Stiri mondene

Publicat Joi, 29 septembrie 2016 , ora 09:56, de Cristina Stancu

SCANDAL în cazul morții lui Ioan Gyuri Pascu. Rezultatele celor patru anchete

Moartea lui Ioan Gyuri Pascu este anchetată.


Patru anchete diferite au fost pornite după moartea artistului: una de către poliție, alta de către Serviciul de Ambulanță, a treia de către corpul de control al Ministerului Sănătății, și a patra de către Colegiul Medicilor.

Totul a pornit de la faptul că, cu două ore înaintea morții, a fost chemată o salvare, medicul a stabilit că este doar un atac de panică, așa că i-a dat doar un calmant. La două ore după acest incident artistul a făcut atacul de cord, moment în care a sosit echipajul SMURD la fața locului dar specialiștii nu au mai putut să îl resusciteze. Cercetările trebuie să stabilească dacă primul medic care l-a consultat pe Gyuri Pascu putea să prevină tragedia.

Alis Grasu, managerul serviciului de ambulanță București a declarat pentru tolo.ro: ,,Da, în jurul orei 3, la 10 minute după apel, o ambulanță de consult a ajuns în casa unde era Gyuri Pascu. Tensiunea era bună, 12 cu ceva, pulsul era bun, de 74. Soția tot spunea că domnul Pascu face atacuri de panică, astfel încît medicul i-a administrat o jumătate de fiolă de diazepam". Ea mai spune că următorul apel a fost realizat la ora 4: ,,La următorul apel la 112, cel de după ora 4, au ajuns două mașini de la SMURD și o ambulanță de tip C, cu medic de la noi. Nu sînt niciodată prea mulți oameni pentru o resuscitare. Dar medicul nostru n-a mai intervenit, pentru că cei de la SMRD i-au spus că se ocupă ei și ambulanța noastră a plecat".

Într-o informare a Ministrului Sănătății se arată: ,,Echipa de control va elabora un raport pe care il va inainta ministrului Sanatatii si sefului Departamentului pentru Situatii de Urgenta. Informatiile de pana acum denota o posibila abordare terapeutica superficiala. Urmare a acestui lucru si dupa analizarea tuturor documentelor si procedurilor, Ministerul Sanatatii va sesiza Colegiul Medicilor din Romania, care are atributii in a se pronunta asupra unor potentiale culpe medicale".

O sursă de la Ambulanța București citată de protv.ro a declarat: ,,Au trimis o ambulanta de tip AMD, de consultatii la domiciliu, cu un echipaj format dintr-un sofer si un medic. Gyuri era agitat si medicul i-a dat doar un calmant, un diazepam, i-a pus diagnosticul de atac de panica si a plecat. (...)In ultimele trei zile, la Ambulanta a fost o stare de alerta. Directorul Alice Grasu si-a dat seama ca ceva a fost in neregula si a discutat indelung cu medicul. A cerut ca totul ramana secret".

Managerul SABIF a explicat în legătură cu acest caz: ,,Pentru faptul ca era vorba despre un barbat de 55 de ani, care a beneficiat de consultatia unui medic la consultatii si la o ora starea lui a devenit foarte grava si a intrat in stop cardio-respirator, ne-am autosesizat si am declansat o ancheta interna administrativa pentru a vedea ce s-a intamplat la consultatia respectiva, pentru a primi un punct de vedere al medicului care a efectuat consultatia. Urmeaza aceasta cercetare disciplinara, speram ca in cel mult doua zile o vom finaliza, pentru ca exista o procedura: trebuie sa il citezi, sa vina sa iti dea nota explicativa".

Autoritățile au declarat că rezultatele anchetelor vor fi făcute publice.

Surse: protv.ro, tolo.ro 

Cele mai citite stiri de azi