Special

Publicat Miercuri, 06 aprilie 2016 , ora 11:01, de I. G.

REGELE NAIULUI LA 75 DE ANI

Unul din cele mai importante nume ale culturii noastre, maestrul Gheorghe Zamfir, împlinește astăzi 75 de ani. Un artist al naiului, a încântat spectatorii de pe toate meridianele globului, ducând numele României pe cele mai mari scene ale lumii.


În mâinile sale, naiul devenea un mesager al sufletului, oferind momente de emoție profundă celor care-l ascultau. Gheorghe Zamfir a fost, decenii la rând, cel mai de seamă reprezentant al culturii românești peste hotare, cele peste 120 de milioane de albume vândute în întreaga lume fiind o dovadă clară a aprecierii de care s-a bucurat artistul român.


Gheorghe Zamfir a adaptat naiul şi la alte genuri muzicale, interpretând multe piese de succes, pentru care a modificat forma, construcţia şi tehnica instrumentului care l-a făcut celebru. Maestrul mărturisea acum câțiva ani:  "Cea mai mare iubire a mea a fost muzica, naiul şi poporul român. Poporul român vibrează în mine. Ştiu mii de melodii pe dinafară, ştiu să le orchestrez pentru orice tip de formaţie muzicală, să cănt la orice, la acordeon, la pian, cu vocea, cu naiul. Dragostea vieţii mele rămâne naiul, muzica şi compoziţia, un univers în care rămâne să mă manifest atât timp cât voi mai avea zile".


Măiestria sa i-a adus renumele de Regele naiului, o recunoaștere internațională a talentului extraordinar cu care a fost înzestrat cel care s-a născut la Găești, la 6 Aprilie 1941. Sunetul minunat, limpede al naiului său este recunoscut în întreaga lume, iar pentru oamenii de pe alte meleaguri care nu cunosc numele acestui instrument, dar recunosc muzica, naiul înseamnă Zamfir. A participat la coloana sonoră a multor filme, a primit numeroase premii ale unor prestigioase instituții internaționale, are o discografie impresionantă. Dar, mai mult decât să-l prezentăm în scris pe marele nostru artist, ar fi de preferat să ascultăm una din celebrele sale interpretări, o partitură emoționantă, așa cum au fost toate cele care l-au făcut celebru pe Gheorghe Zamfir.


La mulți ani maestre!


 

Cristian Huluban

ROL.RO
Ads

Cele mai citite stiri de azi