Societatile off-shore concentreaza puterea in cele mai atractive sectoare economice din Romania

In ziarul nostru de ieri afirmam faptul ca importante fonduri de investitii, controlate de firme de tip off-shore, cu sediul prin paradisuri fiscale, cu predilectie in Cipru, si-au intins tentaculele, reusind sa obtina, prin intermediul cumpararilor de la statul roman sau de pe piata de capital (mai mult partea de RASDAQ, unde informatiile fierbinti nu aveau cum sa-l ocoleasca pe Andrei Siminel, presedinte al bursei electronice, dar si sef al Broadhurst Investments), controlul unor importante sectoare din economie.

In ziarul nostru de ieri afirmam faptul ca importante fonduri de investitii, controlate de firme de tip off-shore, cu sediul prin paradisuri fiscale, cu predilectie in Cipru, si-au intins tentaculele, reusind sa obtina, prin intermediul cumpararilor de la statul roman sau de pe piata de capital (mai mult partea de RASDAQ, unde informatiile fierbinti nu aveau cum sa-l ocoleasca pe Andrei Siminel, presedinte al bursei electronice, dar si sef al Broadhurst Investments), controlul unor importante sectoare din economie. Analistii economici au atras si ei atentia asupra faptului ca, intr-o economie mondiala in care devine aproape imposibila concentrarea controlului unui sector sau altul in randul unui grup de afaceri, in Romania situatia pare a evolua exact pe dos. Orice problema legislativa devine aproape imposibil de rezolvat, capeteniile afacerilor fiind bine pazite sub anonimatul actionariatului la un off-shore.


Cine controleaza aceste imperii, cel putin la momentul actual, e aproape imposibil de aflat. Chiar si schema publicata recent de un cotidian romanesc despre labirintul de off-shore-uri tesut in jurul controversatului om de afaceri Sorin Ovidiu Vintu se bazeaza pe foarte multa zvonistica, alaturi de declaratii ale unor apropiati ai acestuia.


Asa cum promiteam ieri, vom face o analiza a afacerilor celor mai importante fonduri de investitii din Romania, cu capital american, dar controlate de firme off-shore cipriote. Singura radacina pana la care se poate ajunge este o adresa din Cipru: Nicosia, Str. Arch. Makrios III, nr. 2-4, et. 9. Aici se afla sediul urmatoarelor societati: IVINGTON ENTERPRISES LIMITED, SC BROADHURST INVESTMENTS LTD., LINDSELL ENTERPRISES LTD., THE ROMANIAN INVESTMENT COMPANY CYPRUS LTD., NETBRIDGE LIMITED. Primele trei vor face obiectul investigatiei mai amanuntite, in randurile urmatoare denumindu-le trioul cipriot. Alte multe asemenea firme sunt plasate la adrese a caror scriere se obtine practic prin schimbarea unei singure litere (sau "omiterea" ei).


Societatile mai sus mentionate sunt recunoscute in mediul de afaceri din Romania pentru sargul cu care au strans an de an participatii, minoritare sau majoritare, la societati comerciale de prestigiu. Singura speranta pentru a afla pe cai oficiale cine sunt cu adevarat acesti "imparati" care au ajuns sa stapaneasca un patrimoniu atat de mare din tara noastra ar fi adoptarea, dupa momentul aderarii, a vestitei normative ce obliga companiile europene sa faca lumina in astfel de situatii.
Fara putinta de tagada, cel mai bine reprezentate fonduri de investitii straine pe plaiuri carpato-danubiano-pontice sunt, in prezent, Broadhurt Investments, Ivington Enterprises Limited si Lindsell Enterprises, ambele administrate de New Century Holding (NCH).


Cele trei fonduri detin pachete majoritare la companii din sectoarele electrotehnic, chimic, din domeniul spatiilor comerciale, din segmentul financiar precum si din cel al panificatiei.Cine este NCHNew Century Holdings (NCH), administratorul unuia dintre cele mai mari fonduri de investitii existente pe piata, Broadhurst, a facut pasi mari pentru a intra puternic pe piata imobiliara, renumita deja pentru lipiciul la investitorii straini, fabrica de bani a Europei centrale si de est. Firma nu are preferinte, indreptandu-si, spre exemplu, atentia atat catre constructia unui mall, cat si a unor blocuri de apartamente, proiectele urcand la o valoare de aproximativ 300 milioane de dolari americani.


