Special

Publicat Luni, 21 martie 2016 , ora 10:42, de ROL.ro

ROMÂNUL CARE A ÎNVINS INFERNUL ALB

Frig cumplit, halucinaţii, degerături, dormind doar două ore pe noapte, lacrimi de durere, tentaţia (aproape irezistibilă) de a renunţa. Cu toate acestea s-au confruntat românii noştri în cea mai dură cursă de rezistenţă care există pe pământ. 

Tiberiu Uşeriu, ardeleanul din Bistriţa, a preluat parcă versurile lui Vasile Alecsandri din poezia Peneş Curcanul, şi a demonstrat că ”românul are şapte vieţi în pieptu-i de aramă”. Ediţia din acest an a Maratonului Arctic 6633 Ultra, considerat unul din cele mai dificile examene pentru testarea rezistenţei umane, a consfinţit victoria unui român, care a condus această cursă de la un cap la altul, câştigând respectul şi admiraţia organizatorilor, adversarilor şi, mai ales, a noastră, compatrioţii săi. 


Alături de colegii săi Andrei Roşu şi Tănase Vlad, Tibi Uşeriu a trecut prin momente groaznice, când s-a pus chiar problema supravieţuirii lor, dar nimic nu le-a zdruncinat încrederea în forţele proprii. De aici pleacă totul, din resorturile existente în interiorul fiecăruia din noi, atunci când ni se testează limitele. Nici nu vreau să mă gândesc prin ce au trecut cei trei concurenţi români, relatările lor sunt edificatoare. Oricum rămăsesem impresionat de când i-am văzut cum se pregătesc în ţară, cu alergări la bustul gol prin pasul Tihuţa, cu băi făcute la copcă şi dormind sub cerul liber, în toiul iernii. Trebuie să fii cu adevărat foarte puternic mental pentru a te supune unei asemenea pregătiri, ca să nu mai vorbim despre ce trebuie să înduri atunci când iei startul în cursa de la Polul Nord, acolo unde temperaturile pot coborî până la -62 de grade, iar vântul efectiv îţi taie faţa.


Să parcurgi 566 kilometri pe gheaţă, în condiţiile amintite mai sus, este cu adevărat o realizare impresionantă. Tiberiu este, normal, foarte fericit pentru ceea ce a reuşit, dar nu ştiu dacă bănuieşte măcar ce sentiment de mândrie ne-a dăruit nouă, celor care avem atâta nevoie de asemenea exemple. Dincolo de de Cercul Polar, 12 concurenţi s-au aliniat pentru o cursă de o duritate ieşită din comun, fiecare din ei cu speranţa că va trece primul linia de sosire, după 566 de kilometri care trebuiau parcurşi în 150 de ore. Tiberiu Uşeriu a forţat de la început, a condus întreaga cursă şi, deşi era rănit la picior, a strâns din dinţi şi a ajuns la finiş cu un avans de o oră faţă de ocupantul locului doi. Exemplul dat de Tibi este chiar definiţia ambiţiei, a determinării, a hotărârii de a nu ceda, chiar dacă simţi că te poţi prabuşi după fiecare pas, doborât de condiţiile extreme în care se desfăşoareă concursul. 


Tibi şi colegii săi au răzbit şi ne-au dăruit o poveste frumoasă, cu tricolorul fluturând biruitor în infernul alb de la Polul Nord.  Pentru această performanţă cu adevărat impresionantă, vă felicităm şi vă mulţumim!


 Cristian Huluban


Ads

Cele mai citite stiri de azi