Politica

Publicat Joi, 15 martie 2007

Sah a la Tariceanu: Macovei si Blaga pleaca din Guvern, cu sau fara PD

PD a cazut in capcana pe care colegul de Alianta, PNL, i-a intins-o.

Liberalii, in frunte cu premierul Tariceanu, secondat de Radu Stroe, au impins PD in punctul in care are de ales: sa se retraga de la guvernare sau sa-i piarda pe Blaga si pe Macovei.

Partidul Democrat a cazut in capcana pe care partidul coleg de Alianta, Partidul National Liberal, i-a intins-o. Cu noua sa formula de conducere, validata la ultimul Congres Extraordinar, PNL a reusit sa faca importanti pasi inainte atåt in privinta strategiei de imagine, cåt si a celei politice. Astfel, PNL, in frunte cu premierul Calin Popescu Tariceanu, secondat de Radu Stroe, a impins PD in punctul in care are de ales raul cel mai mic dintre doua variante, ambele perdante. Mai exact, liberalii au acreditat mai mult sau mai putin oficial ideea ca ar construi o formula restructurata de Guvern care sa-i excluda pe ministrii PD, doar pentru ca, recent, sa avanseze o alta varianta: restructurarea guvernamentala nu este o prioritate, insa ar cam trebui demisi ministrii Monica Macovei si Vasile Blaga. Ce le mai ramåne democratilor de facut? Nu vor sa piarda puterea, dar e greu si sa renunte la cei mai importanti ministri pe care ii au, indiferent de problemele pe care le-ar avea cu acestia. Pe de alta parte, primul-ministru a preluat problematica Justitiei, pe marginea careia si-a construit un discurs, prezentat in Senat. In acest fel, Tariceanu cåstiga puncte si la imagine.

In sedinta de Guvern de ieri dimineata, Monica Macovei a fost tinta atacurilor lui Radu Stroe ale premierului, dar si ale lui Laszlo Borbely, de la UDMR. Seful liberal al Secretariatului General al Guvernului i-a spus ministrului Justitiei, conform Mediafax, ca ii va cere public demisia pentru ca trateaza ministrii "ca pe niste hoti si ticalosia, in discutie intervenind si Laszlo Borbely (UDMR), care a aratat ca Executivul trebuie sa fie solidar. Stroe i-a reprosat ministrului justitiei ca minte public si lanseaza afirmatii false referitoare la Guvern si a anuntat-o ca ii va cere demisia pentru ca il denigreaza atat pe el personal, cat si activitatea SGG, au declarat surse oficiale.

"Toti ministrii suntem hoti si ticalosi?"

"Intrebati pe orice ministru de la aceasta masa daca eu am facut modificari la vreun act normativ in drumul spre "Monitorul Oficiala fara stirea primului-ministru sau a ministrului semnatara, i-a spus Stroe ministrului Macovei. Aceasta s-a aparat amintind de ordonanta OPSPI si alegerilor PE, moment in care Radu Stroe s-a enervat si a strigat: "Adica noi, toti ceilalti ministri suntem hoti si ticalosi?a, au relatat sursele. Laszlo Borbely (UDMR) a intervenit si el, spunandu-i lui Macovei ca ministrii care nu accepta sa fie solidari ar trebui sa plece.
Macovei a replicat, afirmand ca "sa plece cei care fura, nu cei care muncesc mult si sunt corectia. In discutie a intervenit si premierul Tariceanu care a incercat sa calmeze spiritele, cerandu-le lui Stroe si Macovei sa se potoleasca si sa revina la ordinea de zi a sedintei. Macovei a declarat, intr-o emisiune televizata de acum doua zile, ca Ordonanta de Urgenta a Guvernului privind amanarea alegerilor pentru PE) a fost publicata in "Monitorul Oficiala desi anterior fusesera incalcate unele etape de legalitate.
Desi a incercat sa calmeze spiritele in sedinta de Guvern, Tariceanu a precizat si el in cursul zilei de ieri ca ministrii ar trebui sa fie solidari cu Guvernul sau sa plece, sugerand astfel ca o demisie a lui Macovei ar fi binevenita. Mai ales in contextul in care oricum ministrul justitiei a precizat ca, daca ar fi revocata, ea ar pleca.

Tariceanu amåna restructurarea

Premierul a mai anuntat ca isi va restructura Guvernul cand vrea el, nu cand ii cere opozitia si a precizat ca, oricum, acest subiect nu s-ar afla pe agenda sa.Tariceanu a mai spus ca daca opozitia e nemultumita de cum merg lucrurile in Guvern, sa apeleze la o motiune de cenzura. In privinta intentiilor PD de a-i retrage sprijinul, Tariceanu le-a catalogat ca fiind "simple speculatiia, precizand ca nu e informat in legatura cu demersurile pe care i le pregatesc democratii. Dupa ce premierul a plecat din sedinta de Guvern, reuniunea a fost prezidata de Radu Stroe, si nu de Vasile Blaga sau Radu Berceanu sau Marko Bela, ca de obicei. Acelasi Stroe care este insarcinat si cu pregatirea restructurarii. Si tot acelasi Stroe care, desi si-a dat demisia, nu a parasit inca postul de la Guvern.

Schimbare de strategie la PD: Ne sustinem ministrii!

Dupa participarea la sedinta de Guvern, primul-ministru a mers in Senat pentru a le vorbi parlamentarilor despre reforma in justitie. Principalul subiect abordat de Tariceanu a fost Legea ANI, despre care s-a exprimat ca ar trebui sa fie o prioritate. Totodata, premierul a tinut sa mentioneze ca, in acest fel, el nu abordeaza teme de imagine, "ca altiia, facand referire la presedintele Basescu. Dupa ce si-a terminat discursul, partidele au exprimat puncte de vedere. Liderul PSD Mircea Geoana a "citita foarte clar mesajul transmis de premier, mentionand ca acesta a venit in Senat cu dublu portofoliu - premier si ministru al justitiei. Totodata, Geoana a spus ca asteapta o restructurare a Guvernului in speranta ca Macovei va disparea din Executiv, liderul PSD adaugand ca premierul va gasi sprijin in Parlament pentru depasirea unor obstacole. Geoana a mai apreciat ca PSD va sprijini adoptarea ANI. PC, prin Rodica Stanoiu, a precizat la randu-i ca va sprijini ANI in spiritul initiativei conservatoare. Liderul UDMR Gyorgy Frunda a spus ca ANI este o mica parte din reforma in justitie, precizand ca aceasta lege poate fi imbunatatita.

De altfel, aceasta a fost aproape in unanimitate opinia partidelor. Tariceanu l-a certat pe Frunda, precizand ca acesta trebuia sa accepte acum doi ani sa fie ministru de justitie, nu sa comenteze acum. Liderul PRM Valentin Dinescu l-a rugat pe premier sa o demita pe Monica Macovei. Doar PD, prin Emil Boc, a spus ca Tariceanu, prin discursul sau, confirma pozitia PD privind reforma justitiei printr-un ministru independent. Mai mult, Boc l-a avertizat ieri pe Tariceanu ca nu va reusi scoaterea PD din Guvern, ministru cu ministru, sugerand astfel ca democratii isi sustin in continuare toti ministrii.
Claudia Cristofan , Luminita Castali» vezi articolul original


sursa:


Ads

Cele mai citite stiri de azi