Dan Radu Rusanu, maestrul papusar al PNL

Vicepresedintele liberal nu accepta functiile de expunere, dar isi plaseaza oamenii in posturi-cheie.Dan Radu Rusanu este unul dintre politicienii discreti ai PNL.

Nu iese in evidenta prea mult, nu are aparitii spectaculoase, dar este mereu "in carti", fiind ales vicepresedinte al partidului aproape la fiecare congres.

La formarea guvernului Tariceanu II, premierul i-a propus portofoliul de la finante, dar nu a dorit postul. Rusanu prefera sa-si exercite influenta prin intermediari plasati in posturi importante. Din acest motiv, printre colegii de partid este considerat "un Hrebenciuc al PNL".

Prea puternic

Un moment elocvent pentru influenta lui Dan Radu Rusanu a fost congresul din ianuarie al PNL, unde o serie de lideri ai partidului, precum Bogdan Olteanu, Radu Stroe sau Mihai-Razvan Ungureanu au ramas in afara conducerii centrale. El nu a avut insa probleme pentru simplul motiv ca nu a avut contracandidat pentru postul de vicepresedinte pe Regiunea Vest.

Si asta pentru ca lucrurile au fost batute in cuie dinaintea Congresului, in cadrul unei intalniri dintre liderii filialelor din zona. "N-a avut nimeni curajul sa mai faca o alta propunere dupa ce a fost avansat numele lui Rusanu. Este prea puternic, cu mare sustinere la varful PNL", a explicat dupa intalnire liderul liberalilor din Timis, Liviu Borha.

Forta relatiilor de la varful PNL s-a vazut in momentul formarii guvernului Tariceanu II. Premierul a dorit sa-i ofere Ministerul Finantelor, in ciuda promisiunilor Aliantei ca nu va mai "recicla" oameni controversati din timpul guvernarii CDR. Rusanu n-a ajuns ministru doar pentru faptul ca nu a dorit acest lucru, temandu-se ca, daca iese prea mult in fata, va fi atacat in presa.

Un nas adevarat

Chiar daca n-a acceptat posturi "cu greutate", vicepresedintele liberal si-a plasat, in schimb, mai multi apropiati in functii-cheie, in special in Ministerul de Finante. Astfel, directorul general al Directiei Generale a Vamilor, Gelu Diaconu, secretarul de stat al Ministerului de Finante, Doina Dascalu, si presedintele ANAF, Daniel Chitoiu, sunt finii familiei vicepresedintelui liberal.

De altfel, Rusanu a fost cel care in Biroul Politic al PNL i-a solicitat premierului Tariceanu inlocuirea lui Sebastian Bodu din fruntea ANAF, miscare ce a deschis drumul lui Chitoiu, in acel moment vicepresedinte al institutiei.

Seful executivului a dat curs solicitarii, desi a riscat un scandal cu PD, care-l nominalizase pe Bodu, si care era in acel moment in guvern. Mai mult, Tariceanu a refuzat sa nominalizeze omul propus de democrati la sefia ANAF, Chitoiu conducand institutia cu toate ca postul revenea, potrivit algoritmului PD.

Dupa fini, urmeaza nepoata, Daniela Jurebie, numita in functia de director al Administratiei Financiare a Sectorului 2. Daniela Jurebie este si fina primarului orasului Deva, Mircia Muntean, presedinte PNL Hunedoara (Rusanu este deputat de Hunedoara - n.r.).

Nu si-a uitat prietenii

Vicepresedintele liberal ar fi intervenit pentru o apropiata a sa, Cristina Stefan, numita director general adjunct al Administratiei Financiare Bucuresti. Iar pentru ca are nevoie si de informatii cu privire la activitatile primului-ministru, Rusanu are un apropiat - Emil Negut - in functia de sef al Corpului de Control al premierului.

Fost presedinte al Eximbank, vicepresedintele PNL si-a numit o persoana apropiata, Carmen Radu, in functia de director general al bancii. Acuzatiile referitoare la oamenii lui Rusanu au fost prezentate de deputatul PIN Lavinia Sandru.

CV

Dan Radu Rusanu

> are 57 de ani

> este casatorit si are doi copii

> a absolvit Academia de Studii Economice, Facultatea Finante-Contabilitate si este doctor in economie

> din 1990 este membru PNL, vicepresedinte

> 1989-1991: director-adjunct al Centrocoop

> 1992-1996: director general al Directiei Finantelor Publice Bucuresti

> 1996-1997: sef al Departamentului economic din Primaria Capitalei

> 1998-2001: presedinte al Eximbank

> 2000-prezent: deputat PNL, membru al Biroului Permanent al Camerei Deputatilor

> membru in Consiliul Camerei Auditorilor Financiari din Romania

AUTOEVALUARE

Sunt un excelent negociator


Dan Radu Rusanu a recunoscut o parte dintre relatiile nominalizate precum Carmen Radu, Daniel Chitoiu si Emil Negut, insa a afirmat ca e vorba despre relatii strict profesionale, toti fiind membri ai PNL. In mod special, Rusanu a recunoscut sprijinul pe care i l-a acordat lui Ovidiu Ispir pentru Curtea de Conturi Europeana. Porecla de "Hrebenciucul PNL-ului" este explicata de Rusanu prin faptul ca este un excelent negociator.

