Special

Publicat Vineri, 30 septembrie 2016 , ora 13:22, de Cristina Stancu

PUTEA FI GYURI PASCU SALVAT?

Dezvăluirile apărute în presă după decesul lui Ioan Gyuri Pascu au iscat un adevărat scandal între reprezentanții Serviciului de Ambulanță și cei care-i acuză pe medicii trimiși la fața locului că au tratat cu superficialitate acest caz.


Astăzi, un comunicat al STS-ului anunță că în noaptea în care artistul și-a pierdut viața au existat trei apeluri către numărul de urgență 112. Doctorul care a sosit primul la locuința fostei soții a lui Gyuri a fost acuzat de 3 nereguli: nu a luat din ambulanță aparatul pentru EKG, nu l-a pus pe pacient să semneze o hârtie prin care să se confirme că acesta a refuzat transportul la spital, și nici nu s-a interesat de istoricul problemelor sale de sănătate. Dacă s-ar fi informat, ar fi aflat că existau în trecutul lui Gyuri și un accident vascular, că omul avea diabet și că nu era prima dată când avea probleme cardiace.

gy-2.jpg

Poate, dacă s-ar fi ținut seama de toate aceste date, pacientul ar fi primit mai mult decât un diazepam și, cine știe, astăzi poate mai era printre noi. Am urmărit o emisiune de televiziune în care doctorul Arafat și alți medici se declarau scandalizați de faptul că jurmaliștii au aruncat o asemenea pată asupra unui serviciu care a salvat atâtea vieți. Nimeni nu contestă munca doctorului Arafat în crearea serviciului SMURD, dar în fața atâtor dovezi de incompetență ale unui medic, ar fi trebuit să aibă altă atitudine. Faptul că respectivul medic a fost sancționat cu 10% din salariu pe trei luni este o dovadă clară că nu a fost totul în regulă în acea noapte fatidică. Pe de altă parte, ma întreb: dacă pacientul nu era o celebritate, ci un om simplu, am fi aflat vreodată care au fost neregulile descoperite la acest caz? 

gy3.jpg

Nu vrem să aruncăm toata vina pentru moartea lui Pascu exclusiv pe umerii unui doctor, au fost mai mulți factori care au contribuit la decesul celebrului artsit, dar ne gândim că o procedură bine pusă la punct ar fi putut, poate, să-i salveze viața. La urma-urmei, în ziua de azi, se poate interveni cu succes și în cazul unui tensiuni arteriale mărite, și în cazul unui colesterol peste limita normală. Printr-un regim și o medicație adecvate, aceste probleme pot fi ținute sub control. Oamenii sunt evident scandalizați de faptul că încă un om moare în condiții suspecte și cel bănuit că nu și-a făcut treaba așa cum trebuie primește o pedeapsă simbolică, prin diminuarea salariului pe trei luni. După ce atâția oameni au murit cu zile, singurele pedepse pentru aceste pierderi de vieți omenești sunt doar niște măsuri pecuniare, luate mai mult de ochii lumii?

gy-4.png

Din moment ce s-a aplicat o sancțiune doctorului în cauză, însemnă automat că șefii lui recunosc că nu totul a fost în regulă la acea intervenție. Dacă atunci când se pierde o viață, sancțiunea pentru incompetență (sau nepăsare) se limiteaza doar la o penalizare minoră, înseamna că ne merităm soarta. Faptul că cei de la STS confirmă cele trei apeluri la servicul 112 nu face decât să întărească bănuiala că era evident ceva serios, iar cei ajunși la pacient nu au tratat așa cum se cuvine această urgență. Tot respectul pentru munca lui Raed Arafat de-a lungul anilor, dar în noaptea decesului lui Gyuri Pascu este clar că procedura după care se lucrează la serviciile de urgență nu a fost respectată.

Cristian Huluban
Ads

Cele mai citite stiri de azi