Sotia omului de afaceri ucis de studenti cere 850.000 de lei daune

Anchetatorii ieseni au avut posibilitatea sa instrumenteze un caz demn de cele mai bune filme thriller din lume. Caz in care patru tineri studenti, provenind din familii bune, din Suceava, s-au pretat la comiterea cu sange rece a unei crime odioase.


Alina Mihaela Horeanu si Vlad Scurtu Irimia sunt judecati pentru omor deosebit de grav si talharie, iar Daniel Braescu si Alexandru Stan, pentru complicitate la comiterea faptelor mentionate mai sus. Alina Mihaela Horeanu, in varsta de 21 de ani, originara din Suceava, a recunoscut faptele comise. La fel au procedat si Daniel Braescu, in varsta de 26 de ani, din Iasi, si Alexandru Stan, de 21 de ani, tot din Iasi. Braescu si Stan au declarat ca au acceptat sa-i ajute pe cei doi killeri, Alina si Vlad, de frica. "Vlad Scurtu Irimia este coleric, un tip foarte violent. Am acceptat sa-l ajutam de frica sa nu nu omoare, pentru ca era in stare de asa ceva", ar fi declarat cei doi complici.

Vlad Scurtu Irimia, in varsta de doar 19 ani, tot din Suceava, un adevarat "natural born killer" mioritic, a declarat insa ca nu se considera vinovat si a cerut p robe suplimentare.

Filmul crimei

Daniel Mancas, om de afaceri din Botosani, a fost ucis cu 30 de lovituri de cutit. El era casatorit, avand doi copii minori si a fost dat disparut pe 9 februarie 2007. in aprilie, masina sa Audi, a fost gasita la Agigea, Constanta. S-a stabilit ca aceasta a fost vanduta in mai multe randuri, iar firul cercetarilor a dus la cei patru tineri studenti in Iasi. "Erau rivali, cei doi, deoarece clientul meu era prietenul Alinei Horeanu, sustine avocatul acuzatului. Atunci cand s-au intalnit in apartamentul lor din Iasi au inceput sa se certe. Alina venise cu Mancas acolo pentru a clarifica situatia, deoarece s-a simtit tradata. Mancas nu i-a spus ca e insurat si are copii mici si de aici a pornit scandalul. A fost o cearta, o bataie si apoi a avut loc ce a avut. Panicati, cei doi au incercat sa-si ascunda fapta, desi au fost in legitima aparare. Martori care ii cunosc pe cei doi au precizat ca atat victima, cat si Vlad Scurtu Irimia erau firi violente, colerice". Criminalistii au analizat insa aceste urme si au ajuns la concluzia ca nu se poate proba faptul ca acuzatul le-a putut "capata" in timpul unei presupse lupte intre el si victima. Daniel Braescu mai este acuzat de tainuire, nedenuntarea unor infractiuni, favorizarea infractorului si conducere cu permis de conducere suspendat. Alexandru Stan mai este si el acuzat de tainuire, nedenuntarea unor infractiuni si favorizarea infractorului.

Crima din razbunare

Studenta in Iasi in anul III la Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor, Horeanu l-a agatat pe Mancas pe internet. La inceput, cei doi au vorbit pe chat, dupa ce Mancas i-a vazut "profilul" Alinei, pe un site erotic. Se pare ca ea nu stia ca omul este insurat cu copii dar cand a aflat acest lucru, si-a dat un punct de intalnire cu Mancas in Iasi, intr-un apartament. Acolo Horeanu locuia impreuna cu iubitul ei, Vlad Scurtu Irimia, student in anul I la Facultatea de Informatica. Dupa ce a ajuns acolo cu victima, Alina l-a chemat imediat pe prietenul sau caruia ii spusese ca ar fi fost "tradata". Cei doi l-au ucis in mod bestial pe afaceristul botosanean si dupa aceea cei doi au apelat la doi prieteni, tot studenti, anume Daniel Braescu, student in anul IV la Facultatea de Medicina si Alexandru Stan, student in anul III la Facultatea de Constructii. Cu totii au luat cadavrul lui Mancas, l-au invelit intr-un covor, ca in filmele americane, apoi l-au pus in portbagajul masinii lui Mancas. Au plecat apoi la bordul masinii spre nordul tarii si au ingropat cadavrul intr-o padure din apropierea localitatii sucevene Ciprian Porumbescu. Pe timpul anchetei, politistii din Suceava, Iasi si Botosani au gasit acte si probe prin care se arata ca Vlad Scurtu Irimia urmarea indeaproape diversi oameni de afaceri. Unii dintre ei sunt dati disparuti, dar, nu exista probe ca ar fi avut si ei soarta lui Daniel Mancas. Vlad Scurtu Irimia este cercetat si in alte dosare, fiind suspectat ca a tras mai multe "tunuri" unor firme din toata Romania. Lotul studentilor criminali asteapta acum fixarea primului termen de judecata.

Vrea si banii care i-a dat pe aghiazma

Anisoara Mancas, sotia lui Daniel Mancas, omul de afaceri botosanean ucis in februarie 2007 de Alina Horeanu si de iubitul ei, Vlad Scurtu, a solicitat in instanta pretentii civile in dosar. Desi ultimul termen a fost judecat cu usile inchise, dosarul nu a fost inca "secretizat". Dupa ce s-a aflat ca Mancas devenise amantul lui Horeanu si alte tinere au depus declaratii cum ca ar fi fost si ele amantele lui Mancas. Magistratii nu au stabilit inca daca acest aspect are vreo relevanta in dosar, dar, faptul ca Daniel Mancas era un cunoscut al prostituatelor de lux din Iasi si din alte localitati a devebit in cele din urma notoriu. Fetele de lux au povestit in declaratii despre generozitatea lui Mancas si de faptul ca omul de afaceri le oferea flori, le scotea la restaurante scumpe si se purta frumos cu ele.

Anisoara Mancas, nevasta victimei a cerut de la studentii asasini 878.590 de lei, din care 850.000 de lei reprezinta daune morale. in plus, ea a cere si banii pe care i-a cheltuit cu moartea lui Mancas: 2.000 de lei transportul cadavrului de la Suceava la Botosani, 6.870 de lei inmormantarea, 1.300 de lei aghiazma de sapte zile si 1.150 lei crucea pe care a pus-o in padure, la Suceava. Femeia cere inapoi si automobilul Audi A4, iar daca asasinii vor fi gasiti vinovati, trebuie sa-si achite aceste obligatii si chiar sa mai plateasca lunar si doua pensii pentru cei doi copii minori ramasi fara tatal lor.Catalin Coca» vezi articolul original


sursa:


Inchide