Banii pentru cele doua proiecte au fost deja alocati de la New York. NCH a investit puternic pe piata imobiliara, dar s-a concentrat pana de curand doar pe achizitii pe segmentul spatiilor comerciale (presa locala din Cluj a scris de multe ori ca au existat diferente intre valoarea de piata si cea la care au fost achizitionate).


La randul ei, NCH este controlata de o agentie guvernamentala americana, denumita OPIC (Overseas Private Investments Corporation). Suveica de societati de investitii care are ca ultima veriga agentia guvenamentala OPIC incepe cu fondurile de investitii de tipul Broadhurst.


Aceste fonduri de investitii off-shore care opereaza in tara noastra sunt administrate la randul lor de un fond american denumit NCH Advisors. Acesta din urma este patronat de un alt fond, anume New Century Capital Partners L.P. Fondul are sediul la New York si a fost infiintat de agentia OPIC.


Persoanele fizice din acest lant sunt Sergiu Stapler - presedintele Consiliului de Administratie al Winmarkt, evreu de origine, despre care circula zvonuri ca ar fi ofiter de informatii al Mossad, si Andrei Siminel, fostul presedinte al Bursei RASDAQ si reprezentant al NCH Advisors si Broadhurst in Romania. Mai sus in ierarhie dam de George Rohr, evreu de origine rusa, presedintele fondului "New Century Capital". Familia lui Rohr, originara din Rusia, este cea care conduce comunitatea evreiasca de origine slava din SUA. Mai sus de Rohr sta agentia sus amintita, OPIC.


Agentia OPIC este sustinuta de persoane influente din Congresul American. In anul 1998, OPIC a fost pe punctul de a fi inchisa. A fost salvata insa de o smecherie legislativa a catorva congresmeni.


Institutii prestigioase de felul "Cato Institute", institut de politologie, Corporate Welfare, Project and Friends of the Earth si Heritage Foundation s-au exprimat dur la adresa OPIC. Organizatiile au cerut incetarea activitatii agentiei, deoarece aceasta afecteaza mediul de afaceri american, dar si pe cel al tarilor mai putin dezvoltate pe care pretinde ca il sustine. Intr-un articol realizat de politologul Janice C. Shields se precizeaza urmatoarele: "Administratia Clinton a limitat numarul de ani in care tarile sarace pot beneficia de ajutorul financiar al SUA, dar, in paralel, marile firme americane au beneficiat de asigurarile si suportul OPIC in respectivele zone sarace.


Firmele americane si-au mutat afacerile din SUA, provocand cresterea somajului. Familiile sarace din SUA trebuie sa-si demonstreze incapacitatea financiara pentru a primi asistenta sociala, pe cand companiile americane se hranesc direct, fara jena, din fondurile OPIC, care sunt bani publici adunati din taxele tuturor americanilor.


Condamnatii la inchisoare sunt exclusi de la programele de asistenta sociala, dar firmele care au comis ilegalitati primesc bani de la OPIC".Mastodontii comunisti, valorosi prin terenurile detinuteTerenurile pe care se vor ridica megaproiectele au fost si ele dobandite prin intrarea in actionariatul unor foste societati de stat comuniste, detinatoare ale unor spatii importante in locatii de invidiat. Spre exemplu, mallul, care ar putea fi cel mai mare din Bucuresti se va intinde pe 12 hectare de teren. De unde asa o suprafata pe criza de spatiu a Capitalei? Terenul a apartinut companiei UMEB, detinuta de Broadhurst, aceasta restrangandu-si activitatea pe doar patru hectare de teren (cu costurile sociale de rigoare). Terenul este situat pe strada Vasile Milea, in cartierul Drumul Taberei din Bucuresti.


