Special

Publicat Marti, 10 mai 2016 , ora 10:01, de ROL.ro

PORTARUL PRINS ÎN OFSAID

Nea Rică a ajuns la 70 de ani. Singurul portar prins în ofsaid a rămas aceeaşi persoană tonică, mereu cu zâmbetul pe buze, de parcă pentru el nu există necazuri sau probleme. 

Este mai tot timpul invitat la emisiuni de televiziune, pentru că în această lume atât de încrâncenată, cu oameni alergând în toate părţile pentru o viaţă mai bună, prezenţa lui Nea Rică înseamnă relaxare şi bună dispoziţie. 

Parcă ne-ar spune: ”Mai uşor tăticu, nu vă mai agitaţi atât, pentru că veţi ajunge nişte roboţi în curând”. Asta a fost filozofia lui de viaţă şi pare-se că a fost una bună, din moment ce la aniversarea celor 70 de ani îl găsim la fel de relaxat, gata să bea un şpriţ cu vecinii din cartier, aşa cum a făcut mereu. Nea Rică n-a fost niciodată o mare vedetă, plină de ifose şi cu nasul pe sus, a fost mereu un apropiat al oamenilor simpli, alături de care s-a simţit mai bine decât în lumina reflectoarelor.61726675.jpg

Ca portar, a alternat momentele de geniu cu cele penibile, a fost înger şi demon, dar acum, la ceasul retrospectivei, ne dăm seama că nu ar fi putut să fie altfel, pentru simplul motiv că aşa este firea lui, aşa vede el viaţa în general, nu doar sportul. Fostul selecţioner şi coleg de generaţie la echipa naţională, Mircea Lucescu, îl lua mereu în anturajul tricolorilor, pentru că Nea Rică ştia să detensioneze atmosfera după o înfrângere, asumându-şi rolul de bufon, doar pentru ca un Bölöni, un Balaci sau un Cămătaru să nu simtă presiunea rezultatului. Nu era nevoie de psiholog, de computer sau studii despre personalitatea sportivilor, era de ajuns ca Nea Rică să urce în autocar cu băieţii şi buna dispoziţie se instala imediat. S-a integrat perfect în marea familie a Rapidului, atmosfera boemă a Giuleştiului i s-a potrivit ca o mănuşă, şi Nea Rică a ajuns o legendă a clubului alb-vişiniu.rica-raducanu.jpg

La momentul aniversar de astăzi, îi dorim lui Nea Rică să rămână acelaşi om jovial, plin de umor, pentru că este nevoie de astfel de oameni, mai ales în aceste vremuri, când viaţa se derulează atât de rapid. Cel care făcea spectacol în poarta Rapidului sau a echipei naţionale, omul care îţi garanta că dacă mergi la stadion nu te vei plictisi, pentru că venea el cu o poantă sau o paradă mai altfel, Nea Rică rămâne una din cele mai pitoreşti figuri ale sportului românesc. Merită respectul nostru pentru cele 61 de meciuri jucate la echipa naţională, pentru contribuţia avută la calificarea la Cupa Mondială din Mexic 1970 şi în sferturile de finală ale Europenelor din 1972, după o triplă de poveste cu una din marile echipe ale Ungariei. Zilele trecute, când a fost invitat în comuna sa natală, Vlădeni, din judeţul Ialomiţa, şi a aflat că baza sportivă din localitate va purta numele său, lui Nea Rică i s-a umezit privirea. După atâta vreme, locul zâmbetului său molipsitor a fost luat de lacrimi, fiind copleşit de emoţie, recunoscător celor care se gândiseră la el.

rica-raducanu-alb-negru.jpg

La mulţi ani, Nea Rică, mulţumim pentru momentele de neuitat pe care ni le-ai dăruit!

Cristian Huluban
Ads

Cele mai citite stiri de azi