vineri, sa ajunga acasa mai devreme de ora 20.00. "Am incercat toate variantele cu putinta. Toate stradutele si smecheriile. Ajunsesem la un moment dat sa urmaresc taximetristi ca sa vad pe unde se strecoara", zambeste Alina.

Totul a fost in zadar. Stradutele se blocheaza si pierzi minute in sir, pe bulevardele mari, cu trei benzi, ajungi sa stai si de cate zece ori la un semafor, iar cozile de pe poduri sau din pasaje iti supun nervii la cele mai grele teste. Un calcul simplu arata ca Alina, la fel ca alte mii de soferi, pierde cinci ore in fiecare saptamana pe arterele sufocate de prea multe masini. "Practic, o zi intreaga din viata o pierd in fiecare luna in aglomeratie. Si, sincer, nu vad nici o rezolvare. Poate doar sa se dea mai repede in folosinta noile linii de metrou", a conchis, trista, soferita.

Click! spune

E clar, aglomeratia in trafic nu se poate evita. Ca s-o faci suportabila, specialistii te sfatuiesc sa asculti muzica preferata sau o carte audio, nu prea tare, si sa nu te agiti, sa-ti pui castile si sa vorbesti la telefon cu prietenii, sa nu claxonezi si sa stai in pozitia corecta la volan (spate drept si incheietura de la mana sa atinga partea de sus a volanului atunci cand bratul e intins).

Sunt strazi pe care pur si simplu te blochezi

ZoomDan Jearcu, 32 de ani, bodyguard

 

Dan Jearcu, 32 de ani, bodyguard. "In cel mai bun caz pierd in trafic 10-12 minute la fiecare ora de mers. Sunt strazi pe care pur și simplu mașina se blocheaza sau stopuri la care mai bine te culci: pierzi 5, 7 si chiar 10 minute. De exemplu, pe bd. Doamna Ghica faci 15 minute ca sa strabați un kilometru".

ZoomNistor Bratu, 60 de ani, pensionar

 

Nistor Bratu, 60 de ani, pensionar. "Nu am facut niciodata un calcul al suferinței mele in trafic, dar cred ca pierd o ora, zilnic, in ambuteiaje. Dar se poate și mai rau! Eu nu prea circul cu mașina pentru ca sunt in varsta, dar baiatul meu se plange ca doua ore sta degeaba la volan din cauza traficului haotic".

ZoomValentin Stanciu, 35 de ani, funcționar

 

Valentin Stanciu, 35 de ani, funcționar. "Semaforizarile proaste,șoferii indisciplinați sunt cateva dintre motivele care ne silesc sa petrecem in plus, in trafic, in fiecare zi, doua ore. Problema este ca nu ai ce sa faci: prea multe mașini, prea mulți șmecheri la volan. Chiar daca tu ești corect, pe șosea este jungla".

Bucureștenii, prinsi  in aglomerație 103 ore

In sfarșit, Capitala Romaniei este in topul mondial la ceva. Orașul se afla pe locul cinci intr-un top al metropolelor cu cele mai mari probleme de trafic rutier. La o calatorie medie zilnica de 30 de minute cu mașina, șoferii care merg prin Bucuresti au inregistrat 103 ore de intarziere intr-un an, se arata intr-un studiu realizat de TomTom, citat de Statista.com. Specialiștii de la Asociația de Psihologie si Siguranta Rutiera "PsihoTrafiQ" considera ca principala cauza o reprezinta ambuteiajele. Blocajele se petrec din cauza numarului foarte mare de mașini, iar soluția ar fi optarea pentru mijloacele alternative de transport.» vezi articolul original

Ads

Cele mai citite stiri de azi