Special

Publicat Miercuri, 13 iulie 2016 , ora 12:19, de Diana Bone

ROMÂNIA ÎN EPOCA SCLAVAGISTĂ

În această dimineaţă am aflat, cu stupoare, că în România secolului 21, în comuna argeşeană Berevoieşti, ofiţerii DIICOT au reţinut un grup de persoane suspectate de sclavagism. Detaliile sunt de-a dreptul şocante… oameni ţinuţi în lanţuri, puşi să cerşească, să fure lemne sau să aibă grijă de animalele din gospodărie, totul sub teroarea exercitată asupra lor de către paznicii puşi să-i supravegheze.

Victimele au fost racolate sau chiar răpite din gări, din faţa bisericilor, sau luate de pe stradă, agresorii neavând ezitări nici atunci când era vorba de copii sau femei. Comunicatul celor de la DIICOT ne anunţă următoarele: există suspiciunea că începând din anul 2008 şi până în prezent s-au constituit mai multe grupuri infracţionale care se ocupau cu racolarea de persoane în scopul exploatării lor.

huluban1.jpg

Dacă încă din anul 2008 existau informaţii în acest sens, de ce s-a aşteptat atâţia ani pentru a se lua măsuri împotriva suspecţilor? Poate că dacă se intervenea mai repede, nu se ajungea la un număr atât de mare de victime ale sclavagismului. Citim cu groază că cei răpiţi de gruparea din Berevoieşti erau supuşi unor chinuri groaznice, de la lovituri până la înfometare, că erau legaţi de mâini şi de picioare şi obligaţi să mănânce de pe jos, sau puşi să se bată între ei pentru amuzamentul stăpânilor lor. Asemenea fapte nu pot trece neobservate atât de uşor, oare cetăţenii din comuna respectivă nu au observat nimic dubios în toţi aceşti ani? Nimeni nu a făcut o sesizare către autorităţi, în care să spună ceea ce se întâmpla în gospodăriile respective?

huluban2.jpg

Aşa ajungem, din nou, la autorităţi şi la nepăsarea lor faţă de problemele urbei pe care o păstoresc. Ce a făcut, în toţi aceşti ani, primarul din localitate, împreună cu lucrătorii de la Poliţia locală, de ce nu au luat măsurile necesare pentru a stârpi această grupare care ne aduce aminte de practicile din epoca sclavagistă? Dacă se ajunsese la zeci de persoane folosite ca sclavi, nu se poate să nu se fi sesizat nimeni de grozăviile comise în Berevoieşti. Nu poţi ţine ascunse de ochii celor din comună atâtea persoane, cu atât mai mult cu cât majoritatea erau folosite pentru munci în curţile celor suspectaţi.

huluban4.jpg

După această descoperire de-a dreptul macabră, ne întrebăm în câte locuri din România mai există astfel de situaţii, dacă timp de opt ani nimeni din comuna argeşeană Berevoieşti nu a observat nimic dubios. Ne mai întrebăm, de asemenea, de ce mai este în funcţie primarul de acolo, de ce nu este şi el cercetat, pentru că, dată fiind amploarea cazului, poate intra şi el în cercul celor bănuiţi pentru complicitate. Ne chinuim să intrăm în Europa civilizată, dar la noi se descoperă fapte care ţin de epoca sclavagistă. Când vor înţelege autorităţile şi oamenii legii că nu se mai poate merge înainte cu nepăsarea şi că trebuie să îşi ia în serios atribuţiile?

Cristian Huluban
Ads

Cele mai citite stiri de azi