TACTICA

Afaceri pe numele sotiei


Rusanu este si un prosper om de afaceri, chiar daca oficial afacerile sunt trecute pe numele sotiei, Anca Daniela Rusanu. Aceasta detine 60a din actiunile Danis Metcom SRL Constanta. Cu un capital social de 20 de milioane de lei, ar fi ramas o banala firma de intermedieri imobiliare daca nu ar fi existat "afacerea Chimpex".

Potrivit presei centrale, "Chimpex" SA Constanta a fost privatizata in 1999, cand politicianul liberal era secretar de stat in Ministerul Finantelor, in favoarea unui partener de afaceri al familiei Rusanu, Dan Gritac. Imediat dupa privatizare, "Chimpex" SA a vandut la un pret modest firmei Danis Metcom" cateva depozite si mai mult de sapte hectare de teren bine amplasate in Constanta.

Tot prin intermediul sotiei, Rusanu controleaza si Hotelul International din Sinaia, unde au avut de-a lungul timpului mai multe reuniuni ale conducerii liberale. Astfel, Radan 2000" SRL, Cereal Com Import-Export" SRL, Cont" SRL si Romtur cel mai mare atuInternational" SRL, firme ce controleaza International SA Sinaia, sunt toate in proprietatea Ancai Rusanu, dar, potrivit Dan Radu Rusanu a reusit sa-si consolideze influenta prin plasarea unor oameni in functii-cheie, dar si prin faptul ca este un prosper om de afaceri.

In plus, iese extrem de rar la atac prin declaratii oficiale, ceea ce il pune la adapost de contraatacuri. A dovedit ca reuseste sa-l influenteze pe premierul Tariceanu atunci cand interesul sau este in joc. relatarilor din presa, Rusanu este cel care le controleaza.

CEL MAI MARE DEFECT

A fost implicat in numeroase afaceri controversate, ceea ce-l face vulnerabil in momentul in care si-ar asuma o functie publica sau daca face o declaratie politica. In presa au aparut articole despre privatizari in favoarea unor apropiati, pe vremea cand era secretar de stat in Ministerul Finantelor, si despre acordarea unor credite neperformante ca sef al Eximbank.

CEL MAI MARE ATU

Dan Radu Rusanu a reusit sa-si consolideze influenta prin plasarea unor oameni in functii - cheie, dar si prin faptul ca este un prosper om de afaceri. In plus iese extrem de rar la atac prin declaratii oficiale, ceea ce el pune la adapost de contraatacuri. A dovedit ca reuseste sa-l infleunteze pe premierul Tariceanu atunci cand interesul sau este in joc.

PERFORMANTA

Si-a plasat un om la Curtea de Conturi Europeana


Influenta lui Dan Radu Rusanu nu s-a limitat doar la posturile-cheie de la Bucuresti. Ovidiu Ispir, fostul sau consilier, prieten si partener de afaceri, a fost propus de guvernul Tariceanu pentru un post la Curtea de Conturi Europeana. El a fost ales, pe 14 decembrie 2006, chiar de plenul Parlamentului European (PE), in urma unui vot destul de echilibrat (356 pentru, 229 impotriva si 51 de abtineri).

Alegerea lui Ispir a fost una controversata, fiind sustinut de socialistii si de liberalii europeni dupa ce grupul parlamentar al popularilor europeni, cel mai bine reprezentat in PE, anuntase ca nu-l va sustine nici politic, nici moral pe Ovidiu Ispir, din cauza scandalurilor financiare in care ar fi implicat.

"Curriculumul sau nu este potrivit postului si exista intrebari despre trecutul sau", a declarat europarlamentarul popular Jose Javier Pomes, dupa audierea lui Ispir in Comitetul de Control Bugetar al PE. Presa din Romania i-a reprosat lui Ispir ca, in timp ce conducea un control al Curtii de Conturi la Eximbank, sotia sa a fost angajata la aceasta banca. De asemenea, Ispir ar desfasura activitati comerciale cu fostul presedinte al bancii, Dan Radu Rusanu.

"Nu e o problema de a crede presa sau nu. Adevarul este ca domnul Ispir este cel mai slab candidat din ultimii ani", a declarat Pomes.
Rusanu a avut insa o alta explicatie pentru atitudinea popularilor europeni: "Ispir a fost lucrat pe la spate la Bruxelles de doamna Ridzi (n.r. - Monica Iacob Ridzi, europarlamentar din partea PD), care a facut interventii si presiuni la parlamentarii PPE ca sa nu fie acceptat, spunand ca nu are calificarea profesionala necesara".

Anterior, Ispir fusese nominalizat, tot cu sprijinul lui Rusanu, si pentru sefia Curtii de Conturi din Romania. De altfel, el fusese si votat de comisiile de buget-finante din parlament, cu sprijinul PSD. Nominalizarea sa a fost blocata de Curtea Constitutionala, care a declarat neconstitutionala ordonanta de urgenta prin care guvernul a modificat Legea Curtii de Conturi.

Cititi si:

Nasii politicii romanesti

Antonescu si Dancu raman inca in asteptare

Kelemen, copilul teribil al UDMR

Ludovic Orban, rebelul ajuns in varful Partidului National Liberal» vezi articolul original


sursa:


Inchide