Tratate incorect, traumatismele pot duce la complicatii

Medicii avertizeaza ca, in sezonul rece, cele mai frecvente fracturi sunt cele de glezna, de sold si de brat.

Pentru vindecarea rapida si fara complicatii, fracturile, luxatiile sau entorsele trebuie tratate corect.

Nicolae Leahu

Dr. George Dumitrascu, medic la Spitalul Militar de Urgenta din Sibiu, ne ofera cateva sfaturi. In primul rand, medicul avertizeaza asupra faptului ca manevrele facute de persoane neavizate pot agrava starea pacientului, ducand chiar la handicapuri ireversibile.

Deoarece numai dupa investigatii amanuntite (radiografie in primul rand), medicul isi poate da seama daca este vorba de o simpla entorsa sau de o fractura, este important sa se respecte cateva reguli inainte de a se ajunge la un specialist ortoped.


Fracturile de glezna


Nu calcati pe glezna dureroasa, tineti piciorul ridicat pe o perna, nu masati zona afectata, nu puneti comprese calde pe glezna. Puneti o punga cu gheata pe portiunea umflata. Pe perioada transportului spre spital, imobilizati bine zona afectata, altfel exista riscul deplasarii fracturii (oasele se disloca si mai mult).


Fracturile de sold


Acestea sunt cele mai periculoase fracturi. Pe langa durerile foarte mari pe care le provoaca, pot duce si la alte complicatii: de la tulburari respiratorii si embolie pulmonara pana la infectii complexe. Cei care sufera de loviri care sunt susceptibile de fractura in zona soldurilor trebuie sa respecte urmatoarele reguli: sa nu se miste din pat, sa nu faca nicio miscare brusca.


Fracturi de brat sau de mana


Se imobilizeaza mana cu o fasa elastica si cu o atela improvizata din lemn, fara a strange prea tare si opri astfel circulatia sangelui. Imobilizarea nu trebuie sa fie completa, ci doar sa nu fie miscata mana sau bratul pe perioada transportului la medic.


Nu incercati sa interveniti singuri, adica sa "asezati" la loc oasele deplasate. Daca fractura este complicata, iar asezarea oaselor este facuta prost, exista riscul sa fie atinsa o artera sau un nerv, ceea ce poate provoca alte complicatii. De asemenea, daca trece mult timp din momentul producerii fracturii pana la prezentarea la medic, oasele se consolideaza intr-o pozitie incorecta, durerile se pot croniciza sau, si mai grav, se pot produce complicatii.


Cum tratati traumatismele gleznei


Dupa ce medicul a constatat ca traumatismul la nivelul gleznei este minor, este bine sa odihniti incheietura cat mai mult timp posibil inainte de a incepe orice activitate intensa. Pentru luxatiile minore, intre una si trei zile de odihna sunt suficiente.

Purtati o banderola elastica necesara sustinerii zonei lovite, dar care sa permita miscarea si circulatia sangelui. Aplicati o bucata de gheata timp de 10-15 minute de 2-3 ori pe zi. Gheata va ajuta atat la dezumflarea piciorului si a inflamatiei, cat si la scaderea durerilor. In cazul in care aveti probleme circulatorii, fiti foarte atenti si nu lasati gheata mai mult de 20 de minute intr-o zona cu tesut muscular sau mai mult de 15 minute pe o zona cu os.

In cazul in care medicul a stabilit ca este vorba despre o leziune mai serioasa, iar glezna se umfla si doare cand lasati greutatea corpului pe ea, folositi pentru deplasare carjele, cateva zile, si faceti exercitii de ridicare a gleznei, la fiecare cateva ore, timp de 5-10 minute. In astfel de cazuri alegeti o banderola pentru glezna care furnizeaza suport ferm, cum ar fi una din plastic sau metal, pentru ca una elastica nu va sprijini in mod adecvat glezna.

Exercitii pentru o glezna luxata

In momentul in care sunteti capabil sa va sustineti greutatea fara a avea dureri, sprijiniti-va cu mainile de un suport solid si, stand pe piciorul bolnav, incercati sa faceti progresiv ridicari pe varful piciorului afectat, cate cinci minute zilnic, pana cand glezna isi recapata stabilitatea si forta.» vezi articolul original


sursa:


Inchide