Celalalt proiect al NCH, construirea unui complex de blocuri de apartamente cu o suprafata totala de 100.000 (pret total de vanzare potential obtinut la preturile din acest moment, 100.000.000 euro !) va fi ridicat pe aceeasi reteta: pe un teren de cinci hectare desprins din Electrotehnica, o alta companie care apartine grupului. Locatia este si de aceasta data excelenta: vizavi de mall-ul Plaza Romania din Bucuresti.Spatii comerciale cu nemiluitaGrupul off-shore Ivington-Broadhurst-NCH este cel mai mare detinator de spatii comerciale din Romania. Fondul detine, printre altele, companiile Romarta, Winmarkt, Winmarkt Beta sau Valmetex, reusind sa creeze o adevarata panza de paianjen prin faptul ca implica societatile deja acaparate in cumparari de noi active. Fondul este in plus minoritar la magazinele Unirea Shopping Center si Cocor din Bucuresti. In jurul fiecarei afaceri s-au depanat nenumarate povesti si s-au consumat tot atatea drame, de cele mai multe ori sociale. Chiar daca la suprafata diriguitorii fondurilor si-au facut imagine prin lansarea unor progame de protectie sociala, parte a unor contracte de privatizare, in spate au ramas oameni fara locuri de munca si mici firme din domeniul comertului fara locatie, nevoite sa inchida, sa sucombe si sa lase fara venituri multi oameni, in modul cel mai evident.


Societatea Winmarkt este rezultata din divizarea Metex Galati, constituita prin cumpararea de actiuni de pe piata bursiera RASDAQ, in special ale fostelor societati alimentare comuniste, care aveau spatii comerciale ultracentrale in numeroase orase din Romania. De afacere sunt legate atat numele sefului Broadhurst, Andrei Siminel (si sef al bursei electronice), dar si al deputatei Gratiela Iordache, angajata la amintita firma.


Grupul off-shore Ivington-Broadhurst-NCH poseda in Cluj spatii importante in Piata Marasti, Piata Cipariu si in Manastur, pe Calea Floresti. Cele mai importante achizitii pe piata clujeana au venit prin cumpararea fostei Textile Incaltaminte. Aceasta a fost luata, i s-a schimbat obiectul de activitate si apoi dizolvata in interiorul Metex. Miza afacerii: spatii comerciale de 15 milioane de lei. In mai putin de un an dupa ce a fost preluata de grupul de firme off-shore "Ivington- Broadhurst-NCH Advisors", Textile Incaltaminte a absorbit pe piata bursiera companiile Bucuresti Vest Center, Coral Turda si Modern Comexim Resita. Apoi a fost divizata, din aceasta desprinzandu-se Coral Tex si Bucuresti Alfa Center.


Acelasi trio a cumparat, prin fosta Metex, pachetele majoritare ale principalelor detinatori de spatii comerciale din Ploiesti: Omnia SA, Mercur SA si Muntenia Comal. Grupul detine cel mai mare complex comercial din Bistrita, Magura, prin societatea Winmarkt. Prin Romarta, Broadhurst mai detine si spatiile comerciale ale fostei Prodaliment din Baia Mare.Esecurile de la Suceava si Targu MuresGrupul Altex a preluat printr-o oferta publica, in valoare de 265,3 miliarde de lei (7,3 milioane de euro), intregul pachet de actiuni al Cometex Suceava, societate care detine mai multe spatii comerciale in oras, dintre care cel mai important este centrul comercial Bucovina. Altex a oferit pentru o actiune Cometex 912.000 lei. Marii perdanti s-au numit Celco Constanta, si mai ales Winmarkt Bucuresti, care lansasera oferte de preluare de 99,60%, respectiv 80,58% din actiunile Cometex. Conform ultimelor date financiare disponibile, Cometex inregistra, la mijlocul anului trecut, o cifra de afaceri de 40 miliarde de lei (1 milion de euro) si un profit net de 5,9 miliarde de lei (0,15 milioane de euro).


Winmarkt nu s-a descurcat nici la Targu Mures. Administratia targumureseana si-a pus in cap NCH si Winmarkt. Firma bucuresteana - potrivit unei scrisori de intentie adresate Primariei din Targu Mures de catre presedintele CA al companiei Sergiu Stapler - isi aratase interesul pentru constructia unui complex comercial de trei etaje, cu o parcare pe doua nivele la subsol. De altfel, Winmarkt aparea inclusiv in expunerea de motive a proiectului de hotarare, prin care era solicitata concesionarea terenului prin licitatie publica. Numai ca afacerea a fost acaparata de catre un grup local de interese. Problemele Winmarket se regasesc si la Cluj, unde proiecte importante sunt blocate de litigii pentru terenuri intre diferite entitati administrative locale sau firme private.Sectorul chimie-petrochimie, si el vizatGrupul detine actiuni si in domeniul chimiei-petrochimiei: de exemplu, la Azomures Targu Mures, unde principalii actionari sunt Transworld Fertilizers Holding Luxemburg - 55,97%, Broadhurst Investments Ltd si Lindsell Ent Ltd - 20,75%. Azomures controleaza si singurul operator portuar de ingrasaminte chimice din Romania, Chimpex. Pe ciprioti ii regasim si prin combinatul bucurestean Chimopar, alaturi de Jafco (vezi pasajul referitor la acuzatiile ONPSB, publicat in editia de ieri).


