Special

Publicat Vineri, 20 mai 2016 , ora 11:26, de Catalina Burlan

SĂRMANII POLITICIENI BOLNAVI

Ştim că politicienii noştri sunt o categorie de oameni mai sensibili, mai delicaţi, cu care trebuie să ne purtăm foarte atent. Dar cazul preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, onorabilul Nicuşor Constantinescu, depăşeşte orice imaginaţie, pentru că omul chiar suferă de o fobie foarte ciudată: de câte ori este chemat în faţa instanţei pentru faptele de corupţie comise, se îmbolnăveşte subit.

Şi nu vorbim despre o răceală banală sau de o indigestie provocată de o masă copioasă alături de colegi, ci de boli serioase, care necesită neapărat spitalizarea bietului om. E acelaşi scenariu ca şi în cazul politicienilor arestaţi, care după câteva luni în spatele gratiilor fac cereri de eliberare pe motive medicale, pentru că delicatele lor persoane nu suportă regimul din închisoare. 

Niciunul dintre ei nu a prezentat semne ale unei boli atunci când furau, când îşi făceau vile sau când erau în campanie electorală, dar imediat ce sunt chemaţi în faţa justiţiei brusc devin toţi suferinzi. Nicuşor Constantinescu nu este la prima tentativă de sfidare a autorităţilor, este un politician care a mai făcut de-astea, şi este normală indignarea opiniei publice când vede cu câtă bunăvoinţă este tratat preşedintele CJ Constanţa. Pare-se că în cazul acestui judeţ, unul din cele mai solide fiefuri ale PSD-ului, Justiţia Română a dezvoltat o anumită slăbiciune, dacă ne gândim că şi partenerul de afaceri al lui Nicuşor Constantinescu, primarul Radu Mazăre, este acuzat în multe dosare, şi totuşi este încă liber. Vă aduceţi aminte, bineînţeles, de acel primar care transformase litoralul românesc în moşia lui personală, vă aduceţi aminte de acele sărbători deşănţate, pline de prost gust, la care asistau turiştii români şi străini. Mulţi aplaudau, în extaz, trecerea carelor alegorice pline cu pipiţele primarului, uitând că totul era plătit din buzunarul lor, nu al celui deghizat în faraonul Ramses.

Şcolit la şedinţele de partid ale primarului Mazăre, Nicuşor Constantinescu a învăţat că statutul de politician în România te face imun în faţa legii. Condamnat, în primă instanţă, la trei ani si jumătate de închisoare, preşedintele CJ Constanţa era aşteptat de câteva luni la Curtea de Apel pentru ultima audiere într-un dosar în care este acuzat de abuz în serviciu. Ei bine, când jandarmii s-au prezentat la domiciliul lui Constantinescu, au aflat că acesta se internase, exact cu o seară înainte, la Spitalul de Urgenţă, pentru tratarea unor afecţiuni urologice. Acest om a refuzat, în mod repetat, să se prezinte în faţa judecătorilor, sfidând Justiţia Română, care, nu înţelegem de ce, este atât de tolerantă în cazul lui.

nicusor-constantinescu-interviu-32967600-465x390.jpg

De ce se face justiţia în România selectiv, de ce politicienii sunt mereu menajaţi şi li se tolerează atâtea  încălcari ale legii? Dacă Nicuşor Constantinescu era în cercetare, oare cei care îl monitorizau nu ştiau că acesta este deja la spital, ce rost a mai avut descinderea la adresa lui? Oare nu i s-au permis prea multe acestui individ, chiar nu poate fi adus în faţa judecătorilor să răspundă pentru faptele sale? Din păcate, ni se confirmă un fapt foarte grav: politicienii au statut privilegiat, ei nu răspund ca orice cetăţean atunci când încalcă legile, îşi pot permite toate manevrele din lume pentru a păcăli justiţia. 

Opinia publică s-a săturat să vadă cum oameni care au furat milioane de Euro şi s-au îmbogăţit pe spinarea unui popor amărât, îşi permit să le râdă în faţă judecătorilor şi să se sustragă urmăririi penale. Ceea ce s-a întâmplat la Constanţa nu este un fenomen izolat, chiar dacă pare incredibil ce îşi permite acest Nicuşor Constantinescu. Reprezentanţii DNA au emis un comunicat prin care cer arestarea preşedintelui CJ Constanţa, pentru că acesta, ”cu rea credinţă, a lipsit de la toate termenele de judecată”. 

nicusor-constantinescu-in-fata-la-flora-evz-465x390.jpg

Până când va funcţiona acest sistem, al politicienilor care se îmblonăvesc imediat ce aud zornăitul cătuşelor, iar justiţia nu acţionează în consecinţă? De ce lor li se ofera atâtea portiţe de scăpare, de ce li se tolerează această perpetuă sfidare a legii? Ne poate răspunde cineva la aceste întrebări, sau le putem încadra din start la categoria ”retorice”?

Cristian Huluban

Ads

Cele mai citite stiri de azi