Special

Publicat Marti, 20 septembrie 2016 , ora 13:22, de Cristina Stancu

POARTĂ-ŢI CRUCEA, GENERALE OPREA!

Ieri, politicienii ne-au mai dat o lecţie. Ne-au dovedit că sunt mai uniţi decât noi, ceilalţi.


În această eternă contradicţie dintre ei (politicieni) şi noi (restul cetăţenilor), între dorinţa noastră de a se face dreptate şi nepăsarea lor, iată că noi suntem, încă o dată,  cei care se recunosc învinşi. Am sperat că moartea tânărului poliţist Bogdan Gigină nu va fi considerată un banal accident, pentr că nu a fost, dar iată că nimeni nu poate fi inculpat, acuzat de această tragedie. Se tot discută dacă generalul Oprea poate fi încadrat la "ucidere din culpă" sau nu. Dar dacă se consideră nedreptăţit de această acuzaţie, de ce nu a acceptat începerea cercetării penale, pentru a-şi demonstra în instanţă nevinovăţia? Aşa ar face un general adevărat, un general care ştie ce înseamnă onoarea pentru un bărbat, dar nu putem cere aşa ceva unuia care a ajuns general în câţiva ani, fără niciun merit, unuia care este general "pe hârtie" doar.

oprea-2.jpg

Un tânăr poliţist a murit în misiune, escortând maşina unui general, iar reacţia oficialului este stupefiantă: "dacă poliţistul era profesionist...". Cu asta ne-au învins mereu, cu tupeul lor nemăsurat. Ieri, politicienii au fost, aşa cum se spunea şi pe vremea comuniştilor, strâns uniţi în jurul conducătorului iubit. Domnilor parlamentari, nu vorbim despre cine a lăsat gropile nesemnalizate, despre cât de corectă sau nu era folosirea coloanei oficiale, sau despre viteza cu care se deplasa delegaţia în condiţii de ploaie. Este vorba despre faptul că un tânăr poliţist a murit şi nimeni nu dă socoteală pentru asta. Asta e diferenţa dintre noi şi voi, nouă ne pasă că Bogdan Gigină a murit într-un mod atât de stupid, pe când voi nu faceţi decât să apăraţi, cu cinism, pe unul de-al vostru. Aşadar, generalul Oprea îl acuză pe cel care a murit în acea seară că nu era profesionist. Cum vi se pare această declaraţie? O spun din nou, cu acest tupeu incredibil ne-au învins mereu, în aceşti 27 de ani de când am scăpat de comunism. Sau credeam că am scăpat.

oprea-3.jpg

De ce votul de ieri nu a fost transparent, dacă tot ne vorbesc nouă de profesionalism? De ce au folosit votul secret, cu bile? Avem dreptul să vedem şi noi, cei care i-am trimis acolo pe aceşti domni, ce a votat fiecare dintre ei. Domnilor parlamentari, Constituţia României spune că nimeni nu e mai presus de lege. De ce nu lăsaţi un judecător să decidă dacă domnul Oprea este vinovat sau nu, şi interziceţi, prin votul vostru, actul de dreptate? A murit un tânăr poliţist, la fel cum au murit alţi tineri nevinovaţi în cluburi, sau cum mor oamenii aiurea în spitale, şi niciun oficial nu este chemat în faţa justiţiei. După ce a scăpat de urmărirea penală, generalul Oprea a declarat că incidentul soldat cu moartea lui Bogdan Gigină va fi o cruce pe care o va purta toată viaţa. Nu veţi purta singur această cruce, o să vă ajute şi colegii dumneavoastră, cei care au obstrucţionat actul de justiţie. Este şi crucea lor.

Cristian Huluban
Ads

Cele mai citite stiri de azi