Special

Publicat Miercuri, 17 august 2016 , ora 12:21, de ROL.ro

SPORTUL ROMÂNESC, ÎNCOTRO?

Evoluţiile sub aşteptări de la Olimpiadă, prestaţia tricolorilor la Euro 2016 şi eşecul ruşinos al Stelei din meciul cu Manchester City ne arată că sportul românesc este într-un picaj vertiginos. Am ajuns într-o situaţie jenantă, pentru că cei aflaţi în fruntea forurilor conducătoare sunt puşi acolo fie pe relatii, fie pe criterii politice, şi acum culegem roadele acestui management făcut la mişto, format din oameni incompetenţi şi corupţi.


Nu ştiu dacă la Olimpiada de la Rio a mai fost pusă vreo delegaţie într-o situaţie atât de penibilă cum a fost cea a României, când s-a descoperit că echipamentul sportivilor era  contrafăcut. Inscripţiile cu ”Team România” au căzut după câteva zile, iar tricourile s-au decolorat şi s-au lărgit. În plină Olimpiadă, când milioane de oameni urmăresc lupta pentru medalii, când media din întreaga lume deplasează adevărate cohorte de ziarişti care să relateze întrecerile, noi ne facem remarcaţi prin astfel de evenimente hilare. Dacă din punct de vedere sportiv am înregistrat cea mai slabă prezenţă la Jocurile Olimpice din ultimii 50 de ani, am reuşit totuşi să ne impunem la un capitol la care suntem experţi, acela al lucrului făcut de mântuială, când profesionalismul este înlocuit cu bătaia de joc.

Când aţi mai auzit ca preşedintele unui for olimpic naţional să-şi dea demisia chiar în timpul desfăşurării Jocurilor Olimpice? Atât pentru rezultatele slabe ale sportivilor noştri, cât şi pentru scandalul echipamentului contrafăcut, Alin Petrache şi-a prezentat demisia din fruntea COSR. Cu astfel de oameni vrem noi să facem performanţă, ei sunt cei care, deşi au beneficiat de sume foarte mari de la buget, au reuşit să ducă delegaţia României pe un loc ruşinos în clasamentul general, după ce decenii la rând am fost în prim-planul Olimpiadelor.

În ceea ce-i priveşte pe marii noştri fotbalişti, care primesc nişte salarii de-a dreptul nesimţite raportate la performanţele obţinute, ce mai putem spune? Lecţia primită la Euro 2016, când au fost eliminaţi de cea mai slab cotată echipă, cea a Albaniei, şi mai ales umilinţa de aseară a Stelei,  ne arată cam pe unde ne situăm în fotbalul mare. Cu vedete care fac furori doar în cluburi de fiţe, cu jucători umflaţi aiurea de presa sportivă, am ajuns să nu mai contăm în fotbalul adevărat, fiind deja consideraţi outsideri.

Încotro se îndreaptă sportul românesc? Mulţi spun că în câţiva ani sportul de performanţă va dispărea cu totul, pentru că nu există bani şi nici oameni competenţi care să revitalizeze această componentă importantă a societăţii. Din păcate, idealul Jocurilor Olimpice, care spune că important nu este să câştigi, ci să participi, a fost luat ad litteram de sportivii noştri. Din protagonişti, aşa cum eram cândva, am devenit doar participanţi, privind cum alţii luptă pentru medalii, în timp ce noi suntem ocupaţi cu scandalul echipamentului, furnizat de unul dintre sponsorii delegaţiei.

576715fd4da2d.jpeg

lacrimi-1471272140.jpg

klaus-ioahnnisbla.jpg

Cristian Huluban


Ads

Cele mai citite stiri de azi