Broadhurst Investments Limited impreuna cu CitiGroup - Citibank Romania SA, Clairmont Holdings Ltd. Cipru, Leo (Overseas) Ltd Cipru si Bank Austria Creditanstalt AG din Austria detin o participatie importanta si la Oil terminal Constanta. De asemenea, sunt de notorietate contrele cipriotilor cu AVAS pentru Oltchim. Adunarea Generala a Actionarilor combinatului chimic Oltchim a decis, la inceputul lunii august, sa renunte la procesul pe care-l avea cu controversatul om de afaceri Siminel Andrei, reprezentantul Lindsell Enterprises. In urma acestei decizii, statul roman renunta la peste 40% din actiunile combinatului valcean, dobandite prin conversia datoriilor in titluri de valoare, in urma cu trei ani. Tot in acest domeniu, grupul mai poate fi regasit si pe lista actionarilor Rafinariei Astra. De asemenea, din portofoliu mai fac parte si titluri la Ranbaxy-Terapia Cluj, iar candva se regaseau si actiuni Sicomed, actuala Zentiva.Multe plasamente si pe panificatieInvestitiile trioului cipriot s-au concentrat in ultimii ani si spre domeniul panificatiei. In momentul de fata, putem spune ca a ajuns chiar in top, intrucat detine unul din primii jucatori de pe piata, Vel Pitar.


Firma sus amintita a fost formata dupa asocierea fabricilor de paine Mopariv, Berceni si Granpan. Un element interesant, desi Andrei Siminel, in calitate de aparator al drepturilor actionarilor minoritari, s-a opus in nenumarate cazuri delistarilor diferitelor comanii in care off-shore-urile erau implicate, in cazul Vel Pitar, unde detine controlul, pledeaza tocmai pentru scoaterea de la bursa. Aceasta este practic inca o dovada ca interesele proprii primeaza in fata celor ale entitatilor ce te-au trimis intr-o asociatie sa ii reprezinti.Industria de varf nu e de lepadatNici segmentele de industrie cu grad mare de profitabilitate si viitor nu au scapat tentaculelor grupului. Sectorul electrotehnic este cel mai bine reprezentat pentru ciprioti, acestia detinand mai multe companii, cum ar fi Electroaparataj (31,87%), Electrotehnica, UMEB sau Imsat. Toate acestea, cum am mai amintit, importante surse de terenuri, aflate la mare cautare.


Nici segmentul auto nu a fost omis: Broadhurst are cota de 8,2 la suta din capitalul social al uzinei Dacia-Renault. Aici s-au purtat poate cele mai aspre lupte, deocamdata cipriotii nereusind sa impuna interesul actionarilor minoritari in dauna unui gigant de talia Renault, care nu se lasa intimidat, vazandu-si de proiectele asumate prin contractul de vanzare- cumparare.


Au fost insa si nenumarate cazuri in care Siminel a reusit sa castige in numele actionarilor minoritari procese importante, in special cu AVAS: in afara solutionatului amiabil caz Oltchim, Sanex Cluj si Semrom Transilvania reprezinta doua succese de notorietate in fata APAPS, predecesoarea AVAS.


Dupa ce au iesit din ecuatia grupului controlat de Mittal Steel, cu profit mai mult decat substantial, cipriotii mai sunt legati de nume importante din industria grea, cum ar fi Otelinox Targoviste (participatie 14,26%). La un moment dat, in portofoliu s-au aflat si actiuni Electrica Titu, dar si Alro Slatina (pana nu demult au avut 12%).Segmentul financiar nu putea scapaUnul dintre portrapelele economiei romanesti postdecembriste, segmentul financiar, nu putea sa nu reprezinte o tentatie. Asa ca, atat bancile, cat si asiguratorii au beneficiat si ele de implementarea off-shore-urilor.


