Special

Publicat Vineri, 02 septembrie 2016 , ora 16:40, de Cristina Stancu

SĂ SE FACĂ DREPTATE

Pe 31 august, Bogdan Gigină, poliţistul care a murit într-un accident în timp ce deschidea coloana oficială a ministrului Gabriel Oprea, ar fi împlinit frumoasa vârstă de 29 de ani.


Avea viaţa înainte, dar a avut neşansa să fie repartizat în acea misiune care se va încheia atât de tragic pentru el şi familia lui. Noapte, ploaie, carosabil umed, graba ministrului care dorea să ajungă mai repede acasă, o groapă lăsată de muncitorii unei companii de distribuţie a gazului, toţi aceşti factori au dus la moartea tânărului poliţist.

Gabriel Oprea, demmnitarul care avea nevoie de coloană oficială şi când se ducea până la toaletă, este acum acuzat de ucidere din culpă, în urma cererii făcute de procurorii DNA. În ochii opiniei publice, Gabriel Oprea este cea mai elocventă imagine a aroganţei pe care clasa politică o afişează faţă de cetăţenii de rând. Din câte ştim, ca să ajungi general există o condiţie, anume să fi comandat unităţi militare în cadrul teatrelor de operaţii. Iată că această cerinţă poate fi ocolită, atunci când ştii să te descurci în alt teatru de operaţii, cel al politicii româneşti. Fostul căpitan de intendenţă Gabriel Oprea, propulsat de Adrian Năstase în poziţii de frunte ale administraţiei, a ştiut să se folosească de toate pârghiile politice pentru a-şi netezi drumul către înalta societate.

oprea-2.jpg

Nu ştim dacă încadrarea care a fost cerută pentru Gabriel Oprea, cea de ucidere din culpă, este corectă sau nu, asta va stabili justiţia. Dar cert este că în seara tragediei, pe traseul coloanei care îl ducea spre casă pe ministru, era un dispozitiv format din 27 de poliţişti aflaţi în toate intersecţiile de pe traseu. În timp ce drumul pe care urma să îl parcurgă generalul şi coloana sa era eliberat de agenţi, în alte cartiere ale Bucureştiului era un haos total, pentru că mulţi din poliţiştii care ar fi trebuit să asigure fluenţa traficului în acele zone erau detaşaţi la coloana lui Gabriel Oprea. Generalul Oprea nu era mulţumit doar cu echipajele Poliţiei Rutiere, dorea să aibă neapărat şi un deschizător de drumuri, pentru a facilita deplasarea cu viteză a coloanei oficiale. Folosirea unui motociclist în astfel de cazuri este foarte riscantă, mai ales pe ploaie, după cum spun specialiştii în materie, dar niciun risc nu era considerat prea mare atunci când vorbim de toanele unui demnitar.

oprea-3.jpg

Justiţia are ocazia să ne arate că legea este aceeaşi pentru toţi, într-o ţară în care politicienii au toate drepturile, în timp ce oamenii de rând au doar dreptul să tacă şi să înghită. Ne-am săturat de sintagma "mortul e de vină", vrem să vedem că justiţia face, în sfârşit, dreptate. Ne-am săturat să vedem cum sunt achitaţi toţi cei care comit ilegalităţi şi abuzuri, doar pentru că ocupă funcţii importante, iar legea nu poate fi aplicată şi în cazul lor. Dacă familia lui Bogdan Gigină nu mai poate sărbători de ziua lui, merită măcar să vadă că cei vinovaţi pentru moartea copilului lor vor plăti pentru această nenorocire.

Cristian Huluban
Ads

Cele mai citite stiri de azi