S-a marit ajutorul de inmormantare din partea statului


Facebook
S-a marit ajutorul de inmormantare din partea statului

Rudele unei persoane decedate primesc cu 100 de lei mai mult pentru ajutorul de inmormantare, de la inceputul acestui an. Suma care va fi platita in cazul decesului pensionarilor, salariatilor sau somerilor se ridica acum la 2.

117 lei.

Ajutorul de inmormantare este oferit de statul roman in cazul decesului unei persoane asigurate, unui pensionar sau al unui membru de familie care nu are drept propriu de asigurari sociale si se afla in intretinerea titularului la data decesului.

Calitatea de asigurat o are orice persoana fizica pentru care angajatorul are obligatia sa retina si sa plateasca o contributie individuala de asigurari sociale, sau orice persoana ce achita, in nume propriu, contributia individuala de asigurari sociale in conformitate cu normele legii.


Actele se depun la angajator sau la casa teritoriala de pensii

Pentru a beneficia de ajutorul de deces nu mai este nevoie de alte contributii. "Banii sunt obtinuti prin depunerea unei simple cereri, insotita de cateva acte care sa faca dovada ca solicitantul a suportat cheltuielile ocazionale pentru organizarea inmormantarii", potrivit reprezentantilor Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.

Cererea pentru acordarea ajutorului de deces se depune la platitorii acestui drept de asigurari sociale, respectiv la angajator in cazul decesului unei persoane ce are un contract legal de munca, la institutia care gestioneaza bugetul asigurarilor pentru somaj, in cazul decesului somerului, la casa teritoriala de pensii, in cazul decesului unui pensionar sau al unui membru de familie al acestuia.

Ce acte sunt necesare pentru a primi ajutorul

Ajutorul de deces se acorda, dupa caz, pe baza urmatoarelor do cumente, care trebuie depuse la casele de pensii sau la angajator:

a) cerere pentru acordarea ajutorului de deces;
b) certificat de deces (original si copie);
c) act de identitate al solicitantului (original si copie);
d) acte de stare civila ale solicitantului, din care sa rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, dupa caz, actul care atesta calitatea de tutore, curator, mandatar (original si copie);
e) dovada ca solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original si copie). Spre exemplu, chitante de la preot sau de la firma de pompe funebre de unde a fost cumparat sicriul.» vezi articolul original


sursa:

vezi comentariile


cele mai citite stiri de azi


Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)Stiri despre berbec, categoria horoscopul zilei
Berbec
Stiri despre taur, categoria horoscopul zilei
Taur
Stiri despre gemeni, categoria horoscopul zilei
Gemeni
Stiri despre rac, categoria horoscopul zilei
Rac
Stiri despre leu, categoria horoscopul zilei
Leu
Stiri despre fecioara, categoria horoscopul zilei
Fecioara
Stiri despre balanta, categoria horoscopul zilei
Balanta
Stiri despre scorpion, categoria horoscopul zilei
Scorpion
Stiri despre sagetator, categoria horoscopul zilei
Sagetator
Stiri despre capricorn, categoria horoscopul zilei
Capricorn
Stiri despre varsator, categoria horoscopul zilei
Varsator
Stiri despre pesti, categoria horoscopul zilei
Pesti