Iti place acest articol?
Ajuta un prieten sa-l citeasca!

Specii de animalele si de plante puse in pericol in Romania


Facebook
Specii de animalele  si de plante puse in pericol in Romania

Habitatele a sute de animale si de plante sunt periclitate prin lucrarile din Parcul Domogled, Rezervatia Retezat sau Parcul National Bucegi.

Ursul, lupul, rasul sau capra neagra sunt cateva dintre speciile pe cale de disparitie care risca sa dispara cu totul de pe harta Romaniei prin defrisarile facute in rezervatiile protejate prin legi europene.
Rapoartele europene de mediu arata ca biodiversitatea Europei este puternic influentata de activitatile umane. De la acest fapt nu face exceptie nici Romania. Chiar daca mai exista inca multe zone de paduri virgine, in Romania multe dintre zonele naturale protejate de lege sunt tot mai fragmentate de catre zonele urbane si de dezvoltarea infrastructurii.


Chiar daca are zeci de mii de specii protejate de lege, Romania mai are mult de lucru la dezvoltarea retelei Natura 2000, o retea europeana de zone naturale protejate in care sunt incluse plante si animale salbatice aflate in pericol de disparitie.
Cel mai recent caz de incalcare a normelor europene pentru protejarea speciilor pe cale de disparitie este aprobarea avizului de mediu pentru drumul national 66A ce va trece prin Parcul National Retezat. Considerata ultima zona virgina din Europa, Rezervatia din Retezat are 10 habitate de interes comunitar care sunt de apa dulce, formatiuni ierboase, pajisti si tufisuri, paduri si stancarii.


Paduri seculare puse in pericol
Drumul 66A va traversa Muntele Retezat si Parcul National Domogled pe o suprafata de 19 kilometri. Aici exista unele dintre cele mai frumoase situri din Europa. Specialistii sustin ca zona Domogled- Valea Cernei este inzestrata cu peisaje unice in Europa: abrupturi calcaroase cu Pin Negru, canioane cu paraie ce au debitul fluctuant, chei si prapastii calcaroase, paduri de fag de varste mari precum padurile dacice de fag sau zonele de molid si brad. Tot in Retezat se afla si varfuri calcaroase cu vegetatie submediteraneana. Expertii de mediu contesta inceperea lucrarilor la DN 66A si spun ca prin construirea acestui drum se va distruge de fapt ultima zona virgina din Europa. "Construirea acestui drum simbolizeaza dispretul total pentru zonele protejate din Romania. Studiul de impact asupra mediului nu a tinut cont de efectele devastatoare ale acestei contructii ", a declarat Csibi Magor, directorul programului WWF in Romania.
Despre impactul acestei constructii asupra naturii s-au facut mai multe studii de catre alti experti care arata ca nu numai plantele sau padurile vor avea de suferit, ci si animalele care traiesc in zona.


Ce arata studiile
Expertii de la Universitatea Babes-Bolyai au realizat o cercetare prin care arata ca in zona Parcului National Retezat exista ultimul peisaj forestier intact din zona temperata din Europa, iar peste 2.500 de hectare din acest peisaj vor fi compromise. Un alt studiu despre Retezat, intocmit de mai multe organizatii de mediu si de protectia animalelor, arata ca drumul ce urmeaza sa fie construit va duce la disparitia habitatelor pentru mai multe specii. In zona au fost identificate 5 specii de amfibieni si 8 specii de reptile protejate de lege, iar alte 12 specii sunt strict protejate.


