Special

Publicat Miercuri, 14 septembrie 2016 , ora 13:37, de Cristina Stancu

SĂ FIE DOAR O ÎNTÂMPLARE?

Ambasadorul american la Bucureşti, domnul Hans Klemm, s-a fotografiat alături de steagul ţinutului secuiesc, în cadul unei vizite în judeţele Harghita şi Covasna.

Mulţi vor spune că suntem paranoici, că instigăm la violenţă, că probabil oficialul american a fost cumva păcălit de reprezentanţii UDMR, care au profitat de naivitatea sau bunăvoinţa acestuia pentru a-l determina să facă acea fotografie. Pentru noi, românii, rămâne un subiect delicat, mai ales că, nu cu mult timp în urmă, ambasadorul SUA la Chişinău, James D. Pettit, a declarat că Moldova nu este România.  

Antal Árpád, primarul UDMR din Sfântu Gheorghe, a fost cel care a postat fotografia ambasadorului american alături de steagul secuiesc. Nici nu se putea să nu profite de această oportunitate edilul din Sfântu Gheorghe. Ce altă reclamă mai bună putea face mişcării pe care o susţine, decât alăturând numele unui oficial american, prin care să demonstreze că dorinţa de autonomie a secuilor este sprijinită la cel mai înalt nivel? Să menţionăm, pentru o informare corectă, că procurorii DNA au dispus luarea măsurii controlului judiciar în cazul domnul Antal Árpád. Acesta este acuzat, alături de altă persoană din fotografie, Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, pentru fapte de corupţie.

ambasador2.jpg

Nu este prima dată când reprezentanţii UDMR forţează nota, încercând să creeze tensiune în cadrul unei relaţii şi aşa foarte delicate. Ne aducem aminte cum că au dat jos steagurile româneşti de pe clădirile oficiale, arborându-le pe cele ale ţinutului secuiesc. Să amintim şi de ziua în care a fost spânzurată o păpuşă care îl reprezenta pe Avram Iancu, la Miercurea Ciuc. A mai fost şi episodul în care o tânără care purta o bentiţă cu tricolorul românesc la deschiderea anului şcolar a fost ameninţată, la Covasna. Nu uităm nici tentativa de atentat organizată de Ziua României la Târgu Secuiesc, unde urma să fie detonată o bombă în cadrul paradei organizate în localitate. Extremiştii maghiari nu ratează nicio ocazie prin care să-şi demonstreze ostilitatea faţă de autorităţile române. Organizaţii precum "Mişcarea celor 64 de comitate" militează pentru anularea Tratatului de la Trianon şi refacerea Ungariei Mari, antrenându-se, culmea, chiar pe teritoriul României pentru acţiuni extremiste.

ambasador3.jpg


Acest articol nu se doreşte o incitare la violenţă, este doar o atenţionare asupra unui şir de evenimente care pot duce la adevărate tregedii. O asemenea fotografie, cu ambasadorul american alături de steagul secuiesc, este o acţiune bine dirijată. Nu putem bănui pe nimeni din oficialii americani, dar cu o minimă informare, reprezentanţii ambasadei puteau să evite un astfel de moment delicat. Abilitatea celor de la UDMR, alături de neinformarea oficialilor americani, au dus la încă un eveniment care poate crea tensiuni într-o zonă oricum încordată. Nouă, românilor, mai ales după  "episodul Chişinău", ni se pare justificată intrebarea: oare chiar totul este întâmplător?

ambasador4.jpg

Cristian Huluban
Ads

Cele mai citite stiri de azi