Special

Publicat Luni, 16 mai 2016 , ora 11:56, de Catalina Burlan

SĂ NU-L UITĂM PE PAVLOS!

Tragedia de la Colectiv a lăsat urme adânci în vieţile multor oameni, nu doar în sufletele celor direct implicaţi. O ţară întreagă s-a revoltat împotriva unui sistem bolnav, care a secerat 64 de vieţi, în timp ce alţi tineri, şi ei cu arsuri grave, luptă încă în spitale pentru a reveni la o viaţă normală. 

Ceea ce s-a întâmplat în acea noapte ne-a impresionat pe toţi, iar suferinţa părinţilor, fraţilor, prietenilor celor dispăruţi ne face să ne gândim la cât de subţire poate fi aţa vieţii, la cât de scurt poate fi drumul de la fericire la dramă. 

O să se mai vorbească multă vreme despre această tragedie naţională. Avem chiar datoria să nu lăsăm praful uitării să se aştearnă peste amintirea acelor tineri nevinovaţi, care au plătit un preţ mult prea scump pentru indolenţa şi nepăsarea în care se lăfăie autorităţile.

În acea noapte au fost şi fapte despre care s-a vorbit mai puţin, pentru că dimensiunea tragediei era mult prea mare pentru a găsi şi exemple pozitive. Una din aceste fapte demne de semnalat l-a avut în centrul ei pe tânărul Pavlos Gabriel Popovici, un băiat de numai 15 ani, care a demonstrat că prietenia nu este doar o vorbă în vânt, în numele ei chiar poţi deveni capabil de lucruri măreţe. Scăpat iniţial din infernul dezlănţuit în club, Pavlos şi-a dat seama că nu-l mai are alături pe prietenul său Mihai, un tânăr imoblizat într-un scaun cu rotile. 

pavlos_gabriel_popovici.jpg

Fără nicio ezitare, s-a întors în clubul mistuit de flăcări şi a reuşit să-şi salveze prietenul, riscându-ţi viaţa şi oferind o lecţie de viaţă multor aşa zişi prieteni. Ştim ce greu este să poţi spune, cu mâna pe inimă, că ai un prieten loial, sincer, un om pe care te poţi baza în orice împrejurare. Mihai, tânărul din scaunul cu rotile, a constatat, într-o împrejurare dramatică, ce înseamnă să ai un prieten adevărat alături, atunci când chiar ai nevoie de unul.

Acum, Pavlos este internat într-un spital din Belgia, aşteptând cu emoţie momentul când îşi va revedea prietenii. Urmează un program de recuperare, care poate dura încă multă vreme, va mai trece şi prin operaţii, aşadar îl aşteaptă încă destule hopuri până când va reveni la o viaţă normală. Poate a fost şansa lui să fie transportat în Belgia, pentru că în spitalele din România ar fi fost expus altor complicaţii, dacă ne gândim la scandalul dezinfectanţilor. 

pavl.jpg

Cu toate că a trecut printr-un adevărat calvar, iar chinul lui nu s-a sfârşit încă, Pavlos nu regretă niciun moment ce a făcut pentru prietenul său, în acea noapte în care destinele atâtor tineri s-au schimbat pentru totdeauna. Cea mai mare bucurie a sa este să afle veşti despre prietenii lui, şi îşi întreabă zilnic părintii dacă a primit mesaje de la cei din ţară. Într-o lume în care prietenia a devenit un termen abstract, şi şi-a pierdut din semnificaţia adevărată, acordându-se foarte uşor, doar cu un click, pe reţelele de socializare, Pavlos şi-a riscat viaţa pentru prietenul său, care era înconjurat de flăcări, incapabil să se apere. Câţi dintre noi suntem capabili de asemenea gesturi? Foarte puţini, de aceea exemplul lui Pavlos nu trebuie uitat. Astfel de oameni sunt foarte rari. 

Cristian Huluban 
Ads

Cele mai citite stiri de azi