Expertii sustin ca drumul construit prin Rezervatia Retezat va afecta si Parcul National Domogled- Valea Cernei, unde vegetatia este cu atat mai importanta cu cat exista o bogatie floristica unica in Europa. Plantele si florile existente aici sunt de o mare valoare stiintifica si pentru ca de-a lungul timpului s-au asociat specii cu diferite origini geografice si astfel au rezultat vegetatii specifice locale, care se gasesc numai aici.
Specialistii arata ca in Domogled exista si peisaje tipice: abrupturi calcaroase cu Pin Negru de Banat, canioane cu paraie cu debit puternic fluctuant, varfuri calcaroase cu vegetatie submediteraneana, paduri intinse de fag de varste mari, goluri alpine cu jnepenis, chei si prapastii calcaroase. In toate acestea traiesc animale, care vor disparea odata cu construirea drumului, pentru ca nu vor mai avea habitatul specific lor.


Luna trecuta, cand Agentia Nationala pentru Protectia Mediului a dat acordul de mediu pentru DN 66A, organizatiile de mediu au protestat in fata Ministerului Mediului, dar protestul lor n-a primit niciun raspuns de la oficialii de la minister. Ong-istii au spus ca studiul facut de firma care vrea sa construiasca drumul are multe inexactitati. "Asa-zisul studiu de biodiversitate continea multe erori si omisiuni stiintifice. De aceea, l-am criticat cu ocazia dezbaterilor publice si am demarat chiar si un contra studiu pe care l-am depus in luna ianuarie la ANPM. In lumina noilor informatii este timpul ca domnul ministru Borbely sa se ocupe mai serios de afacerea DN 66A si sa opreasca construirea drumului", a spus Gabriel Paun, presedintele Agent Green.
Ursul brun in pericol in Retezat


Una dintre speciile de animale periclitate din zona este ursul brun, care prin taierea padurii din Retezat isi va pierde habitatul. Cu toate ca Romania are potrivit ultimelor estimari 6.000 de ursi bruni din cei 14.000 ai Europei, ei nu sunt prea multi. Ecologistii arata ca in ultimii doi ani au disparut 2.000 de ursi prin taierea padurilor. "Nu avem prea multi ursi, avem prea putine paduri in Romania, din pacate, iar populatia de ursi in acest moment se afla sub protectie, dar se pare ca deja sunt primele eforturi din partea autoritatilor si a vanatorilor sa scoata ursul brun de sub protectie. Daca se va intampla, cred ca o sa avem cu totii foarte mult de pierdut. De obicei. ne dam seama cat de valoroasa e o populatie sau cat de valoroasa este o specie abia dupa ce nu o mai avem", a declarat recent Magor Csibi.


Delta Dunarii cu cele mai multe specii rare
O alta zona in care animalele si speciile de plante rare sunt in pericol este Delta Dunarii. Pe langa altele, pelicanul cret este una dintre speciile de pasari protejate de lege. 10% din efectivul populatiei mondiale de pelicani creti se afla in Delta Dunarii. La fel, 7% din populatia europeana de rata rosie si 17% din exemplarele de cormoran traiesc aici. Din acest motiv Romania este atent supervizata de Uniunea Europeana.


Pasarea Phoenix, pusa in pericol langa Galati
O alta zona in care speciile rare sunt puse in pericol este langa Galati, unde exista Parcul Natural Lunca joasa a Prutului Inferior. Aici se va construi o termocentrala foarte mare. In zona exista cele mai importante cai de migratie ale pasarilor. Specialistii au identificat 239 de specii de pasari printre care Egreta Garzetta si pasarea Phoenix. "Aici exista aprobarea pentru o termocentrala foarte mare, poate una dintre cele mai mari centrale pe carbuni din Europa. Este un proiect care aduce poluare in toata zona, pe langa ceea ce se exista deja de la combinat", a spus Crisanta Lungu, reprezentantul Greenpeace Romania.


