Veterinarii confirma: Asomarea porcilor de catre tarani, o misiune imposibila

Ultimele declaratii cu care Radu Roatis, presedintele Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Animalelor (ANSVSA), a aparut duminica in presa sunt "rupte de realitate si imposibil de aplicat”, sustin medicii veterinari.

Roatis i-a "imputernicit” pe tarani sa isi asomeze singuri porcii inainte de sacrificare. Oricine poate sa isi procure un pistol cu glont captiv, pentru ca nu este considerat arma letala, insa reprezentatii Directiei Armelor din IGPR avertizeaza ca acesta este destul de periculos si ca, folosit de persoane neautorizate, poate provoca accidente grave.

"Binefacerea” pe care Roatis a facut-o taranilor de a le transfera responsabilitatea asomarii porcilor inainte de sacrificare ascunde, de fapt, o minciuna electorala. Ca sa poata asoma animalele (procedeu prin care le sunt amortite simturile- n.r.), taranii au nevoie de pistoale cu glont captiv, insa acestea lipsesc cu desavarsire in mai multe judete. In plus, ca sa faca rost de bani pentru achizitionarea unui astfel de pistol, taranul ar trebui sa-si vanda cel putin 2 porci de 100 de kilograme. "Anul trecut s-au cumparat aproximativ 500 de arme de genul acesta, care s-au distribuit in toata tara. Un astfel de pistol costa 150-200 de euro, fara acciza, si ajunge la 500 de euro, pretul final. Anul acesta nu a mai fost achizitionat nici macar un pistol. Astfel, este foate posibil ca sarbatorile de iarna sa ii gaseasca pe medicii veterinari nepregatiti”, ne-a declarat Nicolae Marinescu, seful Directiei Armelor din Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR).

Taranii isi "asomeaza” porcii cu ciocanul
"Domnul Roatis este undeva deasupra norilor, nu stie ce se intampla pe teren. In Giurgiu, medicii veterinari nici macar nu stiu cum arata un pistol cu glont captiv. Am inteles, taranii vor trebui sa isi asomeze singuri porcii. Intrebarea este: cu ce? Multi tarani, cu o lovitura de ciocan aplicata la nivelul capului porcilor mai mari de 200 de kg, au rezolvat problema”, ne explica medicul veterinar Gheorghe Simionescu. Potrivit acestuia, la ultima sedinta de saptamana trecuta, medicilor veterinari li s-a spus ca si anul acesta se vor sacrifica porcii in mod traditional, fara asomare. "In mod cert Uniunea Europeana ne va sanctiona pentru ca nu practicam asomarea, iar Roatis s-a spalat astfel pe maini, pasand responsabilitatea la primari si tarani, pentru ca nu a fost in stare sa implementeze directivele europene in privinta asomarii”, ne-au declarat surse din domeniul veterinar.

Asomarea cu glont captiv, un procedeu dificil
Desi ANSVSA lasa acum pe mana taranilor asomarea porcilor, intr-un ghid al aceleiasi autoritati, care trateaza protectia animalelor in timpul sacrificarii, procedeul acesta este incadrat in categoria celor "dificile”. "Porcinele se asomeaza destul de dificil prin aceasta metoda (cu pistolul cu glont captiv – n.r.), in principal datorita pozitionarii creierului in cutia craniana, fapt ce creste riscul ca asomarea sa fie ineficienta. Obiectivul principal al acestei metode este de a induce insensibilitate imediata prin administrarea unei lovituri puternice, penetrative, asupra craniului animalului. Animalul trebuie sa ramana inconstient pana in momentul mortii”, se arata in Ghidul publicat pe site-ul ANSVSA. "Este important ca operatorul care efectueaza uciderea sa cunoasca semnele distinctive ale unei asomari eficiente. In mod obligatoriu va trebui sa existe un pistol de rezerva, in cazul defectarii echipamentului de ucidere principal”, se mai arata in document.
Steliana Bancu

» vezi articolul original


sursa:


Inchide