Special

Publicat Luni, 25 aprilie 2016 , ora 11:47, de Catalina Burlan

SE POATE MAI JOS DE ATÂT?

O să răspundeţi că da, se poate şi mai jos decât să fii exclus de la Eurovision pentru o datorie neplatită. 


Aşa cum spunea doamna Ingrid Deltenre, directoarea EBU (European Broadcasting Union) este prima dată în istoria acestui concurs când o ţară este exclusă din motive financiare. Am făcut ce-am făcut şi am atins şi acest record negativ. Ca să fie tacâmul complet, aflăm cu această ocazie şi faptul că nu vom putea vedea nici alte două competiţii sportive majore din această vară: Campionatul European de Fotbal din Franţa (la care suntem calificaţi, sic!) şi Jocurile Olimpice de la Rio. Iată că într-adevar, se poate ajunge şi mai jos decât să fim excluşi de la Eurovision. 

eurovision-600x351.jpg

O să-mi spuneţi că acest concurs oricum nu mai reprezenta vreo miză deosebită, având în vedere felul în care se stabilesc câştigătorii, pe criterii de interese geopolitice. Aşa este, poate nu era vreo mare performanţă dacă participa şi reprezentantul nostru la concurs, poate nu ajungeam pe un loc fruntaş, dar măcar nu eram excluşi într-un mod atât de umilitor. Începem, încet-încet, să ne obişnuim cu un loc la coada Europei, indiferent de domeniul despre care vorbim. De ani de zile, presa atrage atenţia asupra degringoladei din cadrul Televiziunii Române, o instituţie care nu poate ţine pasul cu posturile private, deşi oamenii de la conducerea TVR sunt platiţi cu salarii uriaşe. Revine în discuţie şi celebra taxă pe care o plăteşte fiecare abonat la o societate de cablu, o taxă aberantă, dar care ne este impusă şi toată lumea o plăteşte fără să crâcnească. Unde se duc banii de la guvern, alocaţi postului public de televiziune, unde se duc banii pe care-i plătim degeaba, pentru o taxă absurdă?

eurovision_tb570.jpg

Vorbim despre datorii acumulate din 2008, şi care au ajuns acum la 16,5 milioane euro. Cu alte cuvinte, au mai fost avertismente, dar politica lui ”las’că merge, îi mai prostim cumva şi anul ăsta” n-a mai funcţionat. Pe cetăţeni îi prostiţi uşor, ei s-au învăţat să plătească tot ce li se cere, dar cu cei din Uniunea Europeană nu prea vă merge, stimabililor. Mulţi români văd această excludere ca pe o tragedie, dar nu e cazul să exagerăm. Tragedie nu este, dar o mare ruşine, da, o mare pată pe obrazul acestei ţări, da, este. Această mentalitate, de a nu-ţi plăti datoriile, în speranţa că treci ca gâsca prin apă şi cumva o scoţi la capăt, nu funcţionează în lumea civilizată. 

eurovision_romania_2016_4_95538700_60350800.jpg

Mulţi ani, Televiziunea Română a fost singura speranţă pentru românii care doreau să vadă o competiţie sportivă de prim rang sau un concurs muzical precum Eurovison. Acum, această instituţie nu numai că nu poate ţine pasul cu vremurile, dar devine şi o ruşine naţională. Dar să nu ne facem griji pentru TVR, pentru că se apropie o campanie electorală, şi imaginile cu şepcile şi pixurile date cadou alegătorilor vor fi din nou la mare căutare.

Cristian Huluban 
Ads

Cele mai citite stiri de azi