Floarea de colt din Bucegi


Parcul National Bucegi, pe o suprafata de 31 548 ha, este o alta zona pusa in pericol de planurile de investitii ale autoritatilor din zona, pentru care Romania risca infrigment. Autoritatile locale au definitivat Planul Urbanistic zonal pentru zona Padina-Pestera, prin care vor sa investeasca in localitatile care sunt asezate in jurul muntilor Bucegi. Numai ca in zona parcului traiesc multe animale care ar putea fi puse in pericol de lucrari pentru amenajarea a mai multor partii de schii.
Reprezentantii Coalitiei ONG Natura 2000 Romania sustin ca prin inceperea lucrarilor se va distruge si ultimul peisaj natural din Bucegi. Specialistii sustin ca prin implementarea acestui proiect se vor elimina de fapt elementele natuale care definesc Bucegiul. In Muntii Bucegi sunt puse in pericol plante foarte rare precum iedera alba si floarea de colt, plante care traiesc numai in aceasta zona, dar si animale protejate de lege precum renumitele capre negre. Expertii sustin ca lucrarile in zonele protejate nu fac decat sa goneasca animalele.


Romania inca evalueaza
Pentru ca Romania nu si-a respectat angajamentele din tratatul de aderare referitoare la protejarea unor specii de plante si pasari a primit anul trecut si la inceputul lui 2011 mai multe atentionari. Practic, Romania trebuia sa sa definitiveze lista siturilor din reteaua Natura 2000, obiectiv ce nu a fost finalizat. Reteaua Natura 2000 are la baza doua Directive Europene, una pentru habitate si alta pentru pasari, acte normative care protejeaza biodiversitatea pe continentul european.
O parte din speciile de pasari si animale vor fi evaluate in aceasta vara, printr-un proiect european pentru in cadrul caruia vor fi inventariate 260.000 ha din siturile Natura 2000 din Podisul Hartibaciului - Tarnava Mare - Olt, actiune care se va desfasura in judetele Brasov, Sibiu si Mures.
"Inventarierea tuturor speciilor si habitatelor din siturile Natura 2000 este foarte importanta pentru dezvoltarea unor masuri minime de management pentru zona", a declarat Florentina Florescu, managerul proiectului. Peste 50 de specialisti vor cerceta 87 de specii de plante printre care papucul doamnei si dediteii. De asemenea, vor fi evaluate si zonele in care pisica salbatica, ursul si vidra sunt puse in pericol. Pe langa animale, vor fi evaluti si mai multe paduri: Padurea de stejar si gorun de la Dosul Fanatului, Padurea de stejar si gorun de pe Dealu Purcaretului, Oltul Mijlociu-Cibin-Hartibaciu, Stejarii seculari Breite.Ce vrea Uniunea Europeana
UE este angajata sa stopeze pierderea biodiversitatii pana in 2050. Pana acum, principalele actiuni ale tarilor din UE au fost indreptate catre habitatele si speciile selectate prin intermediul retelei Natura 2000. La nivel comunitar au fost anregistrate in jur de 1700 de specii de vertebrate, 90.000 de insecte si 30.000 de plante vasculare. Aceasta cifra nu include chiar majoritatea speciilor marine, sau bacteria, microbe si nevertebrate din sol.

15% din populatiile de pasari din UE au disparut in ultimul deceniu
» vezi articolul original


sursa:

Vezi comentariile


Cele mai citite stiri de azi


Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)Stiri despre berbec, categoria horoscopul zilei
Berbec
Stiri despre taur, categoria horoscopul zilei
Taur
Stiri despre gemeni, categoria horoscopul zilei
Gemeni
Stiri despre rac, categoria horoscopul zilei
Rac
Stiri despre leu, categoria horoscopul zilei
Leu
Stiri despre fecioara, categoria horoscopul zilei
Fecioara
Stiri despre balanta, categoria horoscopul zilei
Balanta
Stiri despre scorpion, categoria horoscopul zilei
Scorpion
Stiri despre sagetator, categoria horoscopul zilei
Sagetator
Stiri despre capricorn, categoria horoscopul zilei
Capricorn
Stiri despre varsator, categoria horoscopul zilei
Varsator
Stiri despre pesti, categoria horoscopul zilei
Pesti