Societate

Publicat Miercuri, 08 iunie 2016

Romanii se pot lasa de fumat și prin metoda hipnozei

Fumatorii, dar nu numai ei, știu déjà ca pasiunea lor pentru tutun este una dintre cele mai nocive epidemii la ora actuala, clasandu-se pe locul doi intr-un top al cauzelor generatoare de deces.

Pe primul loc, la mica distanta, raman bolile cardio-vasculare. In ultimii ani insa metoda renunțarii la tabac cu ajutorul hipnozei caștiga din ce in ce mai mult teren.

Pe de alta parte, un studiu realizat de Centrul de Marketing si Prognoza Sociala din Romania arata ca șapte din zece fumatori iși propun sa se lase de fumat, dar 60% nu reusesc sa scape de acest viciu.

Specialistii de la Asociatia Romana de Hipnoza susțin insa ca se afla in posesia unei metode, eficienta si rapida, prin care reușesc sa-i determine pe fumatori sa renunte la acest obicei foarte daunator pentru sanatatea lor. Ba chiar fac acest lucru de cațiva ani buni. Secretul acestor tehnici consta in identificarea cauzei primordiale a stresului interior, intiparit in subconstientul fiecaruia, care ne provoaca sa fumam din ce in ce mai mult, și de care se poate scapa destul de repede.

Specialiștii cred ca autosugestia e buna, dar nu și suficienta in renunțarea la fumat
"Studii ale unor institute prestigioase din intreaga lume arata ca autosugestionarea are o rata de succes foarte mica ceea ce e corect, dar totusi incomplet. Intr-adevar, autosugestionarea nu ar fi eficienta cata vreme este realizata doar la nivel de minte conștienta. Daca eu imi spun mereu: Ma las de fumat, ma las de fumat, ma las de fumat dar la nivel profund, subconștient nu am accesat nevoia care ma face sa fumez, atunci nu am facut decat sa ma pacalesc si nu voi reusi sa ma las de fumat. In cel mai bun caz voi renunta pentru scurt timp dar ma voi intoarce la acest viciu destul de repede", afirma Eugen Popa, presedintele Asociatiei Romane de Hipnoza.
"Nevoia de a fuma are la baza o cauza emoționala, adauga același Eugen Popa. Este nevoia de a satisface o dorința interioara necunoscuta minții conștiente. Cei mai mulți oameni declara ca fumeaza pentru a se relaxa, social, din obișnuița sau din placere. Este totuși imposibil ca doar aceste patru, cinci motive sa fie singurele cauze care fac ca peste doua miliarde de oameni, din totalul celor șapte, sa se apuce de fumat. Cauza este intotdeauna una profunda, personala, emoționala și, de cele mai multe ori, necunoscuta fumatorului".           
Ca sa scapam de fumat, trebuie descoperit stresul interior ce provoaca aceasta nevoie
In opinia specialistului menționat mai sus, multi oameni nu reusesc sa se lase de fumat deoarece privesc acest obicei ca fiind unul de sine statator și nu ca ceea ce este de fapt cu adevarat: o reacție de auto-aparare fața de stresul interior, de angoasa, anxietate etc.

"Fumatul este un rezultat, nu o cauza. Unii fumeaza pentru ca sunt nervosi, deci trebuie sa identifice cauza nervozitatii lor, altii fumeaza pentru ca se simt singuri, deci trebuie sa descopere si sa rezolve factorul care-i determina sa se simta asa", considera specialistul. "Daca factorii de stres, care au declansat prima data acest obicei, nu au fost descoperiti si rezolvați, omul va folosi fumatul ca raspuns la orice factor de stres. In timp, factorii de stres se vor inmulti, iar fumatorului ii va fi din ce in ce mai greu sa se lase de fumat deoarece acesti stimuli nocivi ii vor ocupa tot timpul", concluzioneaza Eugen Popa, presedintele Asociatiei Romane de Hipnoza.
Ce pași trebuie urmați pentru a scapa de fumat?

Exista mai multe tehnici care ne ajuta ca un prim pas, in a controla aceste impulsuri interioare de a fuma.

Atunci cand simți ca vrei sa fumezi, așteapta un minut inainte de a face asta;
Daca totuși continui sa fumezi, marește cat mai mult timpul pana aprinzi țigara și tragi din ea. Prelungește fiecare gest in parte.
Trage un fum și apoi așteapta 30-60 secunde pana il tragi pe al doilea.

Eugen Popa mai spune ca aceste metode sunt doar "de avarie". Adevarata eliberare, avertizeaza el, consta in identificarea cauzei sau cauzelor primordial.

Iar acest lucru se poate realiza extrem de ușor folosind tehnici cum ar fi regresia hipnotica, tehnica centru, tehnica resurselor interioare, pentru care ai nevoie de parerea specialistului. 

 

Ads

Cele mai citite stiri de azi