Patapievici cere protectia CNA fata de "linsajul mediatic" la care ar fi supus de Antena 3

Intr-o scrisoare deschisă adresată CNA, preşedintele Institutului Cultural Roman (ICR), Horia-Roman Patapievici, cere analizarea conţinutului unor emisiuni difuzate de postul Antena 3, care ar fi fost îndreptate împotriva sa, cazul urmand să fie dezbătut de consiliu săptămana viitoare.

"In ultimele săptămani, am fost ţinta unei campanii de presă a Trustului Intact, dusă in special prin intermediul postului Antena 3. Deşi Antena 3 a realizat mai multe emisiuni in care am fost subiectul discuţiei, eu nu am fost niciodată invitat, consultat ori măcar contactat. Aceste emisiuni sunt catalogate in programul televiziunii ca fiind de dezbatere: in fapt, in ce mă priveşte, au fost emisiuni de demascare, de infierare, de starnire a urii impotriva mea ca preşedinte ICR şi a persoanei mele morale, ca scriitor şi intelectual public", scrie Patapievici in scrisoarea din 14 august, adresată preşedintelui Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), Răsvan Popescu.


Preşedintele ICR menţionează emisiunea "La ordinea zilei", realizată de Dana Grecu, cu analistul Radu Tudor, şi difuzată de Antena 3 pe 4 august. In emisiune, au fost prezentate cateva citate din corespondenţa lui Patapievici cu Alexandru Paleologu, publicată in volumul "Politice", 1996, citate  "scoase din context (...) selectate anume pentru violenţa lor", consideră Patapievici.


"Motivul pentru care au fost prezentate a fost denunţarea mea ca element moral detracat, ne-roman şi anti-roman deopotrivă, personaj incompatibil cu poziţia pe care o ocup la ICR. Acest lucru a reieşit clar din montajul emisiunii: pe jumătate de ecran rulau imagini cu mine, iar pe cealaltă jumătate erau editate citatele incriminate, comentate depreciativ la adresa mea de către cei aflaţi in studio", notează Patapievici.


Preşedintele ICR relatează că această corespondenţă a avut loc in 1990-1991, iar el a publicat-o in 1996 cu menţiunea expresă că exprimările cele mai excesive nu il mai reprezintă şi că le-a păstrat pentru a oferi cititorilor "o mărturie veridică a convulsiilor sociale de la inceputul anilor 1990", lucru nemenţionat de Antena 3.


"Dimpotrivă, citatele au fost prezentate ca reprezentand punctul meu de vedere de acum. Mai grav, telespectatorii au rămas cu impresia că aceste lucruri au fost declarate de mine ca preşedinte al ICR", spune Patapievici, adăugand că, in aceeaşi emisiune au fost difuzate repetat imaginea sa alături de svastica aflată pe un exponat din expoziţia "Fredom for lazy people", organizată de ICR New York. Această asociere, spune Patapievici, ar fi incercat să sugereze subliminal că opţiunile sale culturale şi politice s-ar regăsi in zona extremismului ideologic.


In plus, atrage atenţia preşedintele ICR, Antena 3 a folosit aceleaşi citate, publicate in 1996, cand a prezentat conferinţa de presă pe care Patapievici a susţinut-o pe 7 august in legătură cu expoziţia de la ICRNY. Mircea Badea a fost invitat in studioul Antenei 3 pentru a comenta afirmaţiile lui Patapievici din cadrul conferinţei, iar prezentatorul a folosit citatele din corespondenţă, creand impresia că ar fi extrase din conferinţă, lucru semnalat lui Patapievici de mai mulţi cetăţeni care l-au sunat, denunţand şi ei manipularea, mai spune preşedintele ICR.


De asemenea, Patapievici denunţă faptul că Mircea Badea a prezentat, in mai multe ediţii ale emisiunii "In gura presei", afirmaţii false despre tatăl său, menite să il prezinte "in postura (mincinoasă) de fiu de nomenclaturist, de vechi şi inrăit stalinist, venit in Romania cu tancurile sovietice". "Acelaşi lucru s-a intamplat in mai multe randuri in cadrul emisiunii "Sinteza zilei", unde numele mi-a fost terfelit in fel şi chip, in stilul caracteristic-insultător din care Valentin Stan şi-a făcut deja un brand", adaugă semnatarul scrisorii.


Patapievici denunţă complicitatea moderatorilor Antenei 3 la propagarea publică a unui discurs de denigrare la adresa sa, precum şi dezinteresul lor de a informa in mod corect opinia publică, şi se adresează CNA pentru a analiza dacă emisiunile semnalate mai sus au asigurat informarea corectă a publicului. "Ca cetăţean şi ca om, vă cer protecţie faţă de linşajul mediatic la care sunt supus de Antena 3", incheie Horia-Roman Patapievici.


Contactat de NewsIn, vicepreşedintele CNA, Radu Teodorel, a spus că scrisorea adresată de preşedintele ICR consiliului va fi discutată in şedinţa de marţi, emisiunile vor fi vizionate şi, in urma dezbaterii, se va ajunge la o concluzie. Teodorel a mai precizat că este necesar să se afle dacă postul de televiziune Antena 3 i-a cerut sau nu lui Patapievici să işi exprime punctul de vedere vizavi de acuzele care i se aduceau in emisiunile respective.Bogdan Enache

Inchide