MAI economiseste 3 milioane de lei anual, in urma reorganizarii

Saptamana trecuta, guvernul condus de Emil Boc a adoptat, la propunerea viceprim-ministrului si ministru al administratiei si internelor, Dan Nica, o ordonanta de urgenta pentru reorganizarea ministerului.

Ordonanta a fost adoptata pe 11 martie, publicata in "Monitorul Oficial" pe 12 martie si se aplica incepand cu 15 martie, reorganizarea urmand a se incheia la sfarsitul lunii martie. Pe langa reducerea numarului de directii generale de la 22 la doar opt, prin ordonanta de urgenta s-a stabilit si trecerea altor structuri subordonate direct ministerului in subordinea armelor componente. In urma acestei reorganizari au fost transferate in zona operativa peste 700 de functii din cadrul Aparatului Central al Ministerului si au fost reduse cu 35% functiile de conducere. Potrivit unor surse MAI, aceasta reorganizare va insemna o economie de aproximativ 3 milioane de lei pe an la bugetul ministerului.

Ieri, cu ocazia unei conferinte de presa, ministrul Dan Nica a comunicat si numele noului director al Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna cu rang de secretar de stat, comisarul-sef de politie Serban Cornel, fost director adjunct al DGIPI si cel care dupa demisia lui Virgil Ardelean (n.red. - pe vremea fostului ministru Gabriel Oprea) a fost imputernicit la comanda serviciului secret. Totodata, tot de ieri au incetat imputernicirile din functiile de secretar general adjunct ale chestorilor de politie Danut Tudor, respectiv Ion Cuhutencu si imputernicirea pe o perioada de 6 luni in functiile de secretar general adjunct a comisarilor sefi de politie Octav-Virgiliu Teodorescu si Aurelian Ghimpau.
Decat subordonare, mai bine pensionare

Prin ordonanta de urgenta, din cele 43 de functii de director general adjunct, 17 au fost desfiintate si 10 s-au transformat in functii de director adjunct. 33 de ofiteri cu functii mari de conducere sunt fie la dispozitie, fie au optat pentru incetarea raporturilor de serviciu cu ministerul. Astfel, si-au incetat raporturile de serviciu cu ministerul 20 ofiteri cu functii mari de conducere, dintre care 7 chestori si generali. Printre cei care au cerut pensionarea se numara Matei Stanciuc (director general al Directiei Generale Management Logistic si Administrativ), Petrica Constantin Vizitiu (director general al Directiei de Management si Resurse Umane), Adrian Mitea (director general la Directia Generala de Audit Intern), Vasile Gabriel Nita (director general al Directiei Generale de Informare si Relatii Publice), Vasile Dragoi (director general al Oficiului Roman pentru Imigrari).

«Acvila» trece la Jandarmerie

Grupul Special de Protectie si Interventie "Acvila” din MAI trece in subordinea Jandarmeriei Romane. Acest lucru s-a facut pentru ca Brigada Speciala a Jandarmeriei si "Acvila” aveau acelasi domeniu de lucru, cu alte cuvinte "se calcau pe picioare”, mai putin la componenta de "Protectie”. Aceleasi surse au declarat pentru "Gardianul” ca au existat discutii, tratative, ca Grupul Special de Protectie si Interventie "Acvila” sa fie preluat de IGPR. Acest lucru nu a fost posibil fiindca IGPR-ul are in subordinea sa SIAS-ul (pe tara), SPRIR-ul (pe Capitala) si DPIR-urile de la inspectoratele judetene de politie. Surse din "Acvila” au precizat pentru "Gardianul" ca trecerea in subordinea Jandarmeriei ar presupune in primul rand ca ei sa fie incadrati ca militari si nu functionari cu statut special ca pana acum, ceea ce ar duce la o reducere a salariului. Surse din SPP au declarat pentru "Gardianul” ca exista intentii din partea unor luptatori ai Grupului Special de Protectie si Interventie "Acvila” sa se transfere la Serviciul de Protectie si Paza, dar acest lucru este imposibil avand in vedere ordonanta guvernului prin care s-au blocat angajarile.

Comisarul-sef Cornel Serban, desemnat la conducerea DGIPI

Noul sef al Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna (DGIPI) este comisarul-sef Cornel Ilie Serban. Pe 15 februarie, el a fost desemnat sa coordoneze activitatea DGIPI de catre ministrul internelor Dan Nica. In varsta de 46 de ani, Serban a practicat judo la Clubul Sportiv Dinamo, avand mai multe premii europene la activ. El fusese numit de fostul ministru al internelor Cristian David in functia de sef al Diviziunii Protectie Interna, departament din cadrul DGIPI, ulterior fiind ales de catre fostul ministru Gabriel Oprea ca adjunct la comanda DGIPI. Prospatul sef al unitatii de informatii a fost atasat de MAI in Spania, la Madrid.

Chestorul Dumitru Pirvu, numit adjunct al sefului IGPR

La nivelul conducerii IGPR au incetat imputernicirile in functia de adjunct al inspectorului general al Politiei Romane ale comisarilor-sefi de politie Constantin Bolbosanu si Florin Trosca si imputernicirea pe aceste functii a comisarilor-sefi de politie Mihai Calinescu si Tache Bocaniala. Chestorul de politie Dumitru Pirvu a fost numit in functia de adjunct al inspectorului general al Politiei Romane pe linie de "politie judiciara”. Dumitru Pirvu a detinut functia de sef al Sectorului 6 Politie Bucuresti, dupa care a ocupat functia de sef al IPJ Ilfov.

Marius Tache, imputernicit la conducerea Directiei de informare a MAI

Fostul purtator de cuvant al Ministerului de Interne Marius Tache a fost imputernicit pentru o perioada de sase luni la conducerea Directiei de Informare si Relatii Publice, odata cu transformarea acesteia in directie simpla din directie generala. Marius Tache, care a detinut functia de director general adjunct in cadrul acestei directii, il inlocuieste astfel pe chestorul-sef Vasile Nita, numit in aceasta functie in perioada scurtului ministeriat al lui Liviu Dragnea. Vasile Nita a inaintat deja ministrului Dan Nica cererea de pensionare.
Eduard Pascu, Ion Alexandru

» vezi articolul original


sursa:


Inchide