Special

Publicat Vineri, 18 martie 2016 , ora 10:17, de I. G.

PLECAND DE LA UN JURAMANT

Să fii doctor este una din cele mai nobile meserii, pentru că implică acea legatură specială dintre medic şi pacient, când cel din urmă îşi pune viaţa în mâinile omului în halat alb. Ca medic, nu ai voie să faci greşeli, nu ai voie să eziţi, răspunderea este enormă. Dacă una din deciziile tale a fost eronată, iar rezultatul final este unul tragic, eşti obligat să trăieşti cu asta.  Dacă ai conştiinţă, bineînţeles. Avem medici străluciţi, medici care zilnic salvează vieţi, avem şi medici mai indolenţi, care pot pierde un pacient, însă merg fără probleme la un spectacol de teatru, după program.


Pentru mulţi medici, acel legământ numit Jurământul lui Hipocrate înseamnă mai mult decât citirea unui text, într-un moment festiv. Pentru aceşti medici, munca lor înseamnă o misiune nobilă, înseamnă să facă totul pentru ajutorarea unui om bolnav, un om care poate şi-a pierdut toate speranţele. Când am citit ştirea care prezenta cazul celor 80 de medici anchetaţi de DNA pentru sponzorizări primite de la anumite firme producătoare de medicamente, m-am întrebat dacă aceşti doctori au înţeles vreodată  mesajul acelui legământ. Pentru că ei recomandau pacienţilor medicamentele acelei firmei care le plătise vacanţele sau prezenţa la diferite congrese.


Sigur, o să-mi spuneţi că în ziua de azi, în contextul economico-social pe care-l traversăm, nu îi mai stă nimănui mintea la jurăminte. Poate fi o explicaţie, dar numai până la un punct. Problema este că respectivii doctori nu recomandau medicamente pentru o răceală banală, ei sunt oncologi, au pacienţi într-o stare foarte delicată. Să recomanzi unor bolnavi de cancer anumite medicamente doar pentru a onora un angajament faţă de o firmă care ţi-a plătit un sejur în Nepal, mi se pare foarte grav.


Există articole de lege care delimitează activitatea de medic vis-a-vis de cea de om de afaceri, dar chiar dacă te poţi ascunde în spatele unor paragrafe de lege mai permisive, aici este vorba (tocmai pentru că vorbim despre doctori) de moralitate, de deontologie. Preşedintele Colegiului Medicilor, doctorul Gheorghe Borcean, admite că în relaţia medici - firme de medicamente există cel puţin o incompatibilitate morală. Este foarte bine că a subliniat acest aspect, dar bolnavilor de cancer nu le ajunge această explicaţie. Mai mult, unii doctori sunt suspectaţi că ar fi trecut în fişa pacienţilor diagnostice mai grave, pentru a le putea prescrie medicamente produse de anumite firme, şi au încasat astfel comisionul de la respectiva companie.


Hipocrate din Cos, legendarul medic al Greciei Antice, considerat părintele medicinei, este autorul unui faimos jurământ, care s-a transformat, secole la rând, într-un angajament sacru pentru orice medic. Poate unii vor spune că este doar un reper moral, neavând valoare din punct de vedere legal, dar dacă până în zilele noastre acest jurământ este rostit de toate generaţiile de absolvenţi, este evident că vorbim despre un reper pentru cei care au ales acest drum.


Dar ce mai contează un jurământ, când poţi călători gratis în jurul lumii? Onorabilii medici sunt anchetaţi la DNA pentru luare de mită, fiind suspectaţi că au promovat medicamentele unor firme, în detrimentul altor produse farmaceutice. Pacienţii înghit ce li se recomandă, în timp ce armata celor 80 de medici se lăfăie în Nepal şi alte destinaţii exotice, pe banii fabricanţilor de medicamente. Sistemul funcţionează. Putem fi liniştiţi, suntem pe mâini bune.

 

Cristian Huluban

ROL.RO

Ads

Cele mai citite stiri de azi