Firmele detinute de fondul de investitii Broadhurst au preluat Libra Bank in anul 2003. Pentru o parte din actiunile detinute de Viorel Catarama si majorarea capitalului social, cipriotii au scos din buzunare 11 milioane de euro, daca dam crezare spuselor lui Siminel, la acea vreme. Tranzactia a fost realizata printr-un grup de alte cinci soietati - Metex, Valmetex, Winmarkt, Winmarkt Beta si Imsat. Intr-o prima faza, Electroaparataj a preluat un pachet de 9,5% din actiunile Libra Bank, Romarta Bucuresti - 17,3% si Romportmet - 28,1%, cu acordul BNR.


Pe partea de asigurari, Broadhurst Investment si Lindsell Enterprises Limited s-au insinuat printre actionarii Asirom, avand impreuna aproape 20% din titluri, fata de 49,97% cat detine actionarul principal, firma Interagro a lui Ioan Nicolae. Din aceasta pozitie, cipriotii sicaneaza actiunile celor indrituiti sa faca politica de dezvoltare a firmei, declansand procese avand drept scut aceleasi eterne drepturi ale actionarului minoritar.Dividende si profituri spectaculoaseEvolutia principalilor indicatori financiari ai concernului Broadhurst spune totul despre afacerile pe care le-a facut si le face pe plaiuri mioritice. In anul 1999, la numai un an de la intrarea sa in Romania, compania inregistra un profit net de 2,520 miliarde de lei, in anul 2000 - 32,649 miliarde de lei, iar un an mai tarziu - 77,406 miliarde de lei. In 2002, Broadhurst a inregistrat o cadere masiva a profitului, ajungand la numai 14,907 miliarde de lei, dar anul urmator a inregistrat o revenire la fel de brusca, inregistrand un profit net de 43,64 miliarde de lei. In anul 2004, a obtinut 51,742 de miliarde. Anul acesta se pare ca va fi cel mai profitabil, potrivit unei situatii privind evolutia dividendelor. Broadhurst are numai pe primele opt luni un profit net de 127,870 miliarde de lei, previzionandu-se un profit net la 31 decembrie de aproape doua sute de miliarde de lei.


Şi la capitolul dividende, compania a inregistrat rezultate notabile. In anul 1999, se inregistrau doar 91 milioane de lei, pentru ca doar un an mai tarziu sa se acumuleze 1,283 miliarde de lei, iar in 2001 - 3,675 miliarde de lei. Şi aici a fost o cadere, in anul 2002, cand au fost inregistrate 695 milioane de lei, pentru ca numai un an mai tarziu nivelul acestora sa se tripleze si sa ajunga la 1,875 miliarde de lei. In anul 2004 au fost contabilizate dividende de aproape 2,4 miliarde de lei, iar anul acesta, pe primele opt luni, 5,754 miliarde de lei, prognozandu-se pana la finele anului dividende in valoare de 8,640 miliarde de lei.


Una dintre cele mai tari lovituri date de Broadhurst la Bursa Electronica RASDAQ a fost anul acesta, la inceputul lunii septembrie, in valoare de 1.321 miliarde de lei vechi, cu actiuni Romportmet Galati, in care beneficiar este tot concernul cipriot. Prin aceasta tranzactie, pachetul majoritar de 78% din actiunile operatorului portuar Romportmet Galati, detinut de Broadhurst, a fost vandut companiei Mittal Steel.In loc de concluziiIn principiu, desi e greu sa dai un verdict, avand in vedere viteza cu care off-shore-urile cumpara, contopesc sau divizeaza companii, trioul analizat in aceste randuri si-a legat numele de peste 50 de societati comerciale din Romania. In afara celor deja enuntate, mai merita amintite ca fiind la un moment dat in portofoliul trioului din Insula Afroditei companii cum ar fi RAFO- Carom, Ductil Buzau, Valmetex, Casino si Palas Sinaia, Armatura Cluj. Despre cat a pierdut statul, dat fiind faptul ca off-shore-urile cu sediul in Cipru nu platesc impozite la noi, nu e cazul sa mai vorbim. O cuantificare si mai dificila ar fi cea a costurilor indirecte, datorate ori blocajului activitatii unor firme din cauza proceselor intre minoritari si majoritari, ori scoaterii din mediul de afaceri a unor firme mai mari sau mai mici.

   


» vezi articolul original


sursa:
ROL.